Στούπα προτείνει o «Guardian» στους Βρετανούς Τουρίστες


Αρχές επόμενου μήνα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Θέμα ημερών είναι, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Θάρρος» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Ανδρέας Καραγιάννης, η έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου του έργου με τίτλο «Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας».
Η συγκεκριμένη παρέμβαση έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013.
Ο Δήμος Καλαμάτας, μέσα από τη σημαντική αυτή παρέμβαση, που έχει προϋπολογισμό 4.700.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, προσδοκά να αντικατασταθεί στην Καλαμάτα όλο το δίκτυο σωλήνων υδρεύσεως από αμιαντοτσιμέντο, συνολικού μήκους 57.600 μέτρων.
Το δίκτυο αυτό απλώνεται σε όλη την πόλη και χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960. Οι αγωγοί αυτοί προβλέπεται να αντικατασταθούν από αγωγούς πολυαιθυλενίου, σύγχρονης τεχνολογίας. Επίσης, θα γίνει αντικατάσταση και των παροχών που δίνουν νερό από τους αγωγούς στα υδρόμετρα.
Επίσης, αναμένεται από το ΥΠΕΚΑ η ένταξη του έργου επεξεργασίας της λυματολάσπης από τις μονάδες Βιολογικού Καθαρισμού σχεδόν ολόκληρης της Μεσσηνίας. Αυτό προβλέπεται στη σχετική μελέτη για την «κομποστοπλατεία». Ειδικότερα, η νέα εγκατάσταση θα δέχεται την παραγόμενη αφυδατωμένη λάσπη.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, η δυναμικότητα της νέας αυτής εγκατάστασης -στην οποία η ξήρανση θα γίνεται με έκθεση της λάσπης στον ήλιο για 50 ως 70 ημέρες- είναι 8.400 τόνοι λυματολάσπης το χρόνο, με δυνατότητα επέκτασης και στους 10.000 τόνους κατ’ έτος.
Σε ό,τι αφορά την πορεία του έργου επέκτασης και εκσυγχρονισμού του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαμάτας, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, αρχές Ιουλίου αναμένεται να έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση υλοποίησής του με τον ανάδοχο εργολάβο. Σύμφωνα με τη μελέτη, προορίζεται – μετά την επέκταση και εκσυγχρονισμό του- να επεξεργάζεται λύματα από την Καλαμάτα και τα χωριά του τέως Δήμου της, τη Μεσσήνη, το Μαυρομάτι Παμίσου, την παραλιακή περιοχή από τις Κιτριές μέχρι τη Μικρά Μαντίνεια, τη ΒΙΠΕ Καλαμάτας, καθώς, επίσης, από τα Αρφαρά, τον Αρι, τη Θουρία, τον Άγιο Φλώρο και το Πήδημα.
Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, με 4.260.000 ευρώ.