Εγκαταλελειμμένη οικία αποτελεί «φωλιά» τρωκτικών στην οδό Σανταρόζα (φωτογραφίες)

Εγκαταλελειμμένη οικία αποτελεί «φωλιά» τρωκτικών στην οδό Σανταρόζα (φωτογραφίες)

Τις αντιρρήσεις τους στην αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ εξέφρασαν χθες όλοι όσοι μίλησαν στο «Θάρρος», στους δρόμους της Καλαμάτας.
Όλοι τους διαφωνούν με τον τρόπο που «κατέβηκαν οι διακόπτες» και έμειναν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους, ενώ δεν έλειψαν και οι απόψεις που σχετίζονται με την έλλειψη παραγωγής πολιτισμού, που θα στερηθούν, όπως είπαν, όσοι παρακολουθούσαν τις αντίστοιχες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές.
Κάποιοι προχώρησαν κι ένα ακόμη βήμα και μίλησαν για έλλειμμα ενημέρωσης τόσο των αποδήμων όσο και των κατοίκων των ακριτικών περιοχών της χώρας. Σε μία δε περίπτωση εκφράστηκε με ειρωνικό τρόπο προς την κυβέρνηση αίτημα να αλλάξει η πολιτισμική ταυτότητα ενός εκ των συνεντευξιαζόμενων, ενώ δεν έλειψαν, επίσης, οι σκληρές εκφράσεις, όπως «ούτε η χούντα δεν είχε κλείσει τα κανάλια».
 
Ηλίας Μπαξιβανάκης
«Ούτε η χούντα δεν είχε κλείσει τα κανάλια», σχολίασε ο κ. Ηλίας Μπαξιβανάκης, λέγοντας πως «φιμώνεται μια φωνή ενημέρωσης και απομένουν πλέον μόνο τα ιδιωτικά κανάλια, που εξυπηρετούν διάφορα συμφέροντα.
Θα πρέπει να θυμίσω στον κ. Κεδίκογλου ότι πριν από ένα χρόνο υπερασπιζόταν με σθένος και πάθος τη λειτουργία της ΕΡΤ, και ήταν εναντίον του κ. Μόσιαλου, που ήθελε να την εκσυγχρονίσει και όχι να την κλείσει.
Όσον δε αφορά στο κόμμα μου (ΠΑΣΟΚ), ας πάρει ξεκάθαρη θέση ο κ. Βενιζέλος και να μην κάνει συνέχεια το μαϊντανό στον κ. Σαμαρά. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο λαός στενάζει και δεν αντέχει άλλο ό,τι μας επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι δανειστές μας. Φτάνει πια, δεν πάει άλλο. Δεν μπορούν να πετούν στο δρόμο 2.500 άτομα, που έχουν και οικογένειες. Οι πολιτικοί έχουν βολέψει τα παιδιά τους, ενώ αυτοί της ΕΡΤ όχι. Θέλω την άμεση επαναλειτουργία της, είμαι υπέρ της δημόσιας τηλεόρασης και θα συμπαρασταθώ με όποιον τρόπο μπορώ στους εργαζόμενους».
 
Φώτης Ράλλης
Αντίθετος σε αυτό που έγινε, μας δήλωσε ο κ. Φώτης Ράλλης. Χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΕΡΤ ως «βιαστική απόφαση για την οποία δε γνωρίζει κανείς τις μελλοντικές της παρενέργειες». Τέλος, τάχθηκε υπέρ της δημόσιας τηλεόρασης.
 
Γιώργος Ηλιόπουλος
Με την απόφαση που ελήφθη διαφωνεί και ο κ. Γ. Ηλιόπουλος: «Είναι μια βεβιασμένη, αψυχολόγητη και αδικαιολόγητη ενέργεια, χωρίς περίσκεψη. Η ΕΡΤ θα μπορούσε λειτουργούσα να αναδιαρθρωθεί, χωρίς να σταματήσει τη λειτουργία της». 
Εκτίμησε πως οι επιπτώσεις από τη μη λειτουργία της «θα είναι σοβαρότατες, ακόμη και σε εθνικό επίπεδο», σημειώνοντας πως «δε φρόντισαν για την υποκατάσταση και την κάλυψη του κενού που δημιουργήθηκε», εξηγώντας πως αναφέρεται τόσο στη «Φωνή της Ελλάδας» όσο και στην κάλυψη των ακριτικών περιοχών.
Τέλος, παρατήρησε πως «η κακοδιοίκηση θα έπρεπε να έχει θεραπευτεί, αλλά και να είχε ελεγχθεί αν γίνονται ρεμούλες και ατασθαλίες».       
 
Νίκος Αρβανίτης
«Λυπάμαι που έκλεισε η ΕΡΤ, επειδή τόσα χρόνια παρήγαγε πολιτισμό, που, κατά τα φαινόμενα, σταμάτησε», σχολίασε ο κ. Νικ. Αρβανίτης. Ανέφερε ότι ήταν το μοναδικό Μέσο Ενημέρωσης που παρήγαγε πολιτισμό, με μνημειώδεις εκπομπές για τον ελληνικό πολιτισμό και κουλτούρα. «Με αυτό το κανάλι μεγαλώσαμε», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως θα καλύψει το κενό, ακούγοντας παλαιότερες εκπομπές της, που είχε ηχογραφήσει. «Εκπομπές κονσέρβα», παρατήρησε και πρόσθεσε ότι «με την έλλειψη της ΕΡΤ, αλλά και της ΕΡΑ, αποκοπήκαμε από τα άλλα κράτη του κόσμου. Όλοι οι θεατές και ακροατές του συγκεκριμένου Μέσου Ενημέρωσης είμαστε στενοχωρημένοι από τις εξελίξεις, καθώς ήδη μας λείπει μια βαθιά συνήθεια ετών». 
 
Βίλμα Θεοδωροπούλου
«Είναι άδικο να μένει τόσος κόσμος χωρίς δουλειά», παρατήρησε η κα Βίλμα Θεοδωροπούλου, σημειώνοντας πως «ήταν ένα κρατικό κανάλι που θα έπρεπε να κρατήσουμε με νύχια και με δόντια.
Με την αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ σταμάτησε να υπάρχει παραγωγή κουλτούρας και πολιτισμού. Πλέον, χάνουμε τα πάντα».
 
Σπύρος Καλαμάτας
Μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση έκανε ο κ. Σπύρος Καλαμάτας: «Ευτυχώς που έκλεισε η ΕΡΤ. Πλέον θα γλιτώσω από το χαράτσι και θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αντί της ΕΡΤ, να αρχίσει να εκπέμπει και στα υπόλοιπα σημεία της Ελλάδας το τουρκικό ραδιόφωνο. Θα προτείνω δε και στους δημάρχους όλων των νησιών του Αιγαίου να μετακομίσουν απέναντι, στην Τουρκία, και να γίνουν Τούρκοι, αφού ήδη το κάνουν, αναγκαζόμενοι να μετακινηθούν είτε για εφόδια, είτε για λόγους υγείας, είτε για οτιδήποτε άλλο. Εκεί πλέον, θα ακούν και το τουρκικό ραδιόφωνο, που δε σταματά ποτέ».
Κι επειδή μάλλον αντιλήφθηκε ότι τον κοίταξα παράξενα, έσπευσε να διευκρινίσει πως τα όσα είπε ήταν ειρωνικά. «Με το κλείσιμο της ΕΡΤ η κυβέρνηση μου στερεί την ελληνική μου κουλτούρα και τον ελληνικό μου πολιτισμό. Αφού πήρε την απόφαση αυτή, ας μου δώσει άλλον πολιτισμό και νέα πολιτισμική ταυτότητα κι ας με κάνει Βούλγαρο, Σκοπιανό, Σέρβο ή ό,τι άλλο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχω κάτι με τις συγκεκριμένες εθνότητες», είπε καταλήγοντας.
 
