24ωρη λειτουργία των Ληξιαρχείων του Δήμου Καλαμάτας


ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΒΑΡΥΤΕΡΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ

 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Κακουργήματα που μέχρι πριν από λίγο καιρό συναντούσαμε μόνο στο Τριμελές και το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Δυστυχώς, τελευταία τα συναντάμε και στα δικαστήρια ανηλίκων της Καλαμάτας.
Βαρύτατες κατηγορίες για παιδιά που «χορεύουν» στο ρυθμό της παραβατικότητας έχουν αρχίσει να απασχολούν και την κοινωνία της Καλαμάτας. Μπορεί αριθμητικά οι υποθέσεις που εκδικάζονται στο Μονομελές και το Τριμελές Ανηλίκων να έχουν μειωθεί, αλλά είναι πιο βαριές οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι.
Στην επόμενη συνεδρίαση του Μονομελούς, τέλος Μαΐου, από το εδώλιο του κατηγορουμένου θα περάσουν συνολικά 43 ανήλικοι, με τις περισσότερες παραβάσεις να αφορούν στην εφαρμογή ΚΟΚ. Η δε επόμενη συνεδρίαση του Τριμελούς Ανηλίκων θα γίνει τέλος Ιουνίου και η μία από τις δύο υποθέσεις που πρόκειται να εκδικασθούν αφορά πέντε ανήλικους που κατηγορούνται για δημιουργία, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης!
 
Μονομελές Ανηλίκων
Με νόμο έως το τέλος του 2011 τέθηκαν στο αρχείο οι παραβάσεις ΚΟΚ για τους ανηλίκους, με συνέπεια να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των υποθέσεων που εισήχθησαν στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων, το οποίο συνεδριάζει μια φορά στο τέλος κάθε μήνα και πάντα κεκλεισμένων των θυρών, όπως, άλλωστε, συμβαίνει με όλα τα δικαστήρια ανηλίκων.
Έτσι, το 2012, ο αριθμός των υποθέσεων που εκδικάζονταν κάθε μήνα κυμαινόταν μεταξύ 10-20, με πλήρη απουσία παραβάσεων για ΚΟΚ. Οι υπόλοιπες υποθέσεις που οδηγούνται στο Μονομελές Ανηλίκων αφορούν, κυρίως, κλοπές.
Όσο για το 2013, μαζί με την εκδίκαση και υποθέσεων που αφορούν παραβάσεις ΚΟΚ, τον Ιανουάριο συζητήθηκαν 43 υποθέσεις, το Φεβρουάριο 28 και τον Απρίλιο 21.
Για τη συνεδρίαση του Μαΐου, από το  Μονομελές Ανηλίκων θα περάσουν 43 ανήλικοι, με τις περισσότερες υποθέσεις να αφορούν παραβάσεις ΚΟΚ. Ωστόσο, κάποιοι από τους ανηλίκους αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, κλοπών και διακεκριμένων κλοπών.
 
Τριμελές Ανηλίκων
Η πρώτη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο Τριμελές Ανηλίκων είναι καθησυχαστική, καθώς αριθμητικά οι υποθέσεις είναι μειωμένες, μιας και εκεί οδηγούνται κακουργηματικές πράξεις. Η δεύτερη ματιά, όμως, είναι άκρως ανησυχητική, καθώς η μορφή των αδικημάτων έχει αλλάξει.
Κατά το 2012 στο Τριμελές Ανηλίκων εκδικάσθηκαν λίγο περισσότερες από 15 υποθέσεις, όχι όμως με κατηγορίες που, αν τελούνταν από ενήλικα, θα αντιμετώπιζαν ισόβια κάθειρξη ή πρόσκαιρη, με ανώτατο όριο τα 20 έτη.
Φέτος, όμως, δε συμβαίνει το ίδιο. Μέχρι τώρα έχουν εκδικασθεί δύο μόνο υποθέσεις και έχουν ορισθεί για τη συνεδρίαση του Ιουνίου άλλες δύο.
Οι δύο αρχικές αφορούσαν η πρώτη ληστεία που διαπράχθηκε από τρίτους και η δεύτερη διακίνηση ηρωίνης από ανήλικη. Τέλος Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Τριμελούς Ανηλίκων, με άλλες δύο υποθέσεις. Τότε, πέντε ανήλικοι θα καθίσουν στο εδώλιο με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και τη διεύθυνσή της, με σκοπό τη διάπραξη διαφόρων αδικημάτων.
Ήδη οι εν λόγω ανήλικοι κατηγορούμενοι κρατούνται σε ίδρυμα και για την τύχη τους θα αποφασίσει το δικαστήριο του Ιουνίου.