Από το 2015 το νέο καθεστώς για τις επιχειρήσεις- μέλη Επιμελητηρίων


Νέο καθεστώς για τα μέλη των Επιμελητηρίων ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2015. Συγκεκριμένα, καταργήθηκε η υποχρεωτική συνδρομή και στη θέση της θεσπίζεται ενιαία, ανταποδοτική συνδρομητών μελών σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, ενώ με αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις καθορίστηκαν ενιαία ειδικά τέλη Γ.Ε.ΜΗ. προβλεπόμενων επιμελητηριακών υπηρεσιών, καθώς και ενιαίο ετήσιο τέλος διατήρησης μερίδας Γ.Ε.ΜΗ.
Παράλληλα, προσδιορίστηκαν τα ενιαία ανταποδοτικά τέλη ανά παρεχόμενη υπηρεσία στα μέλη των Επιμελητηρίων και το ενιαίο ποσό ετήσιας συνδρομής για την παροχή ανταποδοτικών υπηρεσιών στα μέλη.
Ειδικότερα, η ετήσια συνδρομή, όπως αναφέρει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, ορίζεται ως εξής:
-Ανώνυμες εταιρείες, υποκαταστήματα αλλοδαπών Α.Ε. και ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού θα καταβάλουν 50-100 ευρώ.
-Εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, συνεταιρισμοί περιορισμένης ευθύνης και υποκαταστήματα αλλοδαπών Ε.Π.Ε. θα καταβάλουν 40- 70 ευρώ.
-Ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, υποκαταστήματα αλλοδαπών Ο.Ε. και Ε.Ε., αστικές εταιρείες και κοινοπραξίες, θα καταβάλουν 30- 50 ευρώ.
-Ατομικές επιχειρήσεις και υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων θα καταβάλουν 10- 20 ευρώ.
-Τα υποκαταστήματα ημεδαπών επιχειρήσεων μπορούν να καταβάλουν σχετική ετήσια συνδρομή, ανάλογα με τον αριθμό τους.
Επιπλέον, για την παροχή στα μέλη των Επιμελητηρίων των κατωτέρω ανταποδοτικών υπηρεσιών, κάθε μέλος υποχρεούται να καταβάλει στο οικείο Επιμελητήριο ενιαίο τέλος υπηρεσίας, που ορίζεται ως εξής:
-Χορήγηση πιστοποιητικού εγγραφής, 5 ευρώ
-Χορήγηση ξενόγλωσσου πιστοποιητικού εγγραφής, 10 ευρώ
-Χορήγηση πιστοποιητικού άσκησης στα ασφαλιστικά Ταμεία), 10 ευρώ
-Βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των μελών τους, 5 ευρώ
-Χορήγηση πιστοποιητικού καταγωγής προϊόντων, 10 ευρώ
-Θεώρηση στοιχείων (τιμολογίου ή άλλου στοιχείου) που συνοδεύουν το πιστοποιητικό καταγωγής, 5 ευρώ
-Χορήγηση καρνέ ΑΤΑ, 10 ευρώ
O πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε σχετικά: «…με τη δημοσίευση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων και βεβαίως του νέου νόμου, αποκαθίσταται η αμφισβήτηση στον επιμελητηριακό θεσμό. Σαφώς, προκύπτουν νέα ζητήματα, τα οποία χρήζουν διευκρινίσεων, γι’ αυτό και το ΕΒΕΠ προτίθεται σύντομα, έχοντας ως γνώμονα τη συνέπεια, τον έγκαιρο προγραμματισμό προς τις επιχειρήσεις- μέλη του, να συμβάλει στη διευθέτησή τους, σε συνεννόηση και με τους αρμόδιους κεντρικούς φορείς.
Το θέμα λειτουργίας των Επιμελητηρίων δεν εξαντλείται μόνο στην οικονομική τους βιωσιμότητα, αλλά στο γενικότερο εκσυγχρονισμό τους, αφού στη φαρέτρα τους διαθέτουν πολλά και ισχυρά όπλα, με πρώτο και βασικό το Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Η σοβαρή επιμελητηριακή κοινότητα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