Νικόλαος Μάραντος


Ελπίδα για σπουδαίο θέαμα και μεγάλες επιδόσεις
 
ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΛΟΥΗΣ ΤΣΑΤΟΥΜΑΣ ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ
 
ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΓΕΜΑΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
 

Αλλαγή δεδομένων και αισιοδοξία για μία από τις καλύτερες διοργανώσεις των τελευταίων ετών, προέκυψε και χθες από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Οργανωτική Επιτροπή των φετινών Παπαφλεσσείων. Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να γίνει διαφορετικά, όταν παρατηρείται η ενεργοποίηση πολλών και σημαντικών φορέων και, κυρίως, ο ερχομός σπουδαίων Ελλήνων και ξένων αθλητών. Όλα αυτά κάνουν τους διοργανωτές να αισιοδοξούν για σπουδαίο θέαμα και μεγάλες επιδόσεις, ζητώντας από τον κόσμο να ωθήσει προς την κατεύθυνση αυτή με το ζεστό του χειροκρότημα τους αθλητές και τις αθλήτριες που θα αγωνιστούν σήμερα στο Δημοτικό Στάδιο της Καλαμάτας.
Μιλώντας για αθλητές, ο πρώτος που έρχεται στο μυαλό όλων είναι ο δικός μας Λούης Τσάτουμας (Μεσσηνιακός ΓΣ). Ποιος δε θυμάται την επίδοση του 2007, όταν είχε «προσγειωθεί» στα 8,66 μ., και τώρα θέλει να συνδυάσει την παρουσία του με μια ακόμη μεγάλη επίδοση στο μήκος.
Στον ίδιο αγώνα και ο Γιώργος Τσάκωνας (ΓΑΣ Σκάλας), στη δεύτερη εμφάνισή του στη θερινή περίοδο μετά το 7,91 μ. στο Πεκίνο, που θ’ αναμετρηθεί με τον Τσάτουμα σ’ ένα από τα πλέον «θερμά» και έντονα αγωνίσματα του προγράμματος.
Από εκεί και πέρα, στον ακοντισμό θα μετάσχει ο 7ος Ολυμπιονίκης του Λονδίνου Σπύρος Λεμπέσης (ΜΕΑΣ Τρίτων), στο δεύτερο αγώνα του στη σεζόν, ενώ στα 200 μ. ξεχωρίζει η πρώτη συμμετοχή του Λυκούργου Τσάκωνα του ΓΑΣ Σκάλας. Στο τριπλούν ντεμπούτο θα κάνει η Αθανασία Πέρρα (ΑΟ Μεγάρων), ενώ στα 400 μ. θα τρέξουν οι Δημήτρης Γράβαλος του Άρη και Πέτρος Κυριακίδης του ΟΣΦΠ, με τον πρώτο να προέρχεται από το 47.21 της Θεσσαλονίκης!
Ο Ανδρέας Δημητράκης (ΑΟ Λασιθίου) θα τρέξει στα 800 μέτρα και η Τόνια Στεργίου (Κούρος Πατρών), μετά το 1,80 μ. στο Γκαλά Γυναικών, θα επιδιώξει να βρει ρυθμό και να πετύχει μια επίδοση κοντά στις δυνατότητές της. Στα 100 μ. θα τρέξουν οι Ιορδάνης Ρουσσάκης (Ελ. Βενιζέλος), Χρήστος Καλαμάρας (ΑΕ Κρανιδίου) και Μανώλης Πατεράκης (Πανελευσινιακός). Ο Πατεράκης, μάλιστα, θα τρέξει και στα 200 μ. μαζί με τον Μιχάλη Δαρδανελιώτη (ΜΕΑΣ Τρίτων).
Η Ολυμπία Πετσούδη (ΠΑΟΚ) θα πάρει θέση στο βατήρα για τα 100 μ. εμπ., εκεί που θα αγωνιστεί και η Ελισάβετ Πεσιρίδου (Αρχέλαος), που στη Φιλοθέη τερμάτισε σε 13.81 (-3,7 μ.) και έδειξε σε θέση να διεκδικήσει το 13.65, που είναι το όριο για το Τάμπερε. Στην Καλαμάτα θα αγωνιστεί και η «χάλκινη» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου της Κωνσταντινούπολης στα 100 μ. εμποδίων, Αλίνα Ταλάι από τη Λευκορωσία, η Γερμανίδα Καρολίν Νίτρα με ρεκόρ 12.57 και η Ρωσίδα Γιούλια Κοντάκοβε με 12.78.
Στο τριπλούν των γυναικών θα δούμε την Ιρίνα Γκουμενιουκ με φετινό ρεκόρ 14,02 μ., αλλά και τη Σλοβένα Ρόντιτς, με 14,10 μ. φετινό και 14,47 μ. ατομικό ρεκόρ. Στα 400 μ. ξεχωρίζει ο Βρετανός Λάικ Λένον με 45.23, στο μήκος ο Ρώσος Σεργκέι Πολιάνσκι με 8,01 μ., ενώ στα 100 μ. των γυναικών η Ρωσίδα Ναταλία Ρουσάκοβα με ατομικό ρεκόρ 11.18.
 
