Τις αντιρρήσεις του για τη ριζική αλλαγή του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Δυτικής Μάνης εκφράζει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Δ. Γιαννημάρας. Ο κ. Γιαννημάρας επιτίθεται με σφοδρότητα στο δήμαρχο Ι. Μαραμπέα για την αφαίρεση συγκεκριμένων έργων από το τεχνικό πρόγραμμα και παραθέτει τα δικά του επιχειρήματα, τεκμηριώνοντας τη διαφωνία του.
Στην ανακοίνωσή του ο τέως δήμαρχος αναφέρει: «Στις 24 Ιουλίου 2014, με το αριθμό 7705 έγγραφό μας, ενημερώναμε το δήμαρχο Δυτικής Μάνης, κ. Ι. Μαραμπέα, ο οποίος θα αναλάμβανε καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου, ότι το υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφό του από τις 19 Ιουνίου μάς υποχρέωνε να συντάξουμε προϋπολογισμό για το 2015. Παράλληλα, ζητούσαμε τη συνεργασία μαζί του, προκειμένου να συνταχθεί προϋπολογισμός σύμφωνα με το πρόγραμμα της νέας Δημοτικής Αρχής.
Επειδή δεν πήραμε απάντηση, προχωρήσαμε στη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος, που ψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, από το οποίο απουσίαζε ο κ. Μαραμπέας με όλους τους τότε συμβούλους του.
Το τεχνικό πρόγραμμα που ψηφίστηκε, ήταν πραγματικό, με εξασφαλισμένες πιστώσεις για όλα τα έργα του, αναπτυξιακό, με παρεμβάσεις στον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά μας και με προσπάθεια επίλυσης βασικών καθημερινών προβλημάτων.
Όχι τροποποίηση, αλλά αλλαγή
Στις 31 Ιανουαρίου 2015, ο κ. Μαραμπέας έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος. Η εισήγηση που έγινε από τον ίδιο, δεν ήταν για την τροποποίηση, αλλά για αλλαγή, αφού, στην ουσία, γύρω στο 80% των έργων του υπάρχοντος τεχνικού προγράμματος αφαιρέθηκε.
Η αντίδρασή μας ήταν έντονη και στα ερωτήματά μας γιατί αφαιρέθηκαν το έργο της ολοκλήρωσης του ανοιχτού Θεάτρου Μάνης, η μελέτη για το τουριστικό αγκυροβόλιο στον Άγιο Νικόλαο και τι σκοπεύει να κάνει για τη λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου, που αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή.
Οι απαντήσεις του είναι άξιες προσοχής και προβληματισμού και τις παραθέτω: “Ποιος σας είπε ότι το Λαογραφικό Μουσείο είναι εργαλείο ανάπτυξης, αυτό είναι δική σας αντίληψη. Όταν φτιάξουμε την επιτροπή πολιτισμού, τότε θα δούμε τι θα κάνουμε” ή “Σιγά να μη γεμίσω την περιοχή με λιμάνια (αναφερόταν στο έργο για το τουριστικό αγκυροβόλιο στον Άγιο Νικόλαο)”.
Όσον αφορά στο τελευταίο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η μελέτη του εν λόγω έργου είχε ανατεθεί με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής σε μηχανικό, το Μάρτιο 2014, αφού πρώτα ολοκληρώθηκε το έργο “Σύνταξη τοπογραφικού και βυθομετρικού διαγράμματος και αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης για τη δημιουργία τουριστικού αγκυροβολίου στην Τ.Κ. Αγίου Νικολάου”, απαραίτητο έργο για να συνταχθεί η μελέτη για το τουριστικό αγκυροβόλιο.
Η απόφαση αυτή έχει εγκριθεί και μπορεί να υλοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή. Κατηγορηθήκαμε πως δεν υπογράψαμε τη σύμβαση, ενώ ο ίδιος αφαίρεσε το έργο. Εμείς του απαντάμε ότι ενημερώσαμε το μηχανικό πως στο διάστημα που θα είμαστε ακόμη Δημοτική Αρχή, όταν είναι ο ίδιος έτοιμος να αρχίσει τη μελέτη, μπορούμε να προχωρήσουμε στην υπογραφή σύμβασης, κι αυτό προκειμένου να είναι εκείνος συνεπής με τους όρους της σύμβασης.
Όσον αφορά στο ανοιχτό θέατρο Μάνης, η απάντησή του ήταν μια εμπρηστική επίθεσή στο πρόσωπό μου, επειδή τόλμησα να το εγκαινιάσω με εκδηλώσεις.
Δε θα σχολιάσω, τέλος, το γεγονός, ότι το μεγαλύτερο μέρος του τεχνικού προγράμματος που εισηγήθηκε αφορά τσιμεντοστρώσεις δρόμων, χωρίς να ξεχνά το αγαπημένο του –σταμπωτό τσιμέντο – στην παραδοσιακή Μάνη. Αυτό είναι το όραμα της νέας Δημοτικής Αρχής;».