Την Πέμπτη 7 Μαΐου θα ολοκληρωθούν τα ανοικτά πανεπιστημιακά σεμινάρια με θέμα: «Ρητορική και Πολιτική Ι: Έλεγχος των Πολιτικών και των Αξιωματούχων στην Κλασική Αθήνα», που διοργανώνονται στο πλαίσιο έναρξης της λειτουργίας του «Εργαστηρίου Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης» του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, στην Καλαμάτα.
Τα σεμινάρια θα αρχίζουν στις 6.00 το απόγευμα, θα έχουν συνολική διάρκεια 35 ωρών και με το πέρας τους θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.
Η αρχή έγινε χθες με την ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου, να μιλά με θέμα «Ο ρητορικός, κοινωνικός και πολιτικός ανταγωνισμός στον Δημοσθένη. Η περίπτωση του Κατά Μειδίου λόγου».
Όπως είπε στο «Θ» η κα Ξανθάκη – Καραμάνου, το θέμα των σεμιναρίων είναι επίκαιρο και διαχρονικό και είναι σημαντικό να το παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί, σπουδαστές, αλλά και όσοι ενδιαφέρονται, καθώς θα αναλυθούν πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα από τον 4ο αι. π.Χ. έως και σήμερα, με μηνύματα και διδάγματα, είτε προς μίμηση είτε προς αποτροπή. Σημείωσε δε, ανάμεσα σε άλλα, πως η φύση των ανθρώπων είναι ίδια και παραλλήλισε τη συγκεκριμένη περίοδο με τη σημερινή, λέγοντας ότι και τότε υπήρχε μεγάλη κοινωνική ανισότητα και πιέσεις των ισχυρών έναντι των ασθενέστερων, καθώς και κρίση αξιών και θεσμών.
Τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό που θεσπίστηκε το συγκεκριμένο εργαστήριο, όπως και ότι υπάρχει και η δραματική τέχνη, αφού το αρχαίο δράμα στέλνει μηνύματα και αποτυπώνει αξίες και ιδέες του αρχαίου κόσμου που επιβιώνουν ως τώρα.
Οι άλλες ομιλίες
Το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής:
Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου: Αθανάσιος Ευσταθίου, αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, Τμήμα Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με θέμα «Η αθηναϊκή δημοκρατία της κλασικής περιόδου σύμφωνα με το έργο Αθηναίων Πολιτεία που αποδίδεται στον Αριστοτέλη».
Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου: Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με θέμα «Η ρητορική των στρατηγών στον Θουκυδίδη. Δημηγορίες».
Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου: Ελένη Βολονάκη, επίκουρη καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με θέμα: «Παραβίαση της Αμνηστίας για τους φόνους των Τριάκοντα. Λυσίου, Κατά Αγοράτου».
Τετάρτη 11 Μαρτίου: Ανδρέας Μαρκαντωνάτος, αναπλ. καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με θέμα «Πρότυπα Φωτισμένης Ηγεσίας και Χρηστής Διακυβέρνησης στην Ιφιγένεια την εν Αυλίδι του Ευριπίδου».
Τετάρτη 18 Μαρτίου: Ελένη Βολονάκη, επίκουρη καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με θέμα «Η κατάχρηση της διαδικασίας της εισαγγελίας εναντίον “προδοτών” της Αθήνας μετά τη μάχη στη Χαιρώνεια 338 π.Χ.».
Παρασκευή 27 Μαρτίου: Chris Carey, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας, UCL, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, με θέμα «Ο Σόλων στους Αττικούς Ρήτορες».
Τετάρτη 1 Απριλίου: Κώστας Αποστολάκης, λέκτορας Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, με θέμα «Λυσίου Υπέρ Μαντιθέου: Η ρητορική μιας δοκιμασίας».
Τετάρτη 29 Απριλίου: Ιφιγένεια Γιανναδάκη, διδάκτωρ Πανεπιστημίου του Λονδίνου /διδάσκουσα στο ίδιο Πανεπιστήμιο, με θέμα «Δημoσθένους Κατά Ανδροτίωνος Παρανόμων (22), Η διαδικασία της Προβούλευσης και η διαχείριση των εργασιών της Αθηναϊκής Εκκλησίας».
Πέμπτη 7 Μαΐου: Ανοιχτή Συζήτηση –Συμπεράσματα με συντονίστρια την Ελένη Βολονάκη και με θέμα «Δίκαιο, Θεσμοί και ο ρόλος των πολιτικών στην Κλασική Αθήνα».
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας