6-6-2013


Ανακοινώσεις καταδίκης του από Λαϊκή Συσπείρωση και Δίκτυο Ενεργών Πολιτών
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Με κοινή τους δήλωση, που παραδόθηκε χθες το πρωί στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Δ. Πολίτη, οι τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης (Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας, Λαϊκή Συσπείρωση, Δίκτυο Ενεργών Πολιτών και Πρωτοπορία) ζητούν στην ερχόμενη συνεδρίαση του Σώματος να συζητηθεί η διεξαγωγή του φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής στις αρχές Αυγούστου στο Πάρκο Λιμενικού.
Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση για το συγκεκριμένο ζήτημα εξέδωσαν χθες οι παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και του Δικτύου Ενεργών Πολιτών, όπου και αναφέρονται στους λόγους που αντιτίθενται στη διεξαγωγή του εν λόγω φεστιβάλ.
Συγκεκριμένα, η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στις 3 και 4 Αυγούστου, με βάση τις ανακοινώσεις της ΤΟ Μεσσηνίας της Χρυσής Αυγής, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, στο Πάρκο του Λιμενικού, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ της ναζιστικής – φασιστικής – τραμπούκικης οργάνωσης, που, όπως τονίζεται, θα είναι αφιερωμένο στον 4αυγουστιανό δικτάτορα, υποστηρικτή της φασιστικής ιδεολογίας και του Χίτλερ, Ι. Μεταξά.
Το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι προκλητικό για κάθε προοδευτικό άνθρωπο, για το λαό της Καλαμάτας και όλης της Ελλάδας. Πρόκειται για ενέργεια που και μόνο η εξαγγελία της αποτελεί πρόκληση για τα χιλιάδες θύματα και νεκρούς της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα, στην περίοδο της κατοχής (1941-44). Αποτελεί πρόκληση για τους εκτελεσμένους στο στρατόπεδο της Καλαμάτας, στο Νέδοντα, στη Μεγαλόπολη, στα Καλάβρυτα κ.α. Αποτελεί πρόκληση για τις οικογένειες των εκτελεσθέντων και κατατρεγμένων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και των ντόπιων συνεργατών τους στη Μεσσηνία και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα».
Από την πλευρά του, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών σημειώνει: «Η διεξαγωγή ενός τέτοιου φεστιβάλ προφανώς προσβάλλει τη διαχρονική εναντίωση των Ελλήνων στη διαφορετικότητα, το φασισμό, το ναζισμό και την κατάργηση της δημοκρατίας στο τόπο μας.
Κρίνουμε ως ανησυχητική αυτή την κατάσταση για την ομαλή λειτουργία της πόλης μας κατά την καλοκαιρινή περίοδο, με τη μεγάλη τουριστική κίνηση.
Με τη συγκέντρωση και παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων που θα βρίσκονται στην περιοχή κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και της διεξαγωγής του φεστιβάλ, εκτιμούμε ότι θα δημιουργηθεί  σειρά προβλημάτων. Αποτέλεσμα των προηγούμενων θα είναι η μετατροπή του λιμανιού της πόλης σε πανελλαδικό σημείο έντασης λόγω των αντιλήψεων για τη βία που έχει αυτό το φεστιβάλ.
Ειδικότερα, πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο φεστιβάλ διεξάγεται σε μια περιοχή φορτισμένη με τοπική ιστορική μνήμη, με μαρτυρικές θυσίες από την τοπική κοινωνία κατά της μεταξικής δικτατορίας, της γερμανικής κατοχής και του ναζισμού.
Θεωρούμε ότι η διεξαγωγή αυτού του φεστιβάλ προβάλλει την κατάργηση της δημοκρατίας με την εξύμνηση της δικτατορίας του Μεταξά και προσβάλλει το σύνολο των πολιτών του Δήμου.
Στην περιοχή του λιμανιού υπάρχουν δύο σημαντικά μνημεία μνήμης τοπικών ιστορικών γεγονότων. Το ένα, στο πάρκο του ΟΣΕ, που αποδίδει φόρο τιμής σε όσους πολέμησαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στους πεσόντες, Έλληνες, Βρετανούς, Νεοζηλανδούς, Αυστραλούς, Γιουγκοσλάβους και Κύπριους, οι οποίοι αντιμετώπισαν τις επελαύνουσες δυνάμεις του Άξονα, με επίκεντρο των συγκρούσεων το λιμάνι της πόλης. Το δεύτερο μνημείο είναι αυτό των δολοφονημένων λιμενεργατών της Καλαμάτας.
Επισημαίνουμε το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων για την εργατική πρωτομαγιά, όλων των διοργανωτών, καταλήγουν σε ένα από αυτά τα δύο μνημεία».