Τιμήθηκε ο καθηγητής φαρμακολογίας Αναστάσιος Σπαντιδέας ως επίτιμος πρόεδρος του Συνεδρίου
Με επιτυχία, μεγάλη συμμετοχή, αλλά και πληθώρα ενδιαφερόντων θεμάτων, όχι μόνο όσον αφορά στον ιατρικό κόσμο, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στο “Elite City Resort” το 8ο συνέδριο Υγείας Μεσσηνίας. Το συνέδριο άνοιξε τις διεργασίες του το βράδυ της Παρασκευής.
Κατά τη διάρκεια της έναρξης του συνεδρίου τιμήθηκε ως επίτιμος πρόεδρος του Συνεδρίου ο Καλαματιανός καθηγητής φαρμακολογίας Αναστάσιος Σπαντιδέας. Την τιμητική πλακέτα έδωσε ο Καθηγητής χειρουργικής της Νοσηλευτικής σχολής Αθηνών, επίσης Μεσσήνιος, Γεώργιος Μπαλτόπουλος.
Στη συνέχεια, και με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το φονικό σεισμό της Καλαμάτας, ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα «Επιχειρησιακός σχεδιασμός συν-καταστροφικού σταδίου σε μεγάλης κλίμακας φυσικές καταστροφές», από τον καθηγητή σεισμολογίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα.
Τριάντα χρόνια μετά…
Τριάντα χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της Καλαμάτας, ο Ευθύμιος Λέκκας βρέθηκε ξανά στο χώρο του “Elite”, καθώς το τότε camping του ξενοδοχείου αποτελούσε τον τόπο διαμονής των σεισμολόγων που έσπευσαν στην Καλαμάτα από τις πρώτες ώρες του σεισμού της 13ης Σεπτεμβρίου του 1986. Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, ο σεισμός της Καλαμάτας αποτέλεσε την πρώτη επιτυχημένη διαχείριση φυσικής καταστροφής στη χώρας μας, προσθέτοντας ότι έγινε η αιτία για να αναπτυχθούν σχέδια για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αλλά και για την αλλαγή του αντισεισμικού κανονισμού στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διαπίστωση ότι, παρά την ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και της γνώσης κατά την πάροδο των χρόνων, τα θύματα σε παγκόσμιο επίπεδο από φυσικές καταστροφές αυξάνονται αντί να μειώνονται. Γι’ αυτό ευθύνεται η συνθετότητα των κοινωνιών, σχολίασε ο κ. Λέκκας, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι επιστήμονες γνώριζαν ελάχιστα πράγματα για την αντιμετώπιση ενός τσουνάμι, μέχρι αυτό του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό.
Ο κ. Λέκκας ανέλυσε πολλά παραδείγματα σχεδίων αντιμετώπισης διαφόρων φυσικών καταστροφών σε όλο τον πλανήτη.
Ιδιαίτερα συγκινητικά ήταν τα βίντεο που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από τους σεισμούς του 1986, δείχνοντας την άμεση ανταπόκριση της πολιτείας.
Κλείνοντας, στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του ρόλου των τοπικών κοινωνιών και της οργάνωσής τους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς και στο ότι η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη άμυνα έναντι των φυσικών καταστροφών, όπως οι σεισμοί, που θα συνεχίσουν ν’ αποτελούν μέρος της ζωής μας στη χώρας μας.
Μετά το τέλος της ομιλίας, ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από μαθητές του Ωδείου Καλαμάτας.
Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας