Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή που υφίσταται το λιμάνι Κυπαρισσίας, αλλά, δυστυχώς, κανένας εκ των αρμοδίων και υπευθύνων αυτοδιοίκησης και κράτους δε νοιάζεται! Τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά εξαιτίας της χαρακτηριστικής αδράνειας και αδιαφορίας επιδεινώνονται.
Πλέον «στον αέρα» είναι τμήμα και του παλιού προσήνεμου μόλου, έτοιμο να καταρρεύσει, όπως έχει καταρρεύσει εδώ και χρόνια τμήμα του καινούργιου, ενώ ακολουθεί διπλανό του. Κατάρρευση η οποία δε θα αργήσει να έρθει, αφού δεν έχει γίνει και δε γίνεται τίποτα απολύτως για την προστασία του. Καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει στο λιμάνι για να προστατευτεί, έστω, τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου που στην εξωτερική του πλευρά έχει απογυμνωθεί από φυσικούς ογκόλιθους, ενώ σε εργολαβία του καινούργιου προσήνεμου μόλου, όπως καταγγέλλουν οι αλιείς, απομακρύνθηκαν αυθαίρετα και μεταφέρθηκαν σε αυτόν.
Κραυγή αγωνίας, για πολλοστή φορά, εκφράζει μέσα από το «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Τριφυλίας, Κώστας Ροϊλός, ο οποίος κάνει λόγο για αδιαφορία Δήμου, Περιφέρειας και Λιμενικού Ταμείου.
Όπως μας είπε: «Χρόνια τώρα φωνάζουμε για το λιμάνι. Διαμαρτυρόμαστε, κάνουμε αναφορές και καταγγελίες. Κανένας αρμόδιος, Περιφέρεια, Δήμος, Λιμενικό Ταμείο, δεν ενδιαφέρεται. Κανένας! Λόγια, λόγια, λόγια, λόγια ψεύτικα! Αυτοψίες, μελέτες, προμελέτες, παραμελέτες, όλο το μελετάνε το λιμάνι, έρχονται κάπου κάπου, επειδή φωνάζουμε και παίρνουν δημοσιότητα τα προβλήματα σε εφημερίδες και κανάλια, κάνουνε δηλώσεις, παχιές εξαγγελίες, δίνουνε υποσχέσεις. Στα λόγια, όλο το φτιάχνουνε και το λιμάνι πάει από το κακό στο χειρότερο. Μελέτη ακούμε, αλλά μελέτη δεν έχουμε δει. Παρεμβάσεις για προστασία, λένε, αλλά δεν έχουνε κάνει τίποτα. Αποκατάσταση λένε, αλλά το λιμάνι γκρεμίζεται.
Εμείς φωνάζουμε, γινόμαστε κακοί και γραφικοί, αλλά κανένας δε συγκινείται. Δεκατέσσερα εκατομμύρια ευρώ πέσανε στον αέρα και τα πήρε η θάλασσα. Φωνάζαμε για κακοτεχνίες από την αρχή. Παραλίγο να βρούμε και τον μπελά μας. Φωνάζαμε ότι δεν προστατεύεται το κομμάτι που ένωνε τον παλιό με τον καινούργιο προσήνεμο, ότι δεν έριξαν ογκόλιθους και μπλόκια, ότι πήραν ογκόλιθους από τον παλιό προσήνεμο και τον ξεγύμνωσαν. Κανένας δε μας άκουγε. Φωνάζαμε ότι θα σπάσει το τμήμα του νέου προσήνεμου και ζητάγαμε να γίνουν παρεμβάσεις προστασίας με ογκόλιθους και μπλόκια, αλλά οι αρμόδιοι δε μας ακούγανε. Έσπασε το τοιχίο, ξαναφωνάζαμε. Μελέτη έλεγαν ότι θα κάνουν και θα προστατευτεί. Έλεγαν και για χρηματοδότηση που είχανε εξασφαλισμένη. Τίποτα, όμως. Τους λέγαμε ότι θα γκρεμιστεί και θα καταρρεύσει. Μελέτη, λέγανε και κάνανε δηλώσεις. Ποια μελέτη; Πού είναι η μελέτη; Γκρεμίστηκε και κατέρρευσε το τμήμα εκείνο που ενωνόταν ο παλιός με τον καινούργιο προσήνεμο και χύνανε δάκρυα για την καταστροφή. Δεν έκαναν τίποτα. Λέγαμε, από τότε, ότι θα γκρεμιστεί και ο παλιός προσήνεμος. Είχε πάρει επικίνδυνη κλίση. Εμείς φωνάζαμε, εσείς τα γράφατε με φωτογραφίες, τα κανάλια δείχνανε τις εικόνες, η καταστροφή ερχότανε και ακόμα περιμένουμε τη μελέτη. Ποια μελέτη, ποια χρηματοδότηση; Στον αέρα είναι και το κομμάτι εκείνο του παλιού προσήνεμου στην άκρη. Ήδη καταρρέει και το διπλανό τμήμα. Έρχεται ολοκληρωτική καταστροφή. Δεν το βλέπουν; Δεν τους ενδιαφέρει; Κανέναν, πια, δεν νοιάζει το λιμάνι; Ούτε το Δήμο, ούτε την Περιφέρεια, ούτε το Λιμενικό Ταμείο. Οι μόνοι που ενδιαφέρονται αποδεδειγμένα είναι από το Λιμενικό Τμήμα. Από φορείς, Αρχές και υπηρεσίες, μόνο αυτοί ενδιαφέρονται. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται, οι αλιείς φωνάζουν, το Λιμενικό Τμήμα, επισημαίνει τα προβλήματα, αλλά αρμόδιος αυτοδιοίκησης και κράτους, κανένας δεν κάνει το παραμικρό. Τώρα που θα καταρρεύσει τελείως το κομμάτι που παλιού προσήνεμου, τι δηλώσεις θα κάνουνε; Ότι το μελετάνε και ψάχνουνε για λεφτά; Όλα έτοιμα τα είχανε, μας λέγανε.
Για να καταλάβετε τι συμβαίνει και πόσο πολύ αδιαφορούν, φτάνει μόνο το γεγονός ότι από τις 24 Οκτωβρίου το λιμάνι δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και φωτισμό! Ήρθανε, κάνανε αυτοψία, δώσανε διαβεβαιώσεις, κάνανε δηλώσεις, αλλά τρεις μήνες τώρα το λιμάνι δεν έχει ρεύμα και φωτισμό και γίνονται κλοπές και ζημιές σε βάρκες και σκάφη.
Χωρίς ρεύμα και φως δεν είναι ασφαλείς οι περιουσίες μας, εκτός από τη θάλασσα που μπαίνει στο καταφύγιο, δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε και να κάνουμε τη δουλειά μας, για το μεροκάματο.
Το σαπιοκάραβο εδώ και μήνες είναι στο λιμάνι και κινδυνεύουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή εάν “κόψει”. Είναι και εστία μόλυνσης. Η χερσαία ζώνη, σαν ζούγκλα, με σκουπίδια, χορτάρια, μπάζα…
Και το άλλο; Πού βρίσκεται το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο; Θα γίνει ποτέ; Ακόμα στο περίμενε είμαστε. Θα ενδιαφερθεί κανένας από τους ιθύνοντες πραγματικά για το λιμάνι;».
Του Ηλία Γιαννόπουλου