Από 15 εως 17 Απριλίου και με διαγωνισμό γευσιγνωσίας
Για μια διοργάνωση αναβαθμισμένη, περισσότερο εξειδικευμένη και καλύτερη από την περσινή, μίλησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι διοργανωτές του 2ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 15 με 17 Απριλίου στο ξενοδοχείο Εlite.
Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ διοργανώθηκε πέρυσι τον Απρίλιο από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει και να καθιερώσει ένα σημαντικό θεσμό για τον τομέα της ελαιοκομίας με βάση την Καλαμάτα και αναφορά σε όλη την Ελλάδα.
Το 1ο Φεστιβάλ σημείωσε μεγάλη επιτυχία προσελκύοντας 1.700 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Για το φετινό Φεστιβάλ η συμμετοχή αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη.
15-17 Απριλίου
Το 2ο Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από Παρασκευή 15 έως Κυριακή 17 Απριλίου με βάση το συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Elite. Συνδιοργανωτές μέχρι τώρα είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, o Δήμος Καλαμάτας και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ενώ το έχει θέσει υπό την αιγίδα του το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ). Την οργάνωση του Φεστιβάλ υποστηρίζει η ΑΝΕΛΙΞΗ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Ο.Ε.
Στη χθεσινή συνέντευξη η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη υπογράμμισε ότι η Μεσσηνία είναι το σημαντικότερο κέντρο παραγωγής στην Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στην αύξηση της φετινής παραγωγής, η οποία, όπως είπε, πλέον καλύπτει το 20% της εθνικής.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μανιάτης, είπε πως στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παρουσιασθούν και νέα διατροφικά δεδομένα, ενώ ο γραμματέας του Δήμου Καλαμάτας, Βασίλης Χαντζής, σημείωσε ότι ο Δήμος στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, σημείωσε ότι η Μεσσηνία χρειάζεται ένα εργαλείο για να αναδείξει την ποιότητα του ελαιολάδου και τόνισε ότι το Φεστιβάλ προωθεί την υπεραξία και τη γνώση. Επίσης, σχολίασε ότι φέτος το φεστιβάλ θα έχει δύο καινοτομίες. Η μία θα είναι η κατεύθυνση που θα έχει σε εμπορικά ζητήματα και η δεύτερη ο διαγωνισμός γευσιγνωσίας, με φιλοδοξία να γίνει διεθνής.
Ο πανελλήνιος διαγωνισμός ποιότητας εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου θα γίνει από κριτές διαπιστευμένων γευσιγνωστών από όλη την Ελλάδα και με επικεφαλής την κα Εφη Χριστοπούλου, εμπειρογνώμονα της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.
Τέλος, ο κ. Αντωνόπουλος υποσχέθηκε ότι το φετινό Φεστιβάλ θα είναι πολύ καλύτερο από το περσινό.
Θεματολογία
Στα της διοργάνωσης αναφέρθηκε ο κ. Κυριαζόπουλος από την «Ανέλιξη». Το 2ο Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει έκθεση προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών σχετικών με τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, της μεταποίησης και εμπορίας ελιάς και ελαιολάδου, αλλά και του αγροδιατροφικού τομέα γενικότερα.
Ο αριθμός των εκθετών αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 αντί των 27 πέρσι.
Στο συνέδριο καταξιωμένοι ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίου, αλλά και στελέχη της αγοράς από την Ελλάδα και την Ιταλία, θα κάνουν σημαντικές εισηγήσεις ενταγμένες σε 4 θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι:
-«Προσέγγιση των διεθνών αγορών» με την επιμέλεια της Διεύθυνσης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του υπουργείου Εξωτερικών και τη συμμετοχή τριών εμπορικών ακολούθων του υπουργείου, οι οποίοι στη συνέχεια θα έχουν επιχειρηματικές συναντήσεις.
-«Καλλιεργητικές πρακτικές και ποιότητα» με συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών και ερευνητών του ΕΛΓΟ Δήμητρα.
-«Νέα δεδομένα για τη διατροφική αξία του ελαιολάδου» με σημαντικές ανακοινώσεις από τους Προκόπη Μαγιάτη, καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντωνία Τριχοπούλου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και Ηλία Καστανά, καθηγητή Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης.
-«Συλλογικά σχήματα και διαχείριση προϊόντων ΠΟΠ» με τη συμμετοχή εκπροσώπου της μεγαλύτερης ιταλικής κοινοπραξίας Ελαιολάδου ΠΟΠ Terra di Bari και εκπροσώπων κοινοπρακτικών και συλλογικών φορέων από την Ελλάδα.
Επίσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ θα παρουσιάσει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, και η κα Εφη Χριστοπούλου θα ενημερώσει για τον Κανονισμό (ΕΟΚ) 2568/91 και τις τελευταίες τροποποιήσεις του.
Τέλος, θα πραγματοποιηθούν και σεμινάρια με τα εξής αντικείμενα:
-1o Workshop «Ορθές καλλιεργητικές τεχνικές», που απευθύνεται σε ελαιοκαλλιεργητές
-2o Workshop «Κοινή άλεση του ελαιόκαρπου και διαχείριση ελαιολάδου μέχρι το ράφι», που απευθύνεται σε ελαιοκαλλιεργητές, ελαιοτριβείς, τυποποιητές και εμπόρους
-3o Workshop «Τα ελαιοκομικά προϊόντα συγκριτικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις εστίασης», που απευθύνεται σε επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης.
Τέλος, θα οργανωθεί επίσκεψη σε μεσσηνιακό ελαιώνα, ελαιοτριβεία και σημεία ενδιαφέροντος.
Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνονται στο info@anelixi.net.gr και από το προσεχές Σάββατο στο site του Φεστιβάλ www.kalamata-olivefestival.gr
Της Βίκυς Βετουλάκη