Ο δήμαρχος γνώριζε από το Δεκέμβριο για το λιγνιτορυχείο, αλλά δεν ενημέρωσε… λόγω εκλογών!


Ο δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας γνώριζαν για την προωθούμενη λειτουργία λιγνιτωρυχείου στην Κυπαρισσία και είχαν ενημερωθεί εγγράφως, από τις 11 Δεκεμβρίου, για τη δημόσια διαβούλευση της ΜΠΕ που έκανε η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η οποία οριζόταν πως λήγει χθες για το ενδιαφερόμενο κοινό, όπως αποκαλύφθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας.
«Το έγγραφο από την Περιφέρεια είναι από τα τέλη Δεκεμβρίου. Είπα και το ξεκαθάρισα ευθύς εξαρχής, η ευθύνη είναι προσωπική δική μου και την αναλαμβάνω πλήρως. Επέλεξα μέσα στην προεκλογική περίοδο να μην αφήσουμε την εικόνα και το Σώμα της Τριφυλίας να σκυλευτεί, σε μια περίοδο που ουσιαστικά ήτανε πάρα πολύ έντονη και θα άφηνε πληγές στο σώμα της Τριφυλίας. Και αυτό, αν θέλετε, το βάρος το σηκώνω ολόκληρο πάνω μου. Και αναλαμβάνω και την ευθύνη», τόνισε συγκεκριμένα ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, απαντώντας σε ερώτημα του Σωτήρη Μπακούρου, για το «πότε η Περιφέρεια, με έγγραφό της, απευθύνθηκε στο Δήμο», με το Σώμα και το πολυπληθές ακροατήριο να «παγώνει» από την ομολογία του δημάρχου. Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ., Δημήτρης Κουτσούλης, ανέφερε πως το έγγραφο εστάλη από το γραφείο του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 11 Δεκεμβρίου και ζήτησε την παραίτηση του αντιδημάρχου Γιάννη Αδρακτά, ο οποίος και το παρέλαβε από το Δήμο Τριφυλίας!
Και ο κ. Αδρακτάς παραδέχτηκε ότι είχε το έγγραφο, αλλά σημείωσε πως ενημέρωσε στις 19 Ιανουαρίου την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Χθες, ο κ. Κουτσούλης σημείωσε πως στη συνεδρίαση της 19ης Ιανουαρίου της Επιτροπής δεν ήταν ως θέμα της ημερήσιας διάταξης το λιγνιτωρυχείο, ούτε και η Επιτροπή έλαβε απόφαση. Μέχρι και σήμερα, δε, ημέρα που έχει λήξει η προθεσμία για διαβούλευση και έκφραση γνώμης από το ενδιαφερόμενο κοινό, αρμοδίως από τη Δημοτική Αρχή, που είχε και έγγραφο από την Περιφέρεια και γνώριζε για τη διαβούλευση της ΜΠΕ από τις 9 Δεκεμβρίου, δεν έχουν ενημερωθεί ούτε τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης ούτε τα Τοπικά Συμβούλια Κυπαρισσίας, Βρυσών, Μύρου, Ραχών και Μουριατάδας, που είτε είναι στα όριά τους ο χώρος που προωθείται το λιγνιτωρυχείου είτε γειτνιάζουν με την περιοχή. Δεν ενημερώθηκαν, επίσης, και οι κάτοικοι και λοιποί φορείς της περιοχής.
Προχθές, πάντως, μετά από την αντίδραση των κατοίκων, το αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. Τριφυλίας που υπέβαλαν τη Δευτέρα και το πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσαν πριν από τη συνεδρίαση του Σώματος, συζητήθηκε το θέμα και το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα τάχθηκε αρνητικά στη λειτουργία λατομείου στην Κυπαρισσία.
Αν και η απόφαση, που αναρτήθηκε στη Δι@υγεια χθες το μεσημέρι, κάνει λόγο για αρνητική θέση στην «ίδρυση λιγνιτωρυχείου», από κάποιους ερμηνεύτηκε ως «παράθυρο» στη λειτουργία, καθώς λιγνιτωρυχείο (Μεταλλείο) υπήρχε από τη δεκαετία του 1980 στην περιοχή, και εάν είναι σε ισχύ ακόμα το ΦΕΚ 522Β/1984, η παραχώρηση μεταλλείου λιγνίτη και λοιπών μεταλλευμάτων 70 Νομού Μεσσηνίας, της εταιρείας των μεταλλειοκτητών, είναι έκτασης 8.235 στρεμμάτων, μέσα στα οποία βρίσκονται τα 270 στρ περίπου όπου προωθείται να γίνει η εξόρυξη και έχει υποβληθεί η σχετική ΜΠΕ από τους μεταλλειοκτήτες!
