«Παγωμένη» η χριστουγεννιάτικη αγορά στην Καλαμάτα


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Φωτό…Στασινός Μουτσούλας

Αρκετός κόσμος, κάτοικοι και επισκέπτες, κινήθηκαν αυτές τις ημέρες στους δρόμους της Καλαμάτας και στα καταστήματα της πόλης. Παρ’ όλα αυτά, για μία ακόμη χρονιά ο εορταστικός τζίρος στις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, δεν ξεπέρασε, στην καλύτερη περίπτωση, τα περσινά επίπεδα.
Όπως δήλωσε στο «Θάρρος» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λ. Ψηλάκη, «ούτε κι αυτή η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων στάθηκε ικανή να δώσει μιαν ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι πολίτες πλέον στρέφονται στα απολύτως απαραίτητα. Βέβαια, στην κατάσταση που βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια, η παραπάνω εξέλιξη μοιάζει φυσιολογική. Ο κόσμος έχει κουραστεί να πληρώνει τα διάφορα χαράτσια και δεν έχει χρήματα να αγοράσει κάτι περισσότερο. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τη συγκυριακή πολιτική αβεβαιότητα που κυριαρχεί, συμπεριφερόμαστε πλέον σαν το σκαντζόχοιρο.
Επειδή, όμως, το πνεύμα των εορτών αποτελεί κι ένα ψυχολογικό ντοπάρισμα για όλους μας, θέλω να πιστεύω ότι τις παραμονές του καινούργιου χρόνου, αλλά και την περίοδο των εκπτώσεων, οι οποίες φέτος αρχίζουν τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, η κατάσταση δε θα παραμείνει ως έχει. Αν και πλέον όλα αυτά ακούγονται περισσότερο σαν ευχή, αφού όλοι μας γνωρίζουμε ότι μόλις κάνουμε ταμείο, αυτό θα είναι μείον. Άλλωστε, κάποιες ημέρες του χρόνου δεν μπορούν να ανατρέψουν τα καταστρεπτικά αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων».
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης μιλώντας σε δημοσιογράφους αθηναϊκών εντύπων υπενθύμισε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μία υποχώρηση του καταγεγραμμένου τζίρου των επιχειρήσεων λιανικής για το Δεκέμβριο, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, της τάξεως του 5%- 8%.
Μπορεί η συγκεκριμένη μεταβολή να συνιστά μία αποκλιμάκωση του ρυθμού μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης από το 2009 και μετά, εξακολουθεί όμως να αποτελεί το περίπου 30% του καταγεγραμμένου τζίρου για το έτος 2008, όπως είπε ο κ. Κορκίδης.