Για αποχή διαρκείας από τα καθήκοντά τους προσανατολίζονται οι δικηγόροι και το μόνο που δέχονται είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Η μεγάλη πλειοψηφία του δικηγορικού σώματος στην Ελλάδα ψήφισε κατά του νομοσχεδίου και υπέρ της αποχής διαρκείας. Κατά ψήφισε το 93,12% των δικηγόρων που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα.
Την απόφαση για τη μορφή συνέχισης των κινητοποιήσεων θα λάβει σήμερα το μεσημέρι η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων που συνεδριάζει στην Αθήνα.
Υψηλά ποσοστά
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα στο Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, επί συνόλου 335 εγγεγραμμένων δικηγόρων ψήφισαν 236 και το ποσοστό συμμετοχής ήταν 70,45%. Στην κάλπη βρέθηκαν 235 έγκυρα ψηφοδέλτια και ένα άκυρο. Όχι στο νομοσχέδιο είπαν 227 δικηγόροι, ενώ βρέθηκαν και 8 ψηφοδέλτια υπέρ των αλλαγών του Κώδικα.
Υπέρ της αποχής διαρκείας ψήφισαν 121 δικηγόροι της Καλαμάτας, για αποχή μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου 14 άτομα και για αποχή περιορισμένης διάρκειας 54 δικηγόροι.
Αποχή διαρκείας
Μετά την έκδοση του αποτελέσματος ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, τόνισε ότι οι δικηγόροι της Καλαμάτας με μεγάλη υπευθυνότητα και μεγάλο ποσοστό συμμετείχαν στο δημοψήφισμα και εξέφρασαν την αντίθεσή τους: «Αυτός ο Κώδικας, αν ψηφισθεί, θα έχει συνέπειες. Θα έχουμε βουβές δίκες και δίνει προνόμια στις τράπεζες στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης. Αναμένεται η συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων, όπου αναμένεται να υπακούσουμε στην πλειοψηφούσα άποψη που είχαν όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι για αποχή διαρκείας».
Για το αν – κυρίως οι νέοι δικηγόροι- μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια απεργία διαρκείας, ο κ. Μαργέλης είπε ότι, αν ψηφισθεί ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, οι δικηγόροι θα πεθάνουν την ίδια στιγμή επαγγελματικά: «Είναι προτιμότερο να αγωνιστούμε τώρα, ώστε να αναγκασθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να το φέρει σε διαβούλευση και κάποιες διατάξεις που θίγουν δικηγόρους και πολίτες να αποσυρθούν».
Της Βίκυς Βετουλάκη