Κάτοικοι της περιοχής, ακούγοντας την «κυνική», όπως χαρακτήρισαν, ομολογία του δημάρχου ότι ήξερε αλλά απέκρυψε το γεγονός και εάν δεν το έγραφαν οι εφημερίδες, δε θα μάθαινε κανένας τίποτα, εξέφραζαν την εκτίμησή τους ότι «υπήρξε συγκεκριμένη μεθόδευση από τη Δημοτική Αρχή και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι, από τις 11 Δεκεμβρίου μέχρι και προχθές, σε 4 τακτικές συνεδριάσεις του Δ.Σ., το λιγνιτωρυχείο δεν το είχε βάλει ως θέμα ημερήσιας διάταξης. Εάν δεν αντιδρούσαμε, δεν κάναμε αίτηση τη Δευτέρα και δε δίναμε και το υπόμνημα πριν από τη συνεδρίαση της Τετάρτης, δε θα συζητιότανε καθόλου και θα πέρναγε έτσι, χωρίς να έχουμε πάρει χαμπάρι», όπως είπε στο «Θ» κάτοικος της περιοχής.
Ο κ. Κατσίβελας δήλωσε, υπό την πίεση του κόσμου και των γεγονότων, ότι τάσσεται αρνητικά σε αυτή την επένδυση και κάθε άλλη τέτοιου είδους στο Δήμο, αλλά και πως τέτοιες δράσεις, ιδιωτών, φορέων ή και κράτους, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.
Ο Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Ανδρινόπουλος έψεξε το προεδρείο και το δήμαρχο, γιατί ενώ οι κάτοικοι στην αίτησή τους για έκτακτο Δ.Σ. σημείωναν να κοινοποιηθεί στους επικεφαλής των παρατάξεων και όλους τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, δεν τους έγινε καμία κοινοποίηση. Επίσης, ρώτησε εάν η ΜΠΕ ήταν σε γνώση της Δημοτικής Αρχής και επειδή ο δήμαρχος είπε ότι ενώ γνώριζε, δεν ενημέρωσε λόγω εκλογών, ρώτησε: «Έχουνε καμία σχέση οι εκλογές με τα συμφέροντα του Δήμου μας;».
Θυμίζουμε ότι ο ίδιος ο κ. Κατσίβελας για το «λουκέτο» που προωθούνταν ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση στο ΕΛΤΑ Γαργαλιάνων, ερωτηθείς σε συνεδρίαση του Δ.Σ. λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, είχε συσχετίσει τις εκλογές, το αποτέλεσμά τους και το «λουκέτο» ή μη! Στην περίπτωση του λιγνιτωρυχείου επέλεξε να μη μάθει κανείς τίποτα λόγω εκλογών! Όμως, αποδείχτηκε ότι το ήξερε η Δημοτική Αρχή πολύ πριν από τις εκλογές και δεν ενημέρωσε κανέναν και μετά τις εκλογές! Ενώ, ίσα ίσα, που θα έπρεπε να ενημερώσει κατοίκους και φορείς και, με την ευκαιρία των εκλογών, να ζητήσει δεσμεύσεις από τα κόμματα και τους υποψηφίους!
Η διαχείριση του θέματος δείχνει τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου και δεν είναι θέμα διαδικασίας, αλλά ουσίας και δημοκρατίας, τόνισε ο επικεφαλής της πρώτης μείζονος μειοψηφίας, Νώντας Βουδούρης, και κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για τη μη ενημέρωση, ενώ ο κ. Κουκούμης, επισήμανε ότι η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να έχει αναδείξει το θέμα και να το έχει θέσει σε διαβούλευση.
Παρέμβαση έκαναν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Νίκος Πατσαρίνος και Παναγιώτης Αλευράς, που τάχθηκαν κατά του λιγνιτωρυχείου.
Τις απόψεις των κατοίκων μετέφερε ο εκπρόσωπός τους, Θανάσης Πετρόπουλος, ζητώντας το Σώμα να πάρει ομόφωνη απόφαση, η οποία να σταλεί στην Περιφέρεια και να πιέσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία να παρέμβουν στο υπουργείο κατά του λιγνιτωρυχείου.

του Ηλία Γιαννόπουλου