Συναυλία με τον ήχο του μπαγιάν στη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας


Οι «Μουσικές του Κόσμου», που διοργανώνουν η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις» και το Δημοτικό Ωδείο, συνεχίζονται αύριο στις 19.00 στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής, με μια ιδιαίτερη συναυλία που θα μυήσει το κοινό στο μαγικό ήχο του μπαγιάν.
Το μπαγιάν (η λέξη προέρχεται από ένα Ρώσο βάρδο του 11ου αιώνα, τον Boyan) ανήκει στην κατηγορία των αερόφωνων και λειτουργεί ως εξής: σε κάθε κουμπάκι αντιστοιχεί και μία μεταλλική γλωττίδα στο εσωτερικό του οργάνου. Με τη βοήθεια της φυσούνας γεμίζει με αέρα και πατώντας το κουμπάκι η γλωττίδα πάλλεται, δημιουργώντας το χαρακτηριστικό ήχο του ακορντεόν!
Ανάλογα με την ποιότητα του μετάλλου των γλωττίδων και του ξύλου, που αποτελεί το εξωτερικό περίβλημα του οργάνου, προκύπτουν η ποιότητα και η καθαρότητα του ήχου.
Το μπαγιάν εκτελεί με εξαιρετικό τρόπο έργα του Bach και άλλων μπαρόκ συνθετών, εφόσον ο μεταλλικός του ήχος μιμείται με τρόπο ιδιαίτερο και φρέσκο αυτόν του εκκλησιαστικού οργάνου. Έργα γραμμένα ειδικά για το όργανο υπάρχουν κυρίως από τον 20ό αιώνα και μετά.
Στη χώρα μας, το όργανο στην κλασική του εκδοχή ουσιαστικά ήρθε από τον Ηρακλή Βαβάτσικα, ο οποίος έχει φτιάξει τάξη μαθητών στην Αθήνα. Τον ακολούθησε ο Κωνσταντίνος Ράπτης, ο οποίος δημιούργησε σχετικά πρόσφατα πανεπιστημιακή κατεύθυνση Ειδίκευσης στο Ακορντεόν στη Θεσσαλονίκη, στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Οι «Μουσικές του Κόσμου» θα φιλοξενήσουν την Άρτεμι Βαβάτσικα (κόρη του Ηρακλή Βαβάτσικα και μαθήτρια του Κωνσταντίνου Ράπτη), μια νέα μα ήδη σημαντική μουσικό που σπουδάζει στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ παρουσιάζει σημαντική δραστηριότητα σε φεστιβάλ και συναυλίες.
Μαζί της τρεις συμφοιτητές και συνοδοιπόροι της, η Ειρήνη Κρικώνη στο βιολί, η Κλειώ Παναγιωτοπούλου στο τσέλο και ο Γιάννης Σύμκο στο πιάνο, σε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα που εκτείνεται από τον J.S. Bach ως τον Astor Piazzolla, με ενδιάμεσους σταθμούς συνθέτες του ρομαντισμού, όπως ο C. Franck και ο E. Grieg, αλλά και συνθέτες του 20ού αιώνα που έγραψαν μουσική για αυτό το ιδιαίτερο όργανο, όπως οι N. Laufer, K. Tchemberji, S. Gubaidulina.
Η συναυλία θα δοθεί με ελεύθερη είσοδο.