Η οικογένεια πίσω από τη βιομηχανία των… μπόνους


Για τη Μεσσηνία η λέξη «Καρέλιας» είναι κάτι σαν την ελιά, το λάδι ή το καλαματιανό μαντίλι. Με ζωή περίπου 130 χρόνων, η Καπνοβιομηχανία Καρέλια δέθηκε άριστα με τον τόπο και τους κατοίκους του, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Ακόμη και σήμερα, εν μέσω κρίσης, η Καρέλια συνεχίζει αμείωτη την προσφορά της τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Καλαμάτας αλλά και στα γραφεία της Αθήνας βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, αφού πέρα από τους καλούς μισθούς τους, απολαμβάνουν κάθε χρόνο έκτακτες οικονομικές απολαβές.
Τα καλά νέα ανακοινώνονται κάθε χρόνο στις 31 Δεκεμβρίου, στην καθιερωμένη συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ και στη συνέχεια στη γιορτή των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.
Το σκηνικό επαναλήφθηκε και φέτος. Την Τετάρτη το μεσημέρι, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Καρέλιας ανακοίνωσε το πακέτο προσφορών που φθάνει τα 2.850.000 ευρώ.

Η νέα εποχή
Στο τιμόνι της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια μετά τον θάνατο του Γεωργίου Καρέλια το 2000, βρίσκονται η σύζυγός του Βικτωρία (Βίκυ) Καρέλια στη θέση της προέδρου και τα παιδιά τους, ο 49χρονος Ανδρέας Καρέλιας που κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και ο 46χρονος Στάθης Καρέλιας αντιπρόεδρος. Η Βικτωρία Καρέλια, μια δυναμική γυναίκα, έχει αφιερώσει τη ζωή της στα πολιτιστικά της πόλης τόσο μέσω του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας όσο και μέσω του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Καλαμάτας.
Σχετικά με την επιτυχία της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Καρέλιας πιστεύει ότι βασίζεται στον μακροχρόνιο σχεδιασμό και όχι στους στόχους του τριμήνου, του εξαμήνου ή του χρόνου. Μάλιστα, αναφορικά με την πρωτιά στις εξαγωγές τσιγάρων, μιλώντας σε διημερίδα που οργάνωσαν το Ιδρυμα Καρέλια και το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη με θέμα «Εξάγοντας Ποιοτικά Προϊόντα», σημείωσε χρακτηριστικά: «Ξεχάστε ότι παράγετε ένα ελληνικό προϊόν. Παράγετε ένα διεθνές προϊόν, του οποίου η παραγωγή τυγχάνει να γίνεται στην Ελλάδα. Μην τονίζετε την ελληνικότητα του προϊόντος με… κίονες και ιστορικές αναφορές, γιατί ο Δανός και ο Κορεάτης ενδιαφέρονται για την ελληνική Ιστορία όσο ενδιαφέρεται και ο Ελληνας για τη δανέζικη ή την κορεάτικη Ιστορία».

Γεφύρωσαν τρεις αιώνες
Η ιστορία της εταιρείας ξεκίνησε το 1888, όταν ο Γιώργος Καρέλιας με τον αδελφό του Ευστάθιο ίδρυσαν καπνεμπορική επιχείρηση και προμήθευαν την Καλαμάτα και τα γύρω χωριά με καπνό, ο οποίος -καθώς η Μεσσηνία δεν είναι καπνοπαραγωγική περιοχή- ερχόταν με καΐκια από το Αγρίνιο και τη Λαμία.
Ο Γ. Καρέλιας απέκτησε οκτώ παιδιά, τέσσερις γιους και ισάριθμα κορίτσια. Αργότερα, οι γιοι του Ανδρέας, Κωνσταντίνος, Ιωάννης και Ευστάθιος ασχολήθηκαν με την επιχείρηση.
Το 1916, ο γιος του Ανδρέας Καρέλιας αγόρασε την πρώτη σιγαροποιητική μηχανή. Η εταιρεία κατάφερε το 1929 να βρεθεί μεταξύ των 29 κορυφαίων ελληνικών βιομηχανιών, ενώ 20 χρόνια αργότερα κατέκτησε τη 12η θέση. Η ανάπυξη της επιχείρησης συνεχίστηκε με αλματώδεις ρυθμούς.
Το διάσημο και πλέον ιστορικό σήμα «ΚΑΡΕΛΙΑ ΦΙΛΤΡΟ» σε συσκευασία κασετίνας κυκλοφόρησε το 1957 και γνώρισε πανελλαδική επιτυχία, ενώ το 1976 η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ανδρέας και Στάθης Καρέλιας