Με συντονιστή τον Νίκο Τσώνη
Όλα τα παραπάνω και πολύ περισσότερα θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι θεατές στο φετινό μήτινγκ των Παπαφλεσσείων. Δείχνουν ανεβασμένα και πραγματικά είναι, καθώς πολλοί παράγοντες και φορείς, αλλά και αθλητές, έκαναν την υπέρβαση, συγκροτώντας μια εξαιρετική και ισχυρή ομάδα. Μιλάμε για ανθρώπους και φορείς που γνωρίζουν το στίβο και τον αθλητισμό αλλά και επιχειρήσεις, που έδωσαν ώθηση με την στήριξή τους. Αυτοί ή εκπρόσωποί τους, βρέθηκαν χθες το μεσημέρι στη συνέντευξη Τύπου στο Elite City Resort, που συντονίστηκε ιδανικά από το Μεσσήνιο δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Νίκο Τσώνη. Ο τελευταίος, όντας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του μήτινγκ, αναφέρθηκε στο ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης και εξήρε τέτοιες διοργανώσεις που γίνονται σε διάφορες γωνιές της χώρας μας.
 
Γιώργος Φουντουλάκης (πρόεδρος Παραολυμπιακής Επιτροπής):
«Ευχαριστώ την Οργανωτική Επιτροπή και τον Μεσσηνιακό που για πρώτη φορά φέτος στα “Παπαφλέσσεια” θα συμμετέχουν και αθλητές με αναπηρία. Είχαμε μια πρώτη επαφή πριν από 20 μέρες και είναι μεγάλη χαρά για μας που θα συμμετέχουμε σε δυο αγωνίσματα. Έχουμε δυο αθλητές μας στο άλμα εις μήκος που θα αγωνιστούν κανονικά με τους αθλητές που δεν έχουν αναπηρία και ξεχωριστά θα “κατέβει” μια ομάδα έξι αθλητών σε αγώνα δρόμου. Έχει μεγάλη σημασία για μας αυτό, καθώς δείχνει ότι τον αθλητή που έχει πρόβλημα κι αυτό που δεν έχει δεν τους χωρίζει τίποτε. Έχουμε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημά μας την επόμενη Πέμπτη και γι’ αυτό δεν μπορέσαμε να φέρουμε τα πολύ “βαριά” ονόματά μας, αλλά φέραμε πολύ καλούς αθλητές. Είναι μια αρχή συνεργασίας με την πόλη. Ευχαριστούμε  και τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Elite, κ. Κάρτσωνα, για τη φιλοξενία και τη στήριξή του. Σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε στην πόλη σας, πανελλήνια πρωταθλήματα που μπορούν να δώσουν στην κοινωνία της Καλαμάτας και της Περιφέρειας την ευκαιρία να δουν τι είναι ο αθλητισμός με αναπηρία. Στη σκέψη μας είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα σκακιού τυφλών που έχουμε κερδίσει ως χώρα – παραμένουμε ορισμένες λεπτομέρειες –, που πιστεύω πως θα γίνει στην Καλαμάτα με τη συμμετοχή 35 χωρών και 350 αθλητών, για δέκα περίπου ημέρες».
 