Γιώργος Γεωργακόπουλος 
«Είμαστε όλοι κατά» επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Γ. Γεωργακόπουλος. «Σίγουρα θα υπάρχουν και κάποιοι υπέρ», πρόσθεσε, «αλλά ό,τι έγινε, έπρεπε να γίνει με πιο ορθολογικό τρόπο και όχι τόσο βιαστικά και να μην πεταχτούν στο δρόμο τόσοι εργαζόμενοι, αφού είναι πολύ δύσκολο να χάνει ο καθένας τη δουλειά του σε αυτές τις ημέρες που ζούμε».
Αναρωτήθηκε αν πλέον με την αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ θα υπάρχει αντικειμενική ενημέρωση και πρόσθεσε πως «όχι ότι είχαμε και πριν, αλλά τώρα είναι πιο εύκολο να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει».
 
Προκόπης Μπομπόνης
«Είναι άδικο να βρίσκονται τόσες οικογένειες στο δρόμο, ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Προκόπης Μπομπόνης. Παρατήρησε πως αυξάνονται οι θέσεις ανεργίας αντί να μειώνονται και «με τέτοια κατάσταση δεν μπορούμε να έχουμε την ανάπτυξη που λένε».
Όσον αφορά στις επιπτώσεις, παρατήρησε πως θα υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των δημοσιογράφων και αυτοί των ιδιωτικών Μέσων Ενημέρωσης ενδεχομένως θα χάσουν τις θέσεις τους, μετά από αυτά, και πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιφέρεια και στους απόδημους, που θα απομονωθούν περισσότερο.
 
Κώστας Δημητρακόπουλος
«Είναι χτύπημα στην καρδιά της κάθε δημοκρατίας, παρατήρησε ο κ. Κώστας Δημητρακόπουλος. «Μια κοινωνία χωρίς στοιχειώδη δημοκρατικό διάλογο, που περιφρουρείται από θεσμούς, οριοθετείται από το Σύνταγμα και δεν μπορεί στο όνομα του όποιου νοικοκυρέματος να συμβαίνουν τα όσα συμβαίνουν και να καταλύονται βασικοί πυλώνες της δημοκρατίας.
Σε μια κοινωνία που η σημερινή ανάγκη για πολιτισμό, άποψη, διαμαρτυρία και έκφραση είναι τεράστια και πιο μεγάλη από ποτέ, μέσα σε αυτό το οικονομικοκοινωνικό περιβάλλον που συνθλίβει τους πολίτες τα τρία τελευταία χρόνια, δεν μπορεί να τους καταργείται αυτή η δυνατότητα», σημείωσε.
Με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου Οιχαλίας παρατήρησε πως θα πρέπει και η αυτοδιοίκηση να εξετάσει τη στάση της απέναντι στην ΕΡΤ, δεδομένου ότι θα σταματήσει η προβολή των ηθών, των εθίμων και του πολιτισμού του κάθε τόπου, φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Νέδα, της οποίας η επισκεψιμότητα ανέβηκε κατακόρυφα μετά την προβολή σχετικού αφιερώματος από την ΕΡΤ.
 
Χρήστος Πολιτόπουλος
«Τόση δημοκρατία έχουμε να δούμε από την εποχή της χούντας», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Πολιτόπουλος, «την εποχή του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”. Φτάσαμε στο σημείο να πληρώνουν οι εργαζόμενοι τις λανθασμένες πολιτικές χρόνων και οι παχυλοί μισθοί των “μεγάλων” ονομάτων έστειλαν στο δρόμο τους οικογενειάρχες. Να δούμε τι άλλο μας περιμένει και τι θα δουν ακόμη τα μάτια μας».
Όσον αφορά στις συνέπειες, παρατήρησε πως δεν υπάρχει κράτος που να μην έχει έστω και μία ώρα κρατικής ενημέρωσης και να παραχωρεί την ενημέρωση στα ιδιωτικά Μέσα.  
Πρόσθεσε πως θίγονται και οι απόδημοι, αλλά και οι ακρίτες, καθώς και ότι έλαβαν τέλος και οι εκπομπές για την κουλτούρα και τον πολιτισμό.   

 
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου