Αχ και να ξέραμε τι θέλουμε!


Με αφορμή έκθεση επιτροπής του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που αφορά στο σχέδιο αναδιοργάνωσης του οργανογράμματος του πρώην ΕΘΙΑΓΕ, το ΓΕΩΤΕΕ/Παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας τονίζει τον έντονο προβληματισμό του για την ενδεχόμενη κατάργηση του Ινστιτούτου Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας.
Όπως εξηγεί: «Η ενδεχόμενη κατάργηση θα οδηγήσει σε πλήρη αποψίλωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου από υποδομές αγροτικής έρευνας.
Παρά τα γνωστά πολλαπλά λειτουργικά προβλήματα της τελευταίας δεκαετίας, που έχουν οδηγήσει σε πλήρη αποστελέχωση από ερευνητές και συνακόλουθη αδυναμία παραγωγής έργου, για το Ινστιτούτο αυτό του πρώην ΕΘΙΑΓΕ δεν μπορεί να απαξιωθεί ο ρόλος που έπαιξε από ιδρύσεώς τους στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού γεωργικού τομέα. Το Ινστιτούτο Ελαίας & Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας διαθέτει σημαντικές εργαστηριακές υποδομές και τεχνογνωσία, και έχει στημένο το εργαστήριο πιστοποίησης της ποιότητας του ελαιολάδου, που βρίσκεται, μάλιστα, σε τελική φάση διαπίστευσης, με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας του πελοποννησιακού θησαυρού, που είναι το ελαιόλαδο. Το Ινστιτούτο αυτό είναι πλέον το μοναδικό της Περιφέρειας, το οποίο, παρά την παντελή έλλειψη ερευνητών αλλά και το ελάχιστο επιστημονικό προσωπικό, εποπτεύει πειραματικούς αγρούς στις κλειστές πλέον δομές της Αρκαδίας και της Νέας Κίου στην Αργολίδα.
Παρ’ όλα αυτά, προτείνεται η κατάργησή του, όπως και των υπόλοιπων δομών της Πελοποννήσου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και η πρόταση δημιουργίας τριών “πολυδύναμων κέντρων” σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, δηλαδή κατά κύριο λόγο μακριά από τις περιοχές που χτυπά ο παλμός της πρωτογενούς παραγωγής.
Πάγια θέση του ΓΕΩΤΕΕ/Παραρτήματος Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας είναι ότι βασικός πυλώνας για την επανεκκίνηση του ελληνικού πρωτογενούς τομέα είναι η επανεκκίνηση της αγροτικής έρευνας, με σκοπό τη συμπίεση του κόστους παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητας και ασφάλειας των παραγόμενων προϊόντων, αλλά και την απεξάρτηση από τις εισαγόμενες γεωργικές εισροές.
Με βάση τα ανωτέρω το Παράρτημα του ΓΕΩΤΕΕ ζητά:
-Την παραμονή και ενίσχυση των δομών αγροτικής έρευνας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
-Τη στελέχωση με ερευνητικό προσωπικό των παραπάνω δομών μέσω προσλήψεων από την δεξαμενή των εκατό που ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι θα προσληφθούν στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
-Την επανεξέταση της ακρίβειας των στοιχείων που χρησιμοποίησε η επιτροπή, σύμφωνα με τα οποία συνιστάται η αποψίλωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο, από κάθε δομή αγροτικής έρευνας.
Ελπίζουμε οι αναληφθείσες πρωτοβουλίες του νέου προέδρου του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για παραμονή ερευνητικών δομών ανά Περιφέρεια να γίνουν πραγματικότητα και να μην οδηγηθούμε σε πλήρη διάλυση δομών, για το στήσιμο των οποίων όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν δοθεί χρηματοδοτήσεις».