Οι δύο Ελλάδες


Αδικαιολόγητη η «σιγή… ασυρμάτου» του δημάρχου Παν. Νίκα
 
Πρόκληση προς τους Καλαματιανούς και γενικότερα τους Μεσσήνιους αποτελεί η επιχείρηση διοργάνωσης από τη «Χρυσή Αυγή» στην Καλαμάτα του πανελλαδικού φεστιβάλ της, στις 3 και 4 Αυγούστου. Ημερομηνία που σημειολογικά παραπέμπει στην 4η Αυγούστου του 1936, όταν ο δικτάτορας ο Ιωάννης Μεταξάς -για να θυμόμαστε την ιστορία-, με αφορμή την πανεργατική απεργία της 5ης Αυγούστου, ζήτησε από το Βασιλιά Γεώργιο την άρση άρθρων του Συντάγματος, επιτυγχάνοντας την κατάλυση της δημοκρατίας.
Αν θέλουμε να περιγράψουμε με ακρίβεια τι κράτος δημιούργησε η 4η Αυγούστου, θα κρατήσουμε τα μεταγενέστερα λόγια του ιδίου του Μεταξά: «Η Ελλάδα έγινε ένα Κράτος αντικομμουνιστικό, Κράτος αντικοινοβουλευτικό, Κράτος ολοκληρωτικό…».
Στους θιασώτες και νοσταλγούς αυτών των πολιτικών καταστάσεων, δεν πρέπει «να δώσουμε γη και ύδωρ», και δεν μπορεί παρά να είναι ανεπιθύμητοι στην Καλαμάτα, μετά μάλιστα και την προ ημερών επίθεση του βουλευτή της «Χρυσής Αυγής» Γερμενή στο δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, για τα συσσίτια.
Πρέπει να δώσουμε καθαρά το μήνυμα ότι «κανείς δε θα τρομοκρατήσει τους δημοκρατικούς πολίτες αυτής της χώρας», και πως οι «Χρυσαυγίτες» δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Αντίθετα, πρέπει οι θεσμικοί παράγοντες του νομού και της Καλαμάτας να αποτρέψουν αυτή τη σύναξη που ετοιμάζουν, σε πείσμα όσων θέλουν να γυρίσουν αυτή τη χώρα δεκαετίες πίσω.
Έκπληξη -αν μη τι άλλο- προκαλεί και η τοποθέτηση του δημάρχου Καλαμάτας, Παν. Νίκα, επί του θέματος της διοργάνωσης του πανελλαδικού φεστιβάλ από τη «Χρυσή Αυγή» στην Καλαμάτα κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αφού περιορίστηκε να δηλώσει ότι δε ζητήθηκε και, ως εκ τούτου, δε δόθηκε άδεια για το φεστιβάλ της «Χρυσής Αυγής» από το Δήμο, όχι μόνο δεν τάχθηκε κατά αυτού, αλλά πέρασε στην αντίθετη όχθη και εξαπέλυσε επίθεση, λέγοντας πως «οι κομματικοί μηχανισμοί της Αριστεράς γράφουν το Δήμο στα παλαιότερα των υποδημάτων τους».
Υποστήριξε ακόμα ότι ο ίδιος έχει πέσει θύμα προπηλακισμού μέσα στο Δημαρχείο από νεολαία κόμματος. Για μια ακόμη φορά -όπως και με την κάλυψη δημοτικού του συμβούλου που φλερτάρει με τη «Χρυσή Αυγή»- ο δήμαρχος, όχι μόνο δεν παίρνει σαφείς αποστάσεις από το πολιτικό αυτό μόρφωμα που ονειρεύεται την κατάλυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αλλά μη αντιδρώντας και μη αποκηρύσσοντάς το, το θέτει υπό την ομπρέλα του, πιθανώς επιδιώκοντας πολιτικά οφέλη.
Όμως, οι Καλαματιανοί, ο Μεσσηνιακός λαός θα καταδικάσει και θα απορρίψει το ναζισμό. Θα απομονώσει τη «Χρυσή Αυγή», την οποία θεωρεί ανεπιθύμητη στην πόλη μας και το νομό μας.