Πρώτη φορά υποψήφιος με «Το Ποτάμι», στο οποίο είναι εθελοντής και σύνεδρος Μεσσηνίας στο ιδρυτικό συνέδριο του Λαυρίου, ο 42χρονος Παν. Μπακέας, την τελευταία δεκαπενταετία είναι υπεύθυνος πωλήσεων εταιρικών πελατών σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.
Μπορεί να φοίτησε στο Τμήμα Γεωλογίας Αθηνών, αλλά το ενδιαφέρον για τις νέες τεχνολογίες και τους υπολογιστές τον ώθησαν στην εξειδίκευση στον τομέα αυτό, καθώς και στη δημοσιογραφία, παρακολουθώντας, παράλληλα, σεμινάρια σε θέματα πωλήσεων και μάρκετινγκ.
Όπως αναφέρει, «μέσα από την ενεργό πολιτική έχω στόχο να προτρέψω, να αφυπνίσω και να παρακινήσω νέους ανθρώπους άξιους, ταλαντούχους και νέα μυαλά κάθε ηλικίας, να ενεργοποιηθούν και να αναλάβουν δράση, κλείνοντας όλο αυτό το χώρο της αποχής, που λυμαίνονται για χρόνια παλαιοκομματικοί σχηματισμοί».
Υπογραμμίζει πως «οι νέοι άνθρωποι πρέπει να ενεργοποιηθούν και να αναλάβουν δράση στον εκσυγχρονισμό του κράτους», ενώ ως εμπειρία από τη συμμετοχή του αποκόμισε «την αξία της ομαδικότητας».
-Ποιο κίνητρο σας ώθησε να ασχοληθείτε με την πολιτική και τι εκτιμάτε πως μπορείτε να προσφέρετε με τη συμμετοχή σας στο ψηφοδέλτιο;
Με την πολιτική ήμουν πάντα διερευνητικός από τα πρώτα μου μετεφηβικά χρόνια, αλλά ποτέ δεν είχα ασχοληθεί ενεργά. Παρακολουθώντας και αναλύοντας την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια, πάντα κατέληγα ότι το μεγάλο πρόβλημα ήταν η άρνηση των πολιτικών να συγκρουστούν με συμφέροντα και συντεχνίες, για να πάει η χώρα ένα βήμα πιο μπροστά, ώστε να υπάρξει σύγκλιση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και να μην είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης για δεκαετίες.
Ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, ήταν και είναι η ανοχή του πολιτών σε τέτοιες πρακτικές, οι οποίοι μέσα στην απογοήτευσή τους απομακρύνθηκαν από την πολιτική δηλώνοντας αποχή από τα κοινά. Έτσι αξιόλογοι και σκεπτόμενοι άνθρωποι με εμπειρίες, εργαζόμενοι που έχουν επιτύχει στη ζωή τους και οι οποίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν, βρέθηκαν ηθελημένα στο περιθώριο.
Μετά τις εκλογές του 2012, που σε τόσο κρίσιμες στιγμές παρατήρησα την αυξημένη αποχή, άρχισα να αναζητώ τρόπους να ενεργοποιηθεί όλο αυτό το δυναμικό. Εκεί εμφανίστηκε «Το Ποτάμι».
Εκτιμώντας την έντονη προσπάθεια που παρατήρησα, ώστε να στελεχωθούν τα ψηφοδέλτια με υποψηφίους χωρίς πολιτικό παρελθόν (κάτι που δεν ήταν καθόλου εύκολο), αποφάσισα έπειτα από την πρόταση που μου έγινε, να ενεργοποιηθώ πλέον ενεργά με ένα βασικό στόχο. Μέσα από την ενεργό πολιτική να προτρέψω, να αφυπνίσω και να παρακινήσω νέους ανθρώπους άξιους, ταλαντούχους και νέα μυαλά κάθε ηλικίας να ενεργοποιηθούν και να αναλάβουν δράση, κλείνοντας όλο αυτό το χώρο της αποχής, που λυμαίνονται για χρόνια παλαιοκομματικοί σχηματισμοί.
-Με την πολιτική ασχολούνταν συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας από τη δική σας. Τελευταία βλέπουμε αύξηση και των νέων ανθρώπων. Εκτιμάτε πως θα μπορέσουν οι νέοι να ανατρέψουν τα κακώς κείμενα;
Δυστυχώς για την Ελλάδα, ο χρόνος περνά όχι μόνο γρήγορα, αλλά και επιταχυνόμενα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις, μια και δεν υπάρχει θέληση για καμία ουσιαστική αλλαγή και μεταρρύθμιση. Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να ενεργοποιηθούν και να αναλάβουν δράση στον εκσυγχρονισμό του κράτους. Στο τριήμερο ιδρυτικό συνέδριο του «Ποταμιού» στο Λαύριο και μετέπειτα, γνώρισα πλήθος νέων ανθρώπων, πολύ μικρότερης ηλικίας από εμένα. Πραγματικά τους θαύμασα για τη σκέψη και το λόγο τους. Υπάρχουν τεράστιες δυνάμεις στους νέους οι οποίες θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να προσφέρουν για το κοινό καλό.
-Ποιες εμπειρίες αποκτήσατε από τη συμμετοχή σας σε αυτή την προεκλογική περίοδο;
Είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας. Διαχειριζόμαστε την υποψηφιότητά μας από το Α έως το Ω μόνοι μας, μια και δε διαθέτουμε κομματικούς στρατούς, αλλά και πόρους.
Με την υποψηφιότητά μου στο «Ποτάμι» ανακαλύπτω και επιβεβαιώνω κάθε στιγμή την αξία της ομαδικότητας. Από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου κινούμαστε ομαδικά όλοι οι υποψήφιοι, με μοναδικό στόχο τη μεγιστοποίηση του ποσοστού του «Ποταμιού» στη Μεσσηνία. Αυτό μας αποφορτίζει, αλλά και μας παρακινεί να προσπαθούμε ακόμα περισσότερο μέχρι τη λήξη της προεκλογικής περιόδου.
Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι το ζητούμενο είναι το μέγιστο ποσοστό για το «Ποτάμι». Με δεδομένο, όμως, ότι είμαστε στην αρχή, θα είναι δύσκολο για πολλούς να κάνουν την «επανάστασή» τους και να απεμπλακούν από τους παλαιούς σχηματισμούς. Μπορούν, όμως, να προωθήσουν νέα πρόσωπα και άξια. Από εκεί μπορούν να ξεκινήσουν την «επανάστασή» τους.