-Βούλα Κοζομπόλη (αντιπρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών):
«Πιστός στο ραντεβού, ο Σύλλογός μας έρχεται για μια ακόμη φορά στην Καλαμάτα στο πλαίσιο των δράσεων που είχαμε προαναγγείλει από τα εγκαίνια της έκθεσης ολυμπιακών ενθυμημάτων. Αυτό το διήμερο στις εκδηλώσεις θα είναι οι Ολυμπιονίκες Νίκος Φυντανίδης (Χρυσό μετάλλιο στις Καταδύσεις), εγώ με δύο συναθλήτριές μου, τις Μωραϊτίδου Εύη και Ελληνάκη Γεωργία (Ασημένιο μετάλλιο στην Υδατοσφαίριση), Βασίλης Πολύμερος και Δημήτρης Μούγιος (ασημένιο μετάλλιο στην Κωπηλασία), Ζυγούρη Βούλα (Ολυμπιονίκης στη Πάλη), Λούδης Κώστας (Ολυμπιονίκης στην Υδατοσφαίριση), Παπακώστας Λάμπρος (Ολυμπιονίκης στο Ύψος), Μπισκιτζή Χρύσα (Ολυμπιονίκης στην Κωπηλασία), Ξυλούρης Νίκος (ολυμπιονίκης στην κολύμβησης). Αύριο (σ.σ σήμερα) θα διοργανωθεί ημερίδα με θέμα τον αθλητικό τουρισμό, που θα αρχίσει στις 12 μ. και ευελπιστούμε αλλά και ευχόμαστε να είναι το εφαλτήριο για την ανάπτυξη του αθλητικού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια περιοχή που έχει τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, καθώς και την κατάλληλη γεωγραφική θέση, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Αύριο (σ.σ. σήμερα) το απόγευμα θα διεξαχθεί το διεθνές μίτινγκ “Παπαφλέσσεια”, και με την ευκαιρία θα θέλαμε να συγχαρούμε τους διοργανωτές, γιατί μεσούσης αυτής της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας κατάφεραν να διεξάγουν αυτό το σπουδαίο αθλητικό μήτινγκ.
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους δημότες της Καλαμάτας, το Δημοτικό Συμβούλιο και το δήμαρχο κ. Νίκα για την υποστήριξη που παρέχει στον αγώνα για τη διατήρηση της πάλης στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, καθώς και το ξενοδοχείο Elite για τη συνεργασία και τη φιλοξενία του. Σας έχουμε, επίσης, ετοιμάσει μια έκπληξη για αύριο (σ.σ. σήμερα) στο πλαίσιο της ημερίδας μας».
 
-Λούης Τσάτουμας (πρωταθλητής μήκους): «Είμαι σε μια καλή προπονητικά κατάσταση, έχοντας ξεπεράσει όλους τους τραυματισμούς  μου. Για μένα είναι θεσμός να ξεκινάω τον πρώτο αγώνα της σεζόν από την Καλαμάτα, στο “ναό” μου! Μου δίνει πολλή δύναμη για να πάω στη συνέχεια πιο καλά. Όσον αφορά στην επίδοση, δεν μπορώ να μιλήσω με νούμερα. Είναι αναγνωριστικός αγώνας, φυσικά θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό γιατί έχω πολύ μεγάλους αντιπάλους Έλληνες και ξένους, όπως κάθε χρόνο στα “Παπαφλέσσεια”, στα οποία έρχεται η “ελίτ” του κλασικού αθλητισμού. Καλώ όλο τον κόσμο να έρθει να μας δώσει δύναμη και κουράγιο και μια μεγάλη επίδοση».
 
-Παναγιώτης Αλευράς (αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου): «Τα “Παπαφλέσσεια” είναι μια διεθνής συνάντηση στίβου, ένα κορυφαίο γεγονός για την Καλαμάτα, που έχει γίνει ένα καταξιωμένο αθλητικό γεγονός. Ένας θεσμός που έχει ξεκινήσει το 1995, όμως η ιστορία του ξεκινά από το 1954! Συμμετέχουν κορυφαίοι Έλληνες και διεθνείς αθλητές, σε μια κρίσιμη οικονομικά εποχή, που πολλές ανάλογες εκδηλώσεις, όπως τα “Βενιζέλεια”, τα “Βαρδινογιάννεια”, δεν τα κατάφεραν. Εμείς φροντίσαμε, με χαμηλό βέβαια προϋπολογισμό, να πετύχουμε, στηρίζοντας για μια ακόμη χρονιά τα “Παπαφλέσσεια”. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πιστεύει πως συμβάλλουν στο αθλητικό ιδεώδες και στην προβολή της Μεσσηνίας ως τουριστικού προϊόντος».
 
-Γιώργος Νταβουτιάν (αντιπρόεδρος του Μ.Γ.Σ.): «Με χαρά σάς καλωσορίζω κι εγώ και το λέω, διότι προ ολίγων ημερών δε γνωρίζαμε εάν θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τους φετινούς αγώνες. Εάν το πετύχαμε αυτό οφείλεται κυρίως σε παράγοντες, όπως είναι οι ΣΕΓΑΣ, Περιφέρεια, Δήμος, Elite, wind, και ανθρώπους που έχουν αναλάβει με προσωπική θυσία να οργανώσουν αυτό το επίτευγμα. Αναπολώ τα “Παπαφλέσσεια” της εποχής μου και βλέπω ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα σημερινά. Έχουν λάβει πολύ μεγάλη έκταση. Έχουν γίνει διεθνή, ενώ κάποτε ήταν τοπικού ενδιαφέροντος, αργότερα έγιναν παμπελοποννησιακού, σήμερα είναι παγκοσμίου ενδιαφέροντος! Ελπίζω να το καταλάβουν οι συμπολίτες μας και να συμμετέχουν κι αυτοί στη γιορτή του κλασικού αθλητισμού.
Άπτομαι της ευκαιρίας, μιας και έχω τους αρμοδίους φορείς δίπλα μου, να τονίσω ότι προ 10ετίας η Καλαμάτα ήταν το πρότυπο αθλητισμού τουρισμού στην Ελλάδα. Εάν βοηθήσουν λίγο, θα μπορέσουμε να φέρουμε την Καλαμάτα εκεί που της αξίζει. Αναπολώ τις μέρες που έρχονταν Εθνικές ομάδες για να κάνουν την προετοιμασία τους εδώ, γιατί όχι και τώρα και, μάλιστα, σε μια εποχή όπως αυτή που τόσο το έχουμε ανάγκη».
 
-Αντώνης Αντωνόπουλος (εκπρόσωπος της χορηγού Εταιρείας Wind): «Η Wind, ως μέγας χορηγός και συνεργάτης του ΣΕΓΑΣ, με χαρά ανταποκρίθηκε σε τοπικό επίπεδο για να βοηθήσει όσο μπορεί στις δύσκολες στιγμές αυτές που ζούμε, τη διοργάνωση αυτή που γίνεται στην πόλη μας. Μέσω του τοπικού καταστήματος που υπάρχει και προΐσταμαι, έκανε και κάνει, από την αρχή της σεζόν, οτιδήποτε για να βοηθήσει το τμήμα στίβου του Μεσσηνιακού, με το οποίο υπάρχει συνεργασία.
Θα σας μεταφέρω την επιθυμία που υπάρχει από πλευράς εταιρεία, τη νέα σεζόν να αναλάβει εξ ολοκλήρου το τμήμα στίβου του Μεσσηνιακού. Έχει ευαισθησία στον κλασικό αθλητισμό, συμμετέχει σε διάφορους αγώνες, μαραθώνιους και προσπαθούμε από πλευράς εταιρείας να καλλιεργήσουμε όσο μπορούμε τα αγαθά και ιδανικά ιδεώδη που προσφέρει ο κλασικός αθλητισμός».
 
Άντζελα Σκλήκα (μέλος του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού του Δήμου Καλαμάτας): «Ο Δήμος και ο Φορέας καλωσορίζουν την προσπάθεια του Μεσσηνιακού και των άλλων διοργανωτών. Ο Μ.Γ.Σ. είναι ο παλιότερος και σημαντικότερος σύλλογος του τόπου μας. Ο Δήμος Καλαμάτας διαχρονικά στηρίζει όλες τις προσπάθειες του Μεσσηνιακού και παρά τις αντίξοες οικονομικά συνθήκες που αντιμετωπίζει, προσπαθήσαμε να στηρίξουμε το Σύλλογο σ’ αυτή τη σημαντική διοργάνωση».
 
-Γεωργία Γεωργαρά (υπ. Δημ. Σχέσεων του Elite City Resort): «Το Elite City Resort έχει ως στόχο και όραμα να αναδείξει το καλύτερο πρόσωπο της Μεσσηνίας μέσα από υψηλής ποιότητας καταλύματα, γαστρονομία, διασκέδαση και οργάνωση εκδηλώσεων. Πρωταγωνιστές αυτό το τριήμερο είναι οι αθλητές. Ο ρόλος μας ήταν να δράσουμε οργανωτικά. Στηρίζουμε έμπρακτα τις αθλητικές δραστηριότητες και έχουμε ως στόχο την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στη Μεσσηνία, και έτσι είμαστε αρωγός και στις δράσεις του τριημέρου.
Το θέμα της ημερίδας που φιλοξενούμε αύριο (σ.σ. σήμερα) είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί ένα στρατηγικό τουριστικό πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή μας και αφορά όλους μας. Παράλληλα, την Κυριακή διοργανώνουμε μαζί με το Σύλλογο Ολυμπιονικών, το ΝΟΚ και τον Αίολο και με τη στήριξη της Ε.Ι.Ο. αγώνες ιστιοπλοΐας. Το Elite φιλοξενεί στις αίθουσές του την έκθεση “Κειμήλια σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων”, την οποία έχουν παρακολουθήσει 2050 άτομα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι μαθητές, που ήταν και ο βασικός στόχος μας».
 
-Dobromir Karamarinov (μέλος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου ΕΕΑ και πρόεδρος Βαλκανικής Ένωσης Στίβου): «Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ευχαριστώ τα media και τους διοργανωτές που μετά από δυο χρόνια τα “Παπαφλέσσεια” επανέρχονται στο καλεντάρι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου. Έρχομαι τρίτη φορά εδώ και αφού ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές και τη διοργάνωση, να πω πως βλέπω θέληση και δυνατότητες για μια ακόμη μεγαλύτερη διοργάνωση στην πόλη της Καλαμάτας, όπως ένα Ευρωπαϊκό Συνέδριο, που για το 2015 είναι διαθέσιμο, ως μια πολύ μεγάλη διαφήμιση, όχι μόνο για την πόλη, αλλά ολόκληρη τη χώρα».
 
-Γιάννης Καλυβιώτης (τεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης): «Στη φετινή διοργάνωση ορισμένοι από τους καλύτερους Έλληνες αθλητές, αλλά και αξιόλογοι αθλητές από το εξωτερικό θα συμμετέχουν, προσπαθώντας να κάνουν το καλύτερο δυνατό. Αναμένεται υψηλού επιπέδου συναγωνισμός με ανάλογες διακρίσεις. Τα “Παπαφλέσσεια”, όχι μόνο επιβιώνουν, αλλά εξελίσσονται παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, έχουμε μια διεύρυνση των δραστηριοτήτων και το τρίωρο αγωνιστικό πρόγραμμα έχει εξελιχθεί σε τριήμερες εκδηλώσεις ποικίλης θεματολογίας. Η πρώτη εκδήλωση έγινε στην κεντρική πλατεία, όπου αθλητές της ακαδημίας του Μεσσηνιακού μέσω επίδειξης αγωνισμάτων προλόγισαν την αυριανή (σ.σ. σημερινή) ημέρα. Πέρα από τους διαχρονικούς διοργανωτές, Μεσσηνιακό, ΣΕΓΑΣ, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμο Καλαμάτας, Επιμελητήριο Μεσσηνίας, θέλω να αναφέρω τους αξιόλογους και εξαιρετικούς συνεργάτες μας που είναι ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, το Elite City Resort. Χωρίς τη συμβολή των χορηγών, όμως, δε θα μπορούσαμε να μιλάμε για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης. Πέρα από τη Wind ευχαριστώ ΟΠΑΠ, λιπαντικά Total, Toyota, Fine Gems Παπαδόπουλος (πρόεδρος Μ.Γ.Σ.), Aegean».
 
Παρών στη συνέντευξη ο Γιώργος Μουζάκης
Το «παρών» έδωσε ο πρώτος Παραολυμπιονίκης του 1976, ο Καλαματιανός Γιώργος Μουζάκης με τη σύζυγό του. Ήταν ο πρώτος που έφερε τέτοιες διακρίσεις και χθες είχε στο πλευρό του και τον Καλαματιανό πρωταθλητή του τένις με αμαξίδιο Γιώργο Λαζαρίδη. Οι δυο τους απηύθυναν, επίσης, κάλεσμα στον κόσμο να βρεθεί στο στάδιο και να στηρίξει τους αθλητές.
 
Το σημερινό πρόγραμμα
Ώρα 18.00 100 μ. εμπ. (Γ), Τριπλούν (Γ)
Ώρα 18.15 100 μ. (Α), ακοντισμός (Α)
Ώρα 18.25 100 μ. (Γ)
Ώρα 18.35 Ύψους (Γ), Kids relay
Ώρα 18.50 100 μ. με κινητική αναπηρία
Ώρα 19.00 400 μ. (Α), μήκος (Α)
Ώρα 19.10 800 μ. (Α), σφαιροβολία (Γ)
Ώρα 19.20 1.500 μ. (Γ)
Ώρα 19.30 200 μ. (Γ)
Ώρα 19.40 200 μ. (Α)
Ώρα 19.50 200 μ. (Κ)
Ώρα 19.55 200 μ. (Π)
Ώρα 20.05 1.500 μ. (Π)
Ώρα 20.15 600 μ. (Αγοριών)
Ώρα 20.25 600 μ. (Κοριτσιών)
Ώρα 20.30 400 μ. εμπ. (Π)