Δεκάδες κιλά έρχονταν και στη Μεσσηνία
Ασύλληπτου μεγέθους είναι οι ποσότητες του χασίς που διακινούσε το δίκτυο ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί και τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις συνομιλίες που έχει καταγράψει ο γνωστός πλέον «κοριός» στη ΓΑΔΑ στα τέλη Οκτωβρίου, ο 39χρονος από την Αμαλιάδα που φαίνεται πως κινούσε τα νήματα σχεδόν όλου του δικτύου, είναι στην Αθήνα, όπου έχει συνάντηση με Έλληνα που δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμα και μέσω τηλεφώνου μιλούν με Αλβανό -που δεν έχει συλληφθεί -για την εισαγωγή 2,5 τόνων χασίς ή «…2,5 χιλιάδες αρνιά», όπως χαρακτηριστικά και κωδικοποιημένα αναφέρουν.
Μάλιστα, είναι μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία, αφού ο άγνωστος δηλώνει την σοβαρή πρόθεσή του να προμηθεύεται 2,5 τόνους χασίς κάθε 12 μήνες!
Και η Μεσσηνία, φυσικά, έχει την «τιμητική» της, καθώς ο 39χρονος από την Αμαλιάδα, μαζί με άλλο κατηγορούμενο από την Ηλεία, στις 20 Οκτωβρίου, εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους να αγοράσουν από Αλβανό 70 κιλά ακατέργαστο χασίς. Για να δώσουν δε ισχυρά «διαπιστευτήρια», αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος Αλβανός διακινεί μεγάλες ποσότητες στη Μεσσηνία σε δύο συγκεκριμένους Μεσσήνιους, εκ των οποίων ο ένας είναι ο εν ενεργεία δασικός υπάλληλος! Επίσης, είναι χαρακτηριστική η αναφορά ότι ο Καλαματιανός «σηκώνει όλο το φορτίο» του Αλβανού προμηθευτή, γιατί «εκεί κάτω δεν υπάρχει τίποτα πια, είναι όλα σαβούρες»!
Απ’ όλα είχε ο… «μπαξές»
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η ανθρωπογεωγραφία όλων των κατηγορουμένων – συλληφθέντων και μη. Από τα 156 άτομα που περιλαμβάνει η ογκωδέστατη δικογραφία (εμπλέκονται κι άλλα, τα στοιχεία των οποίων ερευνώνται), τα στοιχεία έχουν ταυτοποιηθεί για 92 άτομα. Τα 80 από αυτά είναι κάτοικοι διαφόρων περιοχών της Ηλείας, ενώ επτά άτομα είναι από Μεσσηνία. Ειδικότερα, πέντε από αυτά (όπως από την πρώτη στιγμή είχε γράψει το «Θ») είναι Μεσσήνιοι, ενώ τα άλλα δύο άτομα είναι μια 21χρονη φοιτήτρια από την Αθήνα που κατοικεί στην Καλαμάτα και ένας 19χρονος μαθητής από την Κυπαρισσία, αλλά με καταγωγή από άλλη περιοχή της Ελλάδας. Επίσης, δύο εμπλεκόμενοι είναι τσιγγάνοι από το Ζεφύρι Αττικής, ένας από την Αθήνα, ένας Αλβανός από τη Λακωνία και ένας Έλληνας από την Πάτρα.
Η μεγάλη πλειοψηφία των εμπλεκομένων δηλώνει άνεργη, ενώ, εκτός από το 69χρονο Μεσσήνιο συνταξιούχο αστυνομικό που έχει εκτίσει και ποινή φυλάκισης για καλλιέργεια χασίς, εμπλέκονται ο 47χρονος Μεσσήνιος δασικός υπάλληλος, ένας 34χρονος και ένας 49χρονος πυροσβέστες από την Ηλεία, ένας 55χρονος αγρότης, ένας 45χρονος ταξιτζής που αναλάμβανε τη μεταφορά ναρκωτικών από την Αθήνα στην Ηλεία αντί 26 ευρώ τη φορά, ένας 17χρονος ανήλικος από την Ηλεία, αλλά και 4 κρατούμενοι, εκ των οποίων οι 3 εκτίουν ποινές και ο ένας είναι προσωρινά κρατούμενος. Μάλιστα, οι κρατούμενοι διευκόλυναν σε σημαντικές ενέργειες το δίκτυο για προμήθεια και διακίνηση ναρκωτικών, ενώ η δική τους αμοιβή ήταν 100 ευρώ για κάθε κιλό χασίς που διακινούνταν.
Οι τιμές και τα κέρδη!
Η δράση του δικτύου εστιαζόταν, κυρίως, στην εμπορία χασίς, είτε από μεγάλες χασισοφυτείες που καλλιεργούσαν είτε με την προμήθεια μεγάλης ποσότητας από την Αλβανία. Η προμήθεια και η διακίνηση ηρωίνης ήταν ένα μέρος του δικτύου, το οποίο ένας από τους συλληφθέντες, ένας 52χρονος από την Ηλεία, προμηθευόταν από τσιγγάνο που έχει συλληφθεί από το Ζεφύρι Αττικής και το μετέφερε στην Ηλεία με τον 55χρονο ταξιτζή, που επίσης έχει συλληφθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, κάθε διήμερο ο 52χρονος προμηθευόταν 200-250 γραμμάρια ηρωίνης αντί 1.500-1.600 ευρώ και πωλούσε «χονδρική ή λιανική» από 20-40 ευρώ το γραμμάριο, δηλαδή κέρδιζε το λιγότερο 4.000 ευρώ στα 200 γραμμάρια της ναρκωτικής ουσίας. Καυχιόταν, δε, ότι μέσα σε μια εβδομάδα διακινεί 800 γραμμάρια ηρωίνης σε χρήστες της περιοχής. Η δε 45χρονη γυναίκα του, που επίσης έχει συλληφθεί, έκανε «ταμείο», μετρώντας μετρητά αλλά και αντικείμενα (κοσμήματα, τηλεοράσεις, ζώα, ακόμα και δοχεία με βενζίνη!) που έδιναν τοξικομανείς, προκειμένου να αγοράσουν ναρκωτικά.
Σε ό,τι αφορά το χασίς, η τιμή ανερχόταν ανάλογα με την ποιότητα περίπου στα 2.300 ευρώ το κιλό, ενώ αυτή έπεφτε όταν η παραγγελία αφορούσε μεγάλη ποσότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την προμήθεια των 70 κιλών από τον Αλβανό που προμήθευε και τη Μεσσηνία, η τιμή «κλείσθηκε» στα 1.500 ευρώ το κιλό.
Η δράση του δικτύου στη Μεσσηνία είχε εντοπισθεί σε Κυπαρισσία, Καλαμάτα, Μελιγαλά, Κόκλα και Κοπανάκι.
Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως διαδραμάτιζαν ο 69χρονος συνταξιούχος αστυνομικός με τον 20χρονο γιο του. Εκτός από την καλλιέργεια μεγάλων χασισοφυτειών, όπως εκτιμά η Αστυνομία, διαπραγματεύονταν και την αγορά μεγάλων ποσοτήτων χασίς. Όπως στις αρχές Οκτωβρίου που έψαχναν 20 κιλά χασίς.
Αρνούνται τις πράξεις
Οι περισσότεροι από τους 20 συλληφθέντες έχουν βεβαρυμμένο παρελθόν στη διακίνηση ναρκωτικών, με τρανταχτές περιπτώσεις, όπως τη μεταφορά 350 κιλών χασίς, σε άλλη περίπτωση 70 κιλών, την καλλιέργεια 1.300 χασισόδεντρων κ.ά.
Παρά ταύτα, όπως διαπιστώνουν και οι αστυνομικές Αρχές, ο εγκλεισμός τους στις ελληνικές φυλακές, όχι μόνο δεν τους σωφρόνισε, αλλά τους έκαναν εμπειρότερους και με καλύτερες και περισσότερες διασυνδέσεις στον τομέα της διακίνησης.
Χθες όλοι (οι 19 συλληφθέντες, καθώς ο ένας έχει αφεθεί ελεύθερος) οδηγήθηκαν ενώπιον της ανακρίτριας Καλαμάτας, από την οποία ζήτησαν και έλαβαν νέα προθεσμία για να ετοιμάσουν τις απολογίες τους. Έτσι, θα απολογηθούν οι μισοί τη Δευτέρα και οι άλλοι μισοί την Τρίτη.
Παράλληλα, συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων κατέθεσαν ένσταση περί αναρμοδιότητας των δικαστικών και εισαγγελικών Αρχών της Καλαμάτας, ζητώντας τη μεταφορά της δικογραφίας στο Εφετείο Πατρών.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι όλοι αρνούνται τις κατηγορίες.
Της Βίκυς Βετουλάκη