Διάλεξη Περικλή Παπαδόπουλου για την απελευθέρωση του διαστήματος


Μέχρι τα μεσάνυχτα θα παραμείνει ανοιχτό την Πέμπτη το Μουσείο της Ακρόπολης, γιορτάζοντας τα τέταρτα γενέθλιά του. Οι ξεναγήσεις των αρχαιολόγων-φροντιστών του Μουσείου αποκαλύπτουν τις κρυμμένες περιπέτειες από τις ζωφόρους του Παρθενώνα.

«Μέχρι χτες το βράδυ οι επισκέπτες ήταν 5.503.677, ένας αριθμός που λέει πολλά γιατί από αυτόν εξαρτάται η επιβίωση του μουσείου. Είναι φαίνεται πολύ δύσκολο στη δημόσια ζωή να λέει κανείς την αλήθεια. Όταν λέμε ότι το μουσείο χρηματοδοτείται από τα έσοδά του, πάρα πολλοί δεν θέλουν να το πιστέψουν. Το θέμα αυτό είναι ένα ζήτημα ουσίας, το οποίο ρυθμίζει την ισορροπία και τις κατευθύνσεις μέσα στο μουσείο. Ο επισκέπτης είναι ο τροφοδότης του μουσείου που μας κινητοποιεί, ενώ πέρα από το νομικό πλαίσιο, διαλύει έναν άλλο μύθο που κυκλοφορεί ότι αυτό το μουσείο δεν είναι δημόσιο. Δημόσιο μουσείο δίχως υπηρεσίες για το κοινό δεν νοείται. Και για να το ξεκαθαρίσουμε, αυτό είναι ένα δημόσιο Μουσείο το οποίο είναι περήφανο που είναι δημόσιο», δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δ. Παντερμαλής στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Παντερμαλής αναφέρθηκε και στις αρχαιολογικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, μια απάντηση -όπως είπε-στο ερώτημα γιατί δεν γίνονται περιοδικές εκθέσεις.

«Επιθυμούσαμε να κάνουμε διαφορετικά πράγματα και κυρίως δεν θέλαμε να ξοδέψουμε λεφτά. Από την άλλη θεωρούμε ότι είναι ύψιστη υποχρέωση της επιστημονικής ομάδας του μουσείου να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό σημαντικά θέματα που αφορούν εκθέματα εμβληματικά (όπως οι Καρυάτιδες, τα Γλυπτά Παρθενώνα, τα αρχαϊκά χαμόγελα), τα οποία έρχονται να θαυμάσουν οι επισκέπτες. Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να μετατρέψουμε αυτόν τον θαυμασμό σε τεκμηριωμένη γνώση, γιατί η γνώση μπορεί να επανατροφοδοτήσει τον θαυμασμό και αντιστρόφως», εξήγησε, αναφέροντας το παράδειγμα με το ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε στο μουσείο σχετικά με τα χρώματα των μοναδικών εκθεμάτων της αρχαϊκής εποχής.

Ο κ. Παντερμαλής έκανε αναφορά και στο Προεδρικό Διάταγμα για τον Οργανισμό του Μουσείου της Ακρόπολης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, προκαλώντας την αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που έκανε λόγο περί «διακριτικής μεταχείρισης».

«Προσωπικά θεωρώ, ότι η στελέχωση δεν είναι θέμα ενός σχεδιασμού θεωρητικού, τον οποίο έρχεσαι να εφαρμόσεις μετά. Αυτά που υπάρχουν στο διάταγμα προέκυψαν από τη λειτουργία του μουσείου και είμαι βέβαιος ότι κάποια στιγμή αυτό το τέρας που λέγεται δημόσια διοίκηση πρέπει να καταλάβει ότι η νομοθεσία για τη διοίκηση προκύπτει από την ίδια τη λειτουργία της κοινωνίας. Όταν υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στην κοινωνία θα πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχη ευελιξία και προσαρμογές στη δημόσια διοίκηση» επισήμανε.

Σήμερα, Πέμπτη, οι εκθεσιακές αίθουσες και το εστιατόριο του Μουσείου θα είναι ανοιχτά έως τα μεσάνυχτα. Το εισιτήριο κοστίζει 3 ευρώ.

Η ξενάγηση από τους αρχαιολόγους – φροντιστές του μουσείου εμπλουτίζεται από υπολογιστές που είναι τοποθετημένοι στην αίθουσα του Παρθενώνα και οι οποίοι παρουσιάζουν ψηφιακά άγνωστες πλευρές των λίθων της ζωφόρου του: τα (ανύπαρκτα σήμερα) επιχρυσωμένα χάλκινα χαλινάρια του αλόγου του ιππέα μαζί με τα υπόλοιπα -επίσης χαμένα-εξαρτήματα της παράστασης, σχέδια και λιθογραφίες ξένων περιηγητών που προηγήθηκαν του βομβαρδισμού του Παρθενώνα το 1687 από τον Μοροζίνι και οι οποίες βοηθούν στην κατανόηση των αναπαραστάσεων, τα στάδια λάξευσής τους, από τον πρώτο χτύπημα και την αχνή ανάδυση των μορφών, μέχρι την ακριβή μεταφορά της φόρμας με ένα πολύ προχωρημένο εργαλείο, η χρήση του οποίου στην αρχαιότητα είναι βεβαιωμένη.

Οι ψηφιακές παρουσιάσεις θα εμπλουτιστούν στην πορεία με νεότερα στοιχεία της έρευνας, ενώ η σημερινή γιορτινή μέρα κλείνει στις 21:00 μ.μ. με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του δήμου Αθηναίων, που θα πλαισιώσει μουσικά την περιήγηση των επισκεπτών στον προαύλιο χώρο.

Παράλληλα, το Μουσείο διαθέτει στα πωλητήριά του δύο επετειακά αντίγραφα γλυπτών, την κεφαλή του Ποσειδώνα και της Άρτεμης από την ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα.
 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