ΖΗΤΟΥΝ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ 23% ΣΕ 13%
Βρόγχος ο ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστίασης
Επιφυλακτική έως «παγωμένη» η Ε.Ε. σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο
Το «Θάρρος» μίλησε χθες με επαγγελματίες του κλάδου στην Καλαμάτα
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση εμφανίστηκε χθες το μεσημέρι ο αρμόδιος επίτροπος Φορολογίας της Ε.Ε., Αλγκρίντας Σεμέτα.
Σε δηλώσεις, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα, επιβεβαίωσε ότι συζήτησε το θέμα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
«Το συζητήσαμε και, όπως σας είπα, από νομικής άποψης είναι δυνατή η μείωση του ΦΠΑ για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων θεμάτων, ωστόσο όλα εξαρτώνται από τα δημοσιονομικά περιθώρια» δήλωσε ο Επίτροπος και παρέπεμψε το θέμα στην τρόικα.
«Υπάρχουν παραδείγματα ήδη από το 2009, όταν ορισμένες χώρες είχαν ζητήσει τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένους κλάδους, όπως στην εστίαση. Για την Ελλάδα πρέπει να δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν. Αλλού, όπου εφαρμόστηκε η μείωση, δεν πέτυχε το σκοπό της και πρέπει η Ελλάδα να δει τα στοιχεία πριν λάβει αποφάσεις» συμπλήρωσε ο κ. Σεμέτα, επιχειρώντας να κλείσει τη συζήτηση.
Κι όμως, στον κόσμο της πραγματικής οικονομίας τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Το «Θάρρος» επιχείρησε χθες να συνομιλήσει με επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης και εκείνο που μας τόνισαν είναι ότι η μείωση του ΦΠΑ στο χώρο τους είναι εκ των ων ουκ άνευ. «Αν η κυβέρνηση θέλει να δώσει μια μικρή ανάσα στην αγορά, θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να αποφασίσει. Η κατάσταση, ως έχει με 23% φόρο, δεν πάει άλλο» σχολίασαν.
Ο Παν. Μπούχαλης από το «Κεντρικόν» μας είπε ότι μια μείωση του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης θα βοηθήσει πολύπλευρα τους επαγγελματίες του χώρου. Κυρίως θα «βγάλει τη θηλιά από το λαιμό τους», αφού σε περίπτωση αλλαγής θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία, να καλύψουν με επάρκεια τα πάγια έξοδά τους, αλλά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. «Ήδη τα περιθώρια κέρδους στο χώρο μας έχουν μειωθεί δραματικά, αφού στις μέχρι σήμερα αυξήσεις του ΦΠΑ δεν έχουμε απαντήσει οι περισσότεροι στον κλάδο μας με ανάλογη κίνηση στις τιμές που πουλάμε. Προσπαθήσαμε να τις απορροφήσουμε οι ίδιοι. Αυτό έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στην αγορά, με αποτέλεσμα οι περισσότερες επιχειρήσεις να βρίσκονται στο “κόκκινο”. Θα ήταν ευχής έργο αν η κυβέρνηση προχωρούσε σε μια μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13%» παρατήρησε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και o εκ των ιδιοκτητών του εστιατορίου «Αφοί Χουλιάρα», Διονύσης Χουλιάρας: «Σκεφθείτε ότι έχουν γίνει δύο αυξήσεις και αυτές δεν πέρασαν στον καταναλωτή. Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τις τιμές μας ανεπηρέαστες, για να μπορούμε να δουλέψουμε. Σήμερα, όμως, με τόσο υψηλή φορολόγηση, συν τα πάγια έξοδα μιας επιχείρησης, δουλεύουμε, σχεδόν, μόνο για να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Όμως, αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει ρότα, διαφορετικά δεν πρόκειται να επιβιώσουμε».
Η Έλενα Στάθη, από το κατάστημα «Μαχαραγιάς», μας έλεγε ότι «είναι απαράδεκτο να αγοράζουμε προϊόντα με 13% και να πουλάμε με 23% ΦΠΑ. Ένα ενδεχόμενο μείωσής του θα ωφελήσει την επιχείρηση, αφού θα μειωθούν οι υποχρεώσεις της στην εφορία, θα αυξηθεί ο τζίρος μας, αλλά θα ωφεληθεί και ο καταναλωτής, διότι μια μείωση του φόρου θα οδηγήσει προς τα κάτω και τις τιμές».
Κάθετος στην αναγκαιότητα μείωσης του φόρου εμφανίστηκε και ο Γιώργος Αθανασόπουλος από τα «Ρολλά»: «Η απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ ήταν λάθος από την αρχή, αφού οι διάφοροι οικονομικοί λόγοι που την επέβαλαν είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά. Η αντίδρασή μας, σ’ αυτή την παράλογη απόφαση, ήταν να απορροφήσουμε την αύξηση εμείς και να μην την πληρώσει ο καταναλωτής. Σε περίπτωση που αλλάξει η απόφαση, και τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν και η ανεργία θα μειωθεί, αλλά και θα σταματήσουν τα λουκέτα στην αγορά».
Τέλος, ο Κώστας Πιέρρος από τον «Πλάτανο» μας είπε ότι «ο κλάδος της εστίασης μέχρι τώρα κρατά τις τιμές στα ίδια επίπεδα, απορροφώντας έτσι οι ίδιοι οι επαγγελματίες τις αυξήσεις στο ΦΠΑ. Με τη δεδομένη κατάσταση οι επιχειρήσεις αιμορραγούν, καθίστανται μη βιώσιμες. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Κι αυτό θα βοηθήσει πολλαπλώς τόσο το κράτος όσο και την αγορά. Το πρώτο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο χώρο μας είναι η υψηλή φορολογία. Μια αλλαγή της απόφασης θα δημιουργήσει και δυνατότητα για νέες θέσεις εργασίας, από τη στιγμή που θα μειωθούν οι υποχρεώσεις μας».
Να σημειώσουμε ότι, ειδικότερα για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% που είναι σήμερα στο 13%, το οικονομικό επιτελείο έχει παρουσιάσει μελέτη του ΙΟΒΕ για τις επιπτώσεις του μέτρου στην κατανάλωση, αλλά και στον κλάδο.
Αυτό που προκύπτει είναι ότι το μέτρο μπορεί να αύξησε τις εισπράξεις στα δημόσια ταμεία, όμως προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στις επιχειρήσεις, φέρνοντας «λουκέτα», ενώ ταυτόχρονα χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας.