Απάντηση σε σχετικό ερώτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Αρνητική φαίνεται να είναι η θέση του υπουργείου Οικονομικών στο αίτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- Ενιαίο Κοινωνικό Μέτωπο για περαιτέρω θετικές ρυθμίσεις για τους πολίτες των πυρόπληκτων νομών του 2007 οι οποίοι έχουν πάρει σχετικά δάνεια.
Στο κείμενο της απάντησης αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Τα υποβαλλόμενα αιτήματα περί επιμήκυνσης της συνολικής διάρκειας των δανείων και της περιόδου χάριτος αυτών, καθώς και της κεφαλαιοποίησης του μη καταβαλλόμενου μέχρι και την 31.12.2012 μέρους των τόκων που δεν επιδοτείται, επιφέρουν επαύξηση της εγγυητικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου και η τυχόν ικανοποίηση αυτών πρέπει να εξεταστεί εντός του πλαισίου των περιορισμών που θέτει το Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης τη χώρας, καθώς, σύμφωνα με αυτό, το όριο παροχής νέων εγγυήσεων, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι ρυθμίσεις παλιότερων δανείων, για το έτος 2013 είναι μηδενικό.
Πρέπει να σημειωθεί δε, ότι για τις πληγείσες επιχειρήσεις χορηγήθηκε οικονομική ενίσχυση ύψους 5.000 ευρώ ανά επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων που είχαν πληγεί εμμέσως (π.χ. λόγω διακοπής ρεύματος».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Θανάσης Πετράκος, από τα μέσα Απριλίου 2013 είχαν καταθέσει ως αναφορά προς τον υπουργό Οικονομικών την κοινή επιστολή των προέδρων των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών Αρκαδίας, Αχαΐας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, με την οποία ζητούσαν να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ουσιαστικά και ολοκληρωμένα μέτρα ρύθμισης των πυρόπληκτων δανείων των ανωτέρω νομών.
Μάλιστα, όπως σημείωναν σχετικά στην επιστολή τους, «στην πρωτόγνωρη κρίση που βιώνει η χώρα μας με μεγάλη χρονική διάρκεια, είναι αναγκαίο να εξευρεθούν λύσεις βιώσιμες με εξάντληση του συνόλου των δυνατοτήτων, καθώς ο στόχος είναι να παραμείνουν ζωντανές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και στηρίζουν το 97% της απασχόλησης».