ΥΠΟΧΩΡΕΙ Ο ΑΡΧΙΚΟΣ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
Η 2014/2015 ξεκίνησε στην Ελλάδα αισιόδοξα με προοπτικές. Σχετικά καλή παραγωγή στους 300.000 τόνους, επίσης καλή ποιότητα και ικανοποιητικές τιμές λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εφέτος η Ισπανία αλλά ιδίως και η Ιταλία.
Το 2015 μπήκε με εκτεταμένες καταστροφές, σαρωτικούς ανέμους και παγετούς στην Πελοπόννησο, ιδίως σε Αργολίδα, Λακωνία, Μεσσηνία, καθώς και στην Κρήτη. Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις οι ζημιές είναι μεγάλες, γιατί η παραγωγή είναι όψιμη, η συγκομιδή είχε καθυστερήσει και ήταν στα πρώτα βήματα.
Σύμφωνα, πάντως, με τον κ Γιώργο Κόκκινο, πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Νηλέας, «οι τιμές είναι στα 3,10 ευρώ το κιλό. Με την κακοκαιρία έχουμε κάποια μικρά προβλήματα στην ορεινή Μεσσηνία, όπου και η παραγωγή είναι στον κύριο όγκο της. Στις άλλες περιοχές η συγκομιδή ολοκληρώνεται».
Από την άλλη πλευρά, ανοδικές τάσεις καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές ελαιολάδου στην Κρήτη, που από την έναρξη σχεδόν της παραγωγικής χρονιάς που διανύουμε κυμάνθηκαν κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Μάλιστα, προκειμένου να καθοριστεί η νέα τιμολογιακή πολιτική της Ένωσης Ηρακλείου, προχθές πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ένωσης σύσκεψη των μελών της. Εκεί, σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν στελέχη της ΕΑΣ, αποφασίστηκε τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθούν νέες αυξημένες τιμές, δηλαδή πάνω από τα 2,80 ευρώ το κιλό.
Για την κατάσταση στους Αγίους Απόστολους Λακωνίας που οι δημοπρασίες τους κάθε χρόνο αποτελούν «βαρόμετρο» για την Πελοπόννησο, μίλησε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Παναγιώτης Μπατζάκης. «Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκε στην περιοχή μας μια πώληση ενός βυτίου στα 3,35 ευρώ το κιλό, ενώ γίνονται πωλήσεις στα 3,40 λεπτά το κιλό. Στην περιοχή μας η συγκομιδή ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο πρόεδρος του Α.Σ. Αγίων Αποστόλων.
Σε κάθε περίπτωση, από το αρχικό ξεκίνημα, που κάποια λάδια, για συγκεκριμένους λόγους, άγγιξαν τα 4 ευρώ, η τιμή του ελαιολάδου φαίνεται να υποχωρεί.
Πρώτη, και πιο σημαντική αιτία για το παραπάνω φαινόμενο, είναι ότι η Ε.Ε. έδωσε τελικά το «πράσινο φως», ώστε οι αδασμολόγητες ποσότητες εισαγωγής το Φεβρουάριο και Μάρτιο από 1.000 + 1.000 τόνους αυξάνονται σε 8.000 + 8.000 τόνους.
Άρα η ιταλική (και η ισπανική) βιομηχανία χαλαρώνουν τη ζήτηση και βελτιώνουν το πρόγραμμα προμηθειών τους. Να σημειώσουμε ότι οι πληροφορίες από την τυνησιακή παραγωγή επιμένουν για μια εξαιρετική χρονιά, που ίσως υπερβεί και τους 300 χιλιάδες τόνους, ενώ οι τιμές διατηρούνται σταθερές στα 2,80 ευρώ για τα έξτρα παρθένα τους.
Δεύτερη, και αναμενόμενη εξέλιξη, οι δυσκολίες της κατανάλωσης να απορροφήσει τιμές υψηλότερες από τα επίπεδα που ήδη βρίσκεται (π.χ. στην Ισπανία τα έξτρα 3,10 έως 3,3 και τα λαμπάντε 1% οξύτητας από 2,1 έως 2,6 ευρώ). Άρα δυσκολεύει, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί μια νέα ανοδική τάση των τιμών.
Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί έτσι ξαφνικά σε λίγες εβδομάδες να εξαφανιστούν ως δια μαγείας, οι χρόνιες διαθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής ελαιοκομίας (έλλειψη οργάνωσης, κυριαρχία του χύμα, υπερπληθώρα μικρών πωλητών).
Επιπλέον, εφέτος, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η οικονομική αδυναμία, η έλλειψη ρευστότητας, άρα και η περιορισμένη διαπραγματευτική δύναμη των πωλητών (ελαιοπαραγωγών, συνεταιρισμών, ελαιοτριβείων, εμπόρων). Γι’ αυτό, ας προετοιμάσουμε το μέλλον.
Πηγή: Βασίλης Ζαμπούνης- olivenews.gr και agrotypos.gr