Αιμοδοσία χθες από το σύλλογο “ΞΑΝΑΡΧΙ-ΖΩ”


Προσήλθαν 22 εθελοντές,  έγινε ενημέρωση για δότες μυελού των οστών

Είκοσι δύο άτομα κατάφεραν, τελικά, να δώσουν αίμα στην εθελοντική αιμοδοσία που συνδιοργάνωσαν χθες στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας ο Σύλλογος Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου Καλαμάτας “Ξαναρχί-ΖΩ”, ο Σύλλογος Φίλων Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας και το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) Καλαμάτας, για την ενίσχυση της «Τράπεζας Αίματος Αλληλεγγύης»,
την οποία έχουν ιδρύσει και στηρίζουν.
Παράλληλα, γινόταν ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής δότης μυελού, αφού το «παρών» στο χώρο διενέργειας της αιμοληψίας έδωσε ο διευθυντής του Αιματολογικού Τμήματος του Γ. Νοσοκομείου Μεσσηνίας, ιατρός αιματολόγος Ι. Αδαμόπουλος.

Πράξη εθελοντισμού η αιμοδοσία
Σε δηλώσεις του, ο κ. Αδαμόπουλος ανέφερε πως η αιμοδοσία συνιστά πράξη εθελοντισμού και όχι φιλανθρωπία, αλλά πολιτισμό και προσφορά. Πρόσθεσε πως συνήθως αιμοδοσία γίνεται όταν υπάρχει ανάγκη για συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο, αλλά, όπως τόνισε, «αυτό δεν είναι αρκετό. Η αιμοδοσία πρέπει να γίνεται σε εθελοντική βάση, χωρίς να υπάρχει ζήτηση από το συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον, προκειμένου να δημιουργηθούν αποθέματα αίματος». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν ένας στους είκοσι έδινε αίμα μια φορά το χρόνο, στην Ελλάδα δε θα είχαμε ανάγκη από αίμα» και σχολίασε πως οι Έλληνες είναι αμελείς, καθώς δεν ξεκινούν από μόνοι τους να δίνουν αίμα, αλλά το κάνουν όταν υπάρχει συγκεκριμένη ανάγκη.
Αναφερόμενος στους δότες μυελού των οστών, είπε πως πρόκειται για μία απλή διαδικασία, που όμως μπορεί να βοηθήσει πολλά άτομα που έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης, εξαιτίας προβλημάτων υγείας, με κυριότερο τη λευχαιμία. «Σε διαφορετική περίπτωση, τα άτομα αυτά καταλήγουν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στην Καλαμάτα, τα τρία τελευταία χρόνια, έχουν συγκεντρωθεί περί τα 200 δείγματα. Επισήμανε ότι στην Ελλάδα γίνονται 150 περίπου μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών και απαιτούνται περί τους 250.000 δότες, ενώ στόχος είναι να φτάσουν οι δότες τους 150.000, προκειμένου να καλυφθούν οι μισοί Έλληνες που χρειάζονται μεταμόσχευση.

Ικανοποίηση
Ικανοποιημένη από την προσέλευση των αιμοδοτών δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου «Ξαναρχί –ΖΩ», Ιωάννα Κοντομηνά. «Το πιο ενθαρρυντικό είναι πως προσέρχονται εθελοντές ευαισθητοποιημένοι να προσφέρουν το αίμα τους», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας πως το αίμα δεν παράγεται σε κάποιο εργαστήριο, δεν αντικαθίσταται, αλλά χαρίζεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.          

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου