Της Βίκυς Βετουλάκη
«Δεν μπορούμε ακόμα κι ένα σωστό αίτημα να το διεκδικούμε σε λάθος χρόνο. Κι είναι λάθος χρονικά, αυτή τη στιγμή που ο φάκελος για το ΠΟΠ έχει κατατεθεί, να ανακινούμε το θέμα της συσκευασίας ελαιολάδου εντός ζώνης».
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο aντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, σε συνάντηση που είχε με το Σύλλογο Υπέρ Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥ.Μ.Ε.ΠΟΠ).
Ο δε πρόεδρος Θανάσης Μαυρούλης και μέλη του Συλλόγου εξέθεσαν στον κ. Αλευρά τις απόψεις τους για τα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.
Συνάντηση
Κατά τη συνάντηση ο κ. Αλευράς τόνισε την αναγκαιότητα του ελέγχου στη διακίνηση και σήμανση προϊόντων ΠΟΠ, καθώς και στην τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής και επεξεργασίας.
Όπως ανέφερε, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτριο Μελά, ενημερώθηκε πως η διαδικασία της επέκτασης ΠΟΠ Ελαιολάδου Καλαμάτας βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, ενώ ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες η διαβούλευση για τις ενστάσεις.
Έως τις 15 Ιουνίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα απαντήσει τεκμηριωμένα στις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί, και οι απαντήσεις του θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική απόφαση επέκτασης του ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτας σε όλο το νομό.
«Η επέκταση του ΠΟΠ σε όλο το νομό είναι παμμεσσηνιακό αίτημα. Δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη τη δεδομένη στιγμή είναι άκαιρη. Θεωρώ ότι το θέμα που ανακινήθηκε για τροποποίηση για συσκευασία εντός ζώνης γίνεται σε λάθος χρονική στιγμή, όταν ο φάκελος είναι στο παρά ένα για να εγκριθεί. Εγώ και η Περιφέρεια έχουμε τονίσει από την αρχή ότι πρέπει να γίνεται συσκευασία εντός ζώνης. Δεν μπορούμε, όμως, σε λάθος χρόνο να διεκδικούμε ένα σωστό αίτημα. Συμφωνήσαμε με το Σύλλογο ότι τέτοιο θέμα δεν εγείρεται και προχωρά κανονικά ο φάκελος.
Με την έγκριση θα είναι το μεγαλύτερο ΠΟΠ ελαιόλαδο σε όλο τον κόσμο, θα ξεπερνά Ιταλία και Ισπανία, και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα. Το ΠΟΠ, όμως, δεν είναι πανάκεια, αν δε συνοδεύεται και από άλλες ενέργειες, όπως η συσκευασία, η τυποποίηση, η εξαγωγική δραστηριότητα. Εφόσον ολοκληρωθεί η επέκταση, τότε μπορούν να γίνουν χρήσιμες τροποποιήσεις, όπως η συσκευασία και η τυποποίηση εντός ζώνης», πρόσθεσε ο κ. Αλευράς.
Κατά τη συνάντηση τέθηκε και το θέμα ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα και την επέκτασή της, ενώ συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, όπου θα μετέχουν ο διαχειριστής του ονόματος που είναι η ΕΑΣ, όπως και άλλοι φορείς, όπως το Επιμελητήριο, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων και οι τυποποιητές.
«Καπνογόνα» οι συζητήσεις τώρα
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου, Θανάσης Μαυρούλης, σημείωσε ότι ενημέρωσαν τον κ. Αλευρά για τις απόψεις τους και το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα, ενώ εξέφρασαν την αντίρρησή τους για την επέκταση.
Όσον αφορά στο ελαιόλαδο, είναι αίτημα του Σωματείου να προχωρήσει η επέκταση της γεωγραφικής ζώνης και ο κ. Μαυρούλης σχολίασε: «Θεωρούμε “καπνογόνα” τις συζητήσεις που έγιναν τώρα και δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι ήθελαν να “καλύψουν” αυτά τα καπνογόνα. Είμαστε υπέρ της επέκτασης και δε θέλουμε να αλλάξουν όλα, χωρίς να αλλάξει τίποτα. Δε ζητάμε τίποτα διαφορετικό από αυτό που ο νόμος και η φιλοσοφία των ευρωπαϊκών κανονισμών προβλέπουν. Θέλουμε να γίνουμε Ευρωπαίοι. Τα ΠΟΠ στην Ελλάδα δεν είναι ευρωπαϊκά, είναι ελληνικά», επισήμανε.