Ξεπέρασε το 50% στο σύνολο του έργου
Οι αγωγοί νέας τεχνολογίας, που αντικαθιστούν αγωγούς ύδρευσης από αμίαντο, έχουν εγκατασταθεί σε ποσοστό άνω του 50% σε σχέση με το σύνολο του έργου, που φέρει τον τίτλο «Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας», σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής.
Το έργο της ΔΕΥΑΚ εξελίσσεται αυτή τη στιγμή σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας και μέχρι σήμερα έχει εγκατασταθεί δίκτυο σωλήνων ύδρευσης από πολυαιθυλένιο μήκους περί τα 31.000 μέτρα και έχουν γίνει 1.400 συνδέσεις ακινήτων.
Αυτή την περίοδο, συνεργεία εργάζονται στην οδό Ιερολοχιτών, πλησίον της συμβολής της με τη Νέδοντος, στο Νησάκι, στη συμβολή Βύρωνος και Πλάτωνος και στην οδό Βενετσάνου Κετσέα, στη συνοικία Αγία Παρασκευή, στο πλαίσιο των εργασιών για την υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού για την υγεία των πολιτών έργου, αυτού της αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης 57.600 μέτρων στην Καλαμάτα.
Με το έργο αυτό, απομακρύνονται αγωγοί υδρεύσεως από αμίαντο, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί τη δεκαετία του ’60, με προφανή οφέλη για την υγεία των πολιτών. Πρόκειται για έργο καίριας σημασίας, για τους επιπλέον λόγους ότι θα μειωθούν κατά πολύ οι διαρροές πόσιμου νερού στην πόλη της Καλαμάτας, που οφείλονται στην παλαιότητα του δικτύου, αλλά και θα ελαττωθεί ο αριθμός των βλαβών.
Η σύμβαση υπεγράφη στις 15 Ιανουαρίου 2014 και το περιθώριο για την εκτέλεση του έργου έχει ορισθεί σε 18 μήνες από την ημέρα υπογραφής της. Βασικές οδοί της πόλης στις οποίες έγιναν ή θα γίνουν επεμβάσεις στο πλαίσιο του έργου αντικατάστασης αγωγών ύδρευσης από αμίαντο είναι: Αθηνών, Φαρών, Ακρίτα, Ναυαρίνου, Αύρας, στην περιοχή Πλεύνας και στις εργατικές κατοικίες Αγίας Τριάδος, αλλά και στην οδό Παλαιολόγου.
Ο προϋπολογισμός μελέτης του έργου ανερχόταν σε 4.700.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, η μειοδότρια εταιρεία ΤΕΚΑΤ ΑΤΕ προσέφερε έκπτωση 35,51% και το ποσό της σύμβασης ανήλθε σε 3.031.187,04 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Η εγκεκριμένη χρηματοδότηση θα ανέλθει σε 2.572.584,78 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό, που αφορά στην αντικατάσταση 3.080 παροχών ύδρευσης (8.000 υδρόμετρα) και δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη, θα καλυφθεί από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΚ.
Το έργο εντάχθηκε τον Ιούνιο του 2013 για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατόπιν αιτήματος της ΔΕΥΑΚ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ του ΕΣΠΑ. Η σύμβαση υπεγράφη στις 15 Ιανουαρίου 2014 και το περιθώριο για την εκτέλεση του έργου έχει ορισθεί σε 18 μήνες από την ημέρα υπογραφής της.
Α.Π.