Τα δύο αδέλφια έχουν κάνει το εργοστάσιο… δεύτερο σπίτι τους
ΟΑνδρέας και ο Στάθης, οι γιοι του Γ. Καρέλια που «τρέχουν» την επιχείρηση μαζί με τη μητέρα τους Βικτωρία είναι άνθρωποι χαμηλών τόνων. Ποτέ δεν προκάλεσαν την τοπική κοινωνία, ενώ έχουν κάνει το εργοστάσιο δεύτερο σπίτι τους. Μεγάλωσαν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου περνώντας και μαθητεύοντας σε όλα του τα τμήματα.
Οταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, ο Ανδρέας ασχολείται με το αγαπημένο του χόμπι, τη φωτογραφία, με δάσκαλο τον Αμερικανό φωτογράφο Μπράιαν Πέτερσον. Το 2002 η φωτογραφία του με τίτλο «Η παραλία στο Ακρογιάλι» βραβεύτηκε ως η καλύτερη του μήνα από το βρετανικό περιοδικό Digital Camera.
Οσον αφορά τον Στάθη, η μεγάλη του αγάπη είναι η θάλασσα και συχνά θα τον δει κανείς με το σκάφος του στο λιμανάκι των Κυθήρων ή σε κάποιο άλλο νησί του Αιγαίου.

Σημαντικό έργο
Το 1993 ο αείμνηστος Γεώργιος Καρέλιας αποφάσισε μαζί με τη σύζυγό του Βικτωρία Καρέλια την ίδρυση ενός εκπαιδευτικού και ερευνητικού ιδρύματος με την επωνυμία «Γεώργιος και Βικτωρία Καρέλια».
Mε τη σκέψη στο κοινωνικό σύνολο, στον άνθρωπο, στην εκπαίδευση, τη μόρφωση και την εξέλιξη, το Ιδρυμα συμβάλλει ουσιαστικά στην υλοποίηση νέων οικονομικών ιδεών με την καθοδήγηση, μετά τον θάνατο του ιδρυτή του, της Bικτωρίας Kαρέλια. Σημαντική όμως είναι η προσφορά της Καρέλια και στον πολιτισμό τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά, καθώς δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς της Καλαμάτας έχουν βοηθηθεί από την εταιρεία.

Παγκόσμιος παίκτης

  • Η Καπνοβιομηχανία Καρέλια είναι η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία και πρώτος εξαγωγέας τσιγάρων στην Ελλάδα.
  • Εχει παρουσία σε περισσότερες από 65 χώρες.
  • Οι πωλήσεις της το 2013 ξεπέρασαν τα 16 δισ. τσιγάρα.
  • Η διεθνής της δραστηριότητα αντιπροσωπεύει το 80% του συνολικού όγκου πωλήσεων.
  • Στην Καπνοβιομηχανία Καρέλια ασχολούνται 496 άτομα.
  • Ενα στα 300 τσιγάρα που καπνίζονται σήμερα στον κόσμο έχει παραχθεί στην Καλαμάτα.
  • Ο τζίρος πωλήσεων το 2013 ήταν 721 εκατ. ευρώ.

ethnos.gr