Έτοιμος για νέο αγώνα ο Θ. Μπρεδήμας


Έσβησε πέντε ώρες μετά η φωτιά
στην καπνοβιομηχανία «Καρέλια»
 
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας
 
Τέλος καλό όλα καλά για την καπνοβιομηχανία «Καρέλια», που δοκιμάστηκε έντονα το βράδυ της Τρίτης, από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο χώρο αναρρόφησης της καπνόσκονης σε βοηθητική εγκατάσταση, στο βορειοδυτικό τμήμα του κτηρίου.
Ήταν στις 9.00 το βράδυ, όταν το σύστημα πυρανίχνευσης σήμανε συναγερμό, ενημερώνοντας τόσο τους αρμόδιους όσο και τη διοίκηση.
Σε σχεδόν μηδενικό χρόνο έφτασαν στο εργοστάσιο ο διευθύνων σύμβουλος Ανδ. Καρέλιας και ο γενικός διευθυντής Στάθης Καρέλιας, ξεκινώντας το συντονισμό των επιχειρήσεων.
Εξίσου ταχύτατη ήταν και η αντίδραση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, το προσωπικό της οποίας, έχοντας τη συνδρομή και του προσωπικού της επιχείρησης που είτε είχε βάρδια είτε πληροφορήθηκε για το περιστατικό και έσπευσε εθελοντικά να βοηθήσει, κατάφεραν να περιορίσουν την πυρκαγιά στο χώρο που εκδηλώθηκε, χωρίς να επεκταθεί στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις.
Η μάχη με τις φλόγες και τους καπνούς από τα αντικείμενα που καίγονταν κράτησε έως τις δύο μετά τα μεσάνυχτα, ενώ, όπως πληροφορηθήκαμε, ήταν αδιάκοπος ο συντονισμός των ενεργειών τόσο από τους αδελφούς Καρέλια όσο και από τον τεχνικό διευθυντή της μονάδας Ι. Μπουσούνη. Όπως μας μετέφεραν, οι αδελφοί Καρέλια δε δίστασαν να μεταφέρουν και αυτοί μάνικες, προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθεια των δυνάμεων πυρόσβεσης.
Πλέον, μετά τις 2.00 τα μεσάνυχτα, η παραγωγή ξεκίνησε ξανά και στις 6.00, οπότε ανέλαβε καθήκοντα η πρωινή βάρδια, το εργοστάσιο είχε τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Το πρωί τίποτε δεν έδειχνε ό,τι είχε προηγηθεί τη νύχτα, καθώς η αποκατάσταση των ζημιών, τουλάχιστον εξωτερικά, ήταν ταχύτατη.
Οι προσπάθειες πυρόσβεσης που εξελίχθηκαν παρουσία του διοικητή της Π.Υ. Καλαμάτας Κυριακούλη Κυριακουλέα, γίνονταν υπό αντίξοες συνθήκες, τις οποίες καθιστούσαν ως τέτοιες η αποπνικτική ατμόσφαιρα που επικρατούσε λόγω των καιρικών συνθηκών (ζεστός αέρας με μεταφορά σκόνης από την έρημο), αλλά και του καιόμενου υλικού.
Τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς διερευνώνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά ως πιθανότερο θεωρείται βραχυκύκλωμα του ηλεκτρικού ρεύματος.       
 


 
Η Καπνοβιομηχανία Καρέλια ευχαριστεί θερμά την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας για την έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβασή της στην αντιμετώπιση, εν τη γενέσει του, του περιστατικού ανάφλεξης που εκδηλώθηκε σε βοηθητική εγκατάσταση του εργοστασίου της.
ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε.