Ομόφωνα «όχι» στη λειτουργία λιγνιτωρυχείου είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας


Ομόφωνα «όχι» είπε χθες το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας στη λειτουργία λιγνιτωρυχείου στην Κυπαρισσία, συζητώντας προ ημερήσιας διάταξης το θέμα, έπειτα από αίτημα κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι και κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας παραδέχθηκε ότι το έγγραφο από την Περιφέρεια για τη δημόσια διαβούλευση επί της ΜΠΕ για λιγνιτωρυχείο έφτασε στο Δήμο περί τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά εν μέσω προεκλογικής περιόδου δε θέλησε να δώσει λόγους για «σκύλευση» και ανέλαβε αποκλειστικά την ευθύνη.
Οι μειοψηφίες, ωστόσο, έκαναν λόγο για μεθόδευση, καθώς από τις 9 Δεκεμβρίου που ξεκίνησε η διαβούλευση μέχρι και σήμερα, που λήγει για το ενδιαφερόμενο κοινό, έγιναν 4 συνεδριάσεις, χωρίς να είναι αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Επίσης, σημείωσαν πως ούτε και χθες θα συζητιόταν, εάν δεν έγραφαν οι εφημερίδες και δεν έκαναν αίτημα για έκτακτο Δ.Σ. οι κάτοικοι τη Δευτέρα, αλλά και εάν δεν ήταν μαζικά παρόντες και δεν κατέθεταν υπόμνημα.
Ο κ. Κατσίβελας σημείωσε πως δεν υπήρχε μεθόδευση και η θέση του Δήμου είναι ξεκάθαρα «όχι» σε αυτή την επένδυση, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη στηρίζεται στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα και όχι σε τέτοιες επενδύσεις.
Από την αντιπολίτευση, ο κ. Ανδρινόπουλος σημείωσε ότι το θέμα δε συζητήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου, αλλά υπό την πίεση των κατοίκων. Ο κ. Βουδούρης επισήμανε ότι δεν είναι θέμα διαδικασίας το ότι δεν έγινε ενημέρωση, διαβούλευση και δε ζητήθηκε να εκφραστούν τα θεσμικά όργανα, αλλά θέμα ουσίας και δημοκρατίας και δείχνει το πώς αντιλαμβάνεται η Δημοτική Αρχή τη λειτουργία του Δήμου, ενώ ο κ. Κουκούμης τόνισε ότι έχει ευθύνες ο δήμαρχος που δεν ενημέρωσε και δεν έθεσε το θέμα σε προηγούμενη συνεδρίαση.
Στη συνεδρίαση παρόντες ήταν οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Νίκος Πατσαρίνος και Παναγιώτης Αλευράς, που τάχθηκαν κι αυτοί κατά του λιγνιτωρυχείου
 
Υπόμνημα κατοίκων
Με υπόμνημα που κατέθεσαν, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, στον πρόεδρο του Δ.Σ. Τριφυλίας για το Σώμα, το δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, κάτοικοι, φίλοι και επισκέπτες της περιοχής ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα προ ημερήσιας διάταξης.
Στο υπόμνημα ανέφεραν ότι από τις εφημερίδες έμαθαν ότι προωθείται να λειτουργήσει λιγνιτωρυχείο, χωρίς κανένας από τη Δημοτική Αρχή να τους έχει ενημερώσει και να έχουν διαβουλευτεί, για να πουν τη γνώμη τους, παρά το γεγονός ότι ήταν ενήμερη από την Περιφέρεια για την ΜΠΕ του λιγνιτωρυχείου, που είχε τεθεί σε διαβούλευση.
Επίσης, τόνιζαν τις συνέπειες για το σύνολο του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής: «Καταστρέφεται η ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας! Η λειτουργία λιγνιτωρυχείου, εκτός από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον και στην ανάπτυξη της περιοχής.
Θα πλήξει βάναυσα την οικιστική – τουριστική ανάπτυξη, θα μετατρέψει την περιοχή μας σε κρανίου τόπο και ποικιλόμορφη ρυπογόνο εστία, θα υποβαθμίσει, καταστρέφοντάς τες, τις αγροτικές καλλιέργειες και τα τοπικά αγροτικά προϊόντα που φημίζονται για την ποιότητά τους».
Ακόμη, σημείωναν την κακοποίηση των οικοσυστημάτων και του μεσογειακού κλίματος, τους κινδύνους στην υδροφορία, τις γεωμορφολογικές διαταράξεις σε εκατοντάδες στρέμματα γης καλλιεργούμενων εκτάσεων, που θα δεσμευτούν με αναγκαστική απαλλοτρίωση, με συνέπεια ακόμη και μετεγκαταστάσεις οικισμών και κοινοτήτων της περιοχής. Επίσης, ότι θεωρούν αυτονόητο ότι η εταιρεία εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου ή και άλλη στην πορεία, αποκλείεται να αποβλέπει μόνο στα 270 περίπου στρέμματα και «ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι στο μέλλον δε θα εγερθούν και νέες, επιπλέον, αξιώσεις.
Με δεδομένο ότι, εάν είναι σε ισχύ ακόμα το ΦΕΚ 522Β/1984, η παραχώρηση μεταλλείου λιγνίτη και λοιπών μεταλλευμάτων Νομού Μεσσηνίας, της εταιρείας των μεταλλειοκτητών, είναι έκτασης 8.235 στρεμμάτων».
Με έμφαση και ένταση τόνιζαν ότι η λειτουργία λιγνιτωρυχείου στην περιοχή δεν πρόκειται να προσδώσει οφέλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κι αυτό, επειδή για τη λειτουργία του ΑΗΣ Μεγαλόπολης απαιτούνται περίπου 40.000 τόνοι λιγνίτη ημερησίως και σύμφωνα με τη ΜΠΕ, η ετήσια παραγωγή στο λιγνιτωρυχείο θα ανέρχεται στους 40.000 τόνους. Αυτό σημαίνει ότι η Μονάδα της Μεγαλόπολης δε θα διευκολυνθεί καλά καλά ούτε για 1 ημέρα ετησίως από την ετήσια εξόρυξη λιγνίτη στην Κυπαρισσία, κάτι που είναι εθνικά εντελώς ασύμφορο, αφού το ισοζύγιο οφέλους και καταστροφής για την περιοχή, όχι μόνο δεν προάγει την εξόρυξη, αλλά καθίσταται άκρως αποτρεπτικό!
 
-Αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο