Ο γεωπόνος και διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας εκτιμά ότι φέτος είναι η χρονιά του ελληνικού ελαιολάδου
Από τα 3 έως τα 3,20 ευρώ το κιλό είναι οι μέσες τιμές παραγωγού που έχουν διαμορφωθεί από την αρχή της ελαιοκομικής περιόδου μέχρι τώρα στην περιοχή της Πελοποννήσου, με τη Λακωνία και τη Μεσσηνία να είναι οι ελαιοπαραγωγικές περιοχές που επηρεάζουν, όπως πάντα, την κατάσταση εκεί.
Μέχρι και 4 ευρώ το κιλό πληρώθηκαν παραγωγοί, ενώ δόθηκαν ως τώρα και αρκετές τιμές στα 3,30, στα 3,40, στα 3,95 ευρώ το κιλό κ.λπ., αλλά σε κάποιες περιπτώσεις επρόκειτο για τιμές δημοπρασιών σε πολύ καλά λάδια.
Ωστόσο, αυτό που θεωρείται ως μεγάλη διαφορά της Πελοποννήσου με την Κρήτη, ως προς τη διαχείριση του προϊόντος, είναι ότι στην Πελοπόννησο υπάρχουν λιγοστές συνεταιριστικές οργανώσεις. Και από αυτές, οι περισσότερες στον τομέα του λαδιού λειτουργούν με δημοπρασίες, συγκεντρώνοντας μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου, που στη συνέχεια διαπραγματεύονται, παίρνοντας προσφορές τιμών αγοράς από τους αντιπροσώπους των ξένων εμπορικών οίκων και κυρίως των Ιταλών.
Το μεγάλο ατού είναι η μεγάλη ποσότητα του προϊόντος και, φυσικά, η καλή ποιότητα που έχουν φέτος, με συνέπεια στη χειρότερη περίπτωση να έχουν πετύχει τιμή 3,15 ευρώ το κιλό στην οξύτητα μέχρι τις 3 γραμμές. Αλλά ακόμα και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας και Λακωνίας, που δε λειτουργούν με δημοπρασίες αλλά ιδιωτικά η καθεμιά και αποτελούν βαρόμετρο για την Πελοπόννησο, προσφέρουν φέτος τιμή βάσης 3,10 ευρώ το κιλό προς τους παραγωγούς, πληρώνοντας με τη μέθοδο της εκκαθάρισης, ώστε να τους δώσουν το υπόλοιπο της τιμής, στην εκκαθάριση που θα κάνουν, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους και συγκεκριμένα το Μάρτιο.
Ακόμα και τα ελαιουργεία, που κάνουν εμπόριο ελαιολάδου λειτουργώντας ως ιδιώτες έμποροι στην αγορά της Πελοποννήσου, αρνούνται να ρίξουν τιμές προς τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζονται κάτω από 3,10 ευρώ το κιλό, την περίοδο αυτή.
«Μη βιάζεστε»
Μιλώντας στη «Νέα Κρήτη», ο γεωπόνος και διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής από την περιοχή της Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, τονίζει πως δεν μπορεί να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους φέτος η Κρήτη ρίχνει τις τιμές κάτω από τα 3 ευρώ.
Ο κ. Παρασκευόπουλος εκτιμά ότι γύρω στο Φεβρουάριο οι τιμές του λαδιού «θα παίξουν δυνατά προς τα πάνω». Βέβαια, αν η Κρήτη βιαστεί να πουλήσει σε χαμηλότερες τιμές, δε θα προλάβει να εκμεταλλευτεί τις τιμές που θα διαμορφωθούν στο προσεχές διάστημα.
«Μόνο στην Ισπανία η μείωση της παραγωγής ξεπερνάει τους 600.000 τόνους. Το ίδιο ισχύει και στην Ιταλία. Και δε δικαιολογείται αυτή η πτώση των τιμών. Εκτιμώ ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις και οι συλλογικοί φορείς της Κρήτης θα πρέπει να το δουν αυτό.
Έπρεπε να κρατήσουν τις τιμές από 3 ευρώ και πάνω. Εδώ οι συνεταιρισμοί και οι Ομάδες Ολοκληρωμένης Διαχείρισης αγοράζουν με 3,10 και 3,15 ευρώ στη Μεσσηνία. Και στη Λακωνία η κατάσταση είναι η ίδια, με εξαίρεση ένα συνεταιρισμό που μπορεί να πιάνει μια ειδική τιμή επειδή πουλάει μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου. Αλλά ας μην πιάνουμε τις ειδικές περιπτώσεις. Όμως, σήμερα, εδώ δεν πουλάει λάδι κανείς κάτω από 3 ευρώ το κιλό».
Τέλος, πρόσθεσε, «εγώ θα κάνω την εκτίμηση ότι μετά το Φεβρουάριο οι τιμές θα είναι αρκετά δυνατές. Δεν υπάρχει λάδι στην Ευρώπη. Συγκυρία είναι αυτή. Θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Και δε λέω να πιάσουμε τιμές πάνω από 3,40. Αλλά τιμές κάτω από 3 ευρώ δε δικαιολογούνται».
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
Πηγή: neakriti – Χριστόφορος Παπαδάκης και olivenews.gr