Χαρτογράφηση της κορωνέικης ποικιλίας στη Μεσσηνία


Μία ακόμα σημαντική προσπάθεια, που θα δώσει περαιτέρω ποιοτική αξία στο μεσσηνιακό ελαιόλαδο, βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ομάδα Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της, «σύμφωνα με την επιστημονική γνώση αλλά και την εμπειρία του εργαστηρίου μας, οι κλιματικές συνθήκες, το στάδιο ωρίμανσης του καρπού και ο τύπος του ελαιοτριβείου είναι βασικές παράμετροι που καθορίζουν τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά μιας ποικιλίας ελαιολάδου.
Στη Μεσσηνία, όπου καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά η κορωνέικη ποικιλία, υπάρχουν τρεις κλιματικές ζώνες, η συγκομιδή του καρπού γίνεται σε διάφορα στάδια ωρίμανσης και χρησιμοποιούνται διφασικά και τριφασικά ελαιοτριβεία.
Σκοπός της έρευνας είναι: να αναγνωρισθούν τα γευσιγνωστικά, χημικά και φαινολικά (ολεοκανθάλη και ελαιασίνη) χαρακτηριστικά της κορωνέικης ποικιλίας στις τρεις διαφορετικές κλιματικές ζώνες της Μεσσηνίας και να συσχετισθούν με το στάδιο ωρίμανσης του καρπού, τον τύπο του ελαιοτριβείου, και άλλους παράγοντες, και να χαρτογραφηθούν σε δυναμικό ψηφιακό χάρτη αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου με πληροφορίες για την κορωνέικη ποικιλία στη Μεσσηνία, στα ελληνικά και στα αγγλικά.
Από τη δράση αναμένεται να ωφεληθούν οι παραγωγοί, ώστε να σχεδιάσουν την καλλιεργητική τους πρακτική με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου που επιθυμούν να παράξουν, και οι εταιρείες τυποποίησης, αφού θα μπορούν να επιλέξουν το ελαιόλαδο που ικανοποιεί τις απαιτήσεις των πελατών τους.
Η γευσιγνωστική ανάλυση των δειγμάτων πραγματοποιείται από το εργαστήριό μας, αναγνωρισμένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΣΕ) για τις γευσιγνωστικές αναλύσες, οι χημικές αναλύσεις από το επίσης αναγνωρισμένο από το ΔΣΕ εργαστήριο χημικών αναλύσεων multichrom.lab του κ. Μανώλη Σαλιβαρά και οι αναλύσεις για τα επίπεδα της συγκέντρωσης ολεοκανθάλης και ελαιασίνης από το δρα Προκόπη Μαγιάτη του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη». 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη