Ένας παγκοσμίου φήμης επιστήμονας που ξεκίνησε την πορεία του από την Καλαμάτα, ο Γιώργος Β. Παπαθεοδωρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας, διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», είναι ένα από τα μέλη της διεθνούς επιστημονικής επιτροπής που έχουν αναλάβει να γνωρίσουν την Ελλάδα στους ανθρώπους που δε ζουν σε αυτή.
Υιοθετώντας τη περίφημη ρήση του Τζον Κένεντι, «μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου», ο Γ. Παπαθεοδωρίσδης έχει αναλάβει και το ρόλο του «πρεσβευτή υγείας», προκειμένου να προσελκύσει κεφάλαια για τη χώρα μέσω του συνεδριακού τουρισμού.
Το σύνολο των επιστημόνων που συμμετέχουν στην εν λόγω επιτροπή, εντοπίστηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος ανέπτυξε μια βάση δεδομένων με τα στοιχεία τους και στη συνέχεια τους απέστειλε σχετική πρόσκληση.
Οι επιστήμονες έχουν ήδη αποδεχθεί την πρόταση του ΕΟΦ, ενώ συγκροτήθηκε Διεθνής Επιστημονική Επιτροπή προσέλκυσης συνεδρίων από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Στην επιτροπή συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες στο χώρο της Υγείας, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.
Η ιδέα, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ στην “Ημερησία”, για τον εντοπισμό και την καταγραφή των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού «γεννήθηκε» το 2012, όταν ένας «Έλληνας επιστήμονας, τρίτης γενιάς, από το Ισραήλ απευθύνθηκε στον ΕΟΦ και ζήτησε με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει την πατρίδα του». Ανέφερε ότι είναι καθηγητής Ουρολογίας και θέλει να κάνει ένα συνέδριο στη χώρα του αλλά όλοι τον αποτρέπουν, λέγοντάς του: «Δε βγάζεις άκρη εκεί».
Το συνέδριο έγινε και δειλά δειλά άρχισε να αναπτύσσεται η ιδέα, ενώ μόλις τον περασμένο Απρίλιο δημιουργήθηκε η βάση δεδομένων με τους επιστήμονες του εξωτερικού. Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται ήδη 500 κορυφαίοι επιστήμονες, ενώ εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων “opinion leaders” παγκοσμίως ανέρχεται σε πενταψήφιο αριθμό!
Παράλληλα, ο ΕΟΦ έχει αποστείλει σε όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού μελοποιημένο τον Όρκο του Ιπποκράτη σε δύο εκδόσεις, σε ελληνική και αγγλική γλώσσα, που αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά brand name της χώρας.
Πριν από λίγες μέρες, μάλιστα, οι επιστήμονες συναντήθηκαν στην Αθήνα για να οργανώσουν τη δράση τους, ώστε το 2015 να διενεργηθεί Παγκόσμιο Συνέδριο στη χώρα μας, ενώ μόλις την περασμένη Δευτέρα έγινε το πρώτο βήμα για τη συνεργασία Ελλάδας – Κίνας σε θέματα προώθησης συνεδριακού ιατρικού τουρισμού, περιβάλλοντας τις δύο αρχαιότερες ιατρικές σχολές.
Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, υποστήριξε ότι ο Συνεδριακός Ιατρικός Τουρισμός θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης στον ελληνικό τουρισμό, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός νέου τουριστικού προϊόντος, με έμφαση στην ποιότητα και το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών.
Η κα Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι η ανάπτυξη ενός οργανωμένου δικτύου για το Συνεδριακό Τουρισμό, με Μητροπολιτικά Κέντρα και άρτιες περιφερειακές εγκαταστάσεις, οι οποίες υπάρχουν ήδη, βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας Εθνικής Τουριστικής Στρατηγικής.
Ο Συνεδριακός Τουρισμός – πρόσθεσε – καλύπτει το 3% – 4% του αριθμού των αφίξεων ξένων τουριστών διεθνών και το 6% – 7% της συνολικής ροής τουριστικού συναλλάγματος. Κάθε σύνεδρος υπολογίζεται ότι δαπανά 5-7 φορές περισσότερα χρήματα από έναν κοινό επισκέπτη, είπε η υπουργός Τουρισμού.
Σημείωσε ακόμη ότι ο Συνεδριακός Τουρισμός αποτελεί βαρόμετρο και αποδεικνύει πόσο ασφαλής τουριστικά είναι μια χώρα. «Συνέδρια δε διεξάγονται όπου υπάρχει αστάθεια», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η υπουργός τόνισε ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού, μεταξύ άλλων, βρίσκεται ο κεντρικός συντονισμός της προσπάθειας σε εθνικό επίπεδο, αλλά και η συνεργασία με επιστημονικούς και τουριστικούς φορείς του εξωτερικού, και με ομογενείς επιστήμονες που μπορούν να καταστούν πρεσβευτές της προσπάθειας υλοποίησης μιας κοινής στρατηγικής.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης