Στα καμένα της Κυπαρισσίας χθες ο Πετράκος


Ενιαίο για συμβούλους, διαφορετικό για το δήμαρχο
 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 
Γρίφος είναι ο τρόπος με τον οποίο θα διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές το Μάιο του 2014. Βέβαια, η κατάσταση αυτή έχει κάνει άνω – κάτω κομματικά επιτελεία, κυβέρνηση, περιφερειάρχες και δημάρχους.
Η κυβέρνηση είναι για άλλη μια φορά… τριχασμένη, με τον πρωθυπουργό όμως να έχει ήδη διαμορφωμένη πεποίθηση για τον προσωποκεντρικό και όχι πολιτικό τόνο που θα πρέπει να έχουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, απόψεις που έχει διατυπώσει και ο ίδιος σε προηγούμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ, στο οποίο είχε παρευρεθεί ως νέος πρόεδρος της Ν.Δ.
Από την άλλη πλευρά, μόλις τις προηγούμενες ημέρες ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Παν. Νίκας, εξέφρασε, εμμέσως πλην σαφώς, την αντίθεσή του στα σχέδια να αλλάξει ο εκλογικός νόμος στην Αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι εναντίον των «εμπριμέ» ψηφοδελτίων, διότι δεν πρόκειται με αυτό τον τρόπο να βοηθηθεί η λειτουργία των Δήμων.
Πάντως και παρά τις αντιδράσεις, όσον αφορά στο εκλογικό σύστημα, από το υπουργείο Εσωτερικών υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδη, που εκφράζει απόλυτα τη βούληση Σαμαρά, είναι να υπάρξουν δύο ψηφοδέλτια, ένα για τους δημάρχους και ένα για τους δημοτικούς συμβούλους.
Το ψηφοδέλτιο για τους δημοτικούς συμβούλους να είναι ενιαίο για να μη λειτουργήσει στη βάση των κομματικών σχηματισμών, αλλά η επιλογή να γίνει με βάση τα πρόσωπα και τη γενικότερη αποδοχή τους στις τοπικές κοινωνίες. Στόχος, να υπάρξει όσο το δυνατόν σύνθεση σε τοπικό επίπεδο και να μη μεταφέρουν οι υποψήφιοι των ψηφοδελτίων σαφές πολιτικό στίγμα, με αποτέλεσμα τη γενικότερη μείωση του κομματισμού σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης.
Ταυτόχρονα με αυτό το σύστημα μπορεί ευκολότερα σε επίπεδο δημάρχων στις μεγάλες πόλεις να υπάρξει συνεργασία στα πολιτικά κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση και να τους δοθεί έτσι η δυνατότητα να επικρατήσουν σε ορισμένους μεγάλους Δήμους και Περιφέρειες, με στόχο πάντα να εξαχθούν ακόμα και θετικά πολιτικά μηνύματα για την κυβέρνηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα ισορροπήσουν ενδεχομένως τα άσχημα μαντάτα που θα φέρει μια αποδοκιμασία των πολιτών στις ευρωεκλογές, με τη λεγόμενη «χαλαρή» ψήφο.
Αυτό που απομένει για να υλοποιηθεί το παραπάνω σχέδιο είναι να καμφθούν και οι αντιδράσεις των δημάρχων. Κι αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο…