Καταπλακώθηκε από τρακτέρ πρώην Κοινοτικός Σύμβουλος Χριστιανούπολης Τριφυλίας


Της Μαρίας Νίκα
 
Να προστατέψει την ταυτότητα του φρέσκου ψωμιού ζητούν οι αρτοποιοί από την Πολιτεία, με αφορμή τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε, σύμφωνα με τον οποίο μπορεί πλέον να ψήνεται κατεψυγμένο ψωμί στα σούπερ μάρκετ, ακόμη και αν αυτά δε διαθέτουν τον ειδικό χώρο των 10 τ.μ. «Το θέμα είναι να γνωρίζει ο καταναλωτής τη διαφορά αυτού του ψωμιού από το φρέσκο» λέει στο «Θ» ο Καλαματιανός αρτοποιός και μέλος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Χρήστος Φραγγέας.
«Στην αρτοποιητική νομοθεσία δεν έχει αλλάξει κάτι. Το να ψήνεται κατεψυγμένο ψωμί παντού ισχύει από το 2012. Απλώς υπήρχε το σημείο που έλεγε ότι χρειάζονταν 10 τετραγωνικά για να γίνεται αυτό το πράγμα, ενώ τώρα δεν υπάρχει».
Ωστόσο, τους αρτοποιούς προβληματίζει το εξής: «Σε λίγο ο καταναλωτής θα μπαίνει σε ένα σούπερ μάρκετ και θα βλέπει ότι από ένα μικρό φούρνο ξεφουρνίζονται ψωμιά. Θα σκεφτεί, ψωμιά ξεφουρνίζουν. Ναι, αλλά δεν ξέρει, αν αυτοί δεν το γράψουν, ότι το ψωμί αυτό μπορεί να έχει παρασκευαστεί 6 μήνες πριν και να έχει μείνει σε μια βαθιά κατάψυξη. Ότι μπορεί να έχει οτιδήποτε μέσα για να διατηρηθεί τόσο πολύ καιρό. Θα νομίζει, ή σε φούρνο μπαίνει ή σε σούπερ μάρκετ, ότι είναι το ίδιο πράγμα. Ε, δεν είναι το ίδιο, είναι εντελώς διαφορετικό. Κι εκεί εμείς ζητάμε, η Πολιτεία, που μόνο να μας παίρνει ξέρει, να μας καλύψει, όπως είναι υποχρεωμένη, στην ταυτοποίηση του προϊόντος μας. Να μην πουλάει κανείς ψεύτικα αυτό το οποίο εμείς βγάζουμε».
Ο κ. Φραγγέας στέκεται ιδιαίτερα στη διαφορά κατεψυγμένου και φρέσκου ψωμιού: «Ο αρτοποιός βγάζει φρέσκο ψωμί που ζυμώνεται, ωριμάζει και ψήνεται στο μαγαζί του. Είναι ψωμί της ημέρας, ενώ το άλλο μπορεί να έχει 20, 30, 40 ημέρες διατηρησιμότητα. Δηλαδή, αν υπάρχει άνθρωπος να πιστέψει ότι ένα ψωμί φρέσκο μπορεί να διατηρηθεί για 30 μέρες! Ακόμη και στην παράδοσή μας, οι προγιαγιάδες μας, που ζύμωναν 5κιλα καρβέλια, δεν τα κράταγαν πάνω από μία εβδομάδα. Ζύμωναν κάθε βδομάδα. Ποια είναι τώρα αυτή η τεχνολογία που μας δίνει φρέσκο ψωμί 30 ημερών; Να μας το πουν κι εμάς των αρτοποιών που ζυμώνουμε και ξαναζυμώνουμε κάθε μέρα. Όποιος πιστέψει ότι το αλεύρι, το νερό και το προζύμι, μπορούν να βγάλουν ψωμί που διατηρείται 30 μέρες, είναι και ο ίδιος λίγο υπόλογος στον εαυτό του, γιατί αυτά τα πράγματα δε γίνονται. Είναι απίθανο. Ένα καλό ψωμί, το καλύτερο που μπορεί να φτιάξει κάποιος, θα κρατήσει 5, 6, 7 μέρες. Παραπάνω δε γίνεται».
Και συμπληρώνει ο κ. Φραγγέας: «Κάθε ψωμί που πωλείται εκτός αρτοποιείου, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρέπει να είναι συσκευασμένο και να γράφει την ημερομηνία παραγωγής και την ημερομηνία λήξεώς του. Εάν τηρηθεί ο νόμος, τότε πιστεύω ότι ο κόσμος θα μείνει στην παράδοση. Αν τον κόσμο τον ξεγελάσουν και ένα ψωμί που είναι προψημένο, κατεψυγμένο, με διάφορα χημικά μέσα, και κανείς δεν ελέγχει, τότε και ο αρτοποιός θα υποστεί αυτές τις συνθήκες της καινούργιας κοινωνίας».
Τέλος, για την τιμή: «Το ψωμί της βιομηχανίας, άμα τα βάλετε κάτω, είναι πολύ ακριβότερο από το ψωμί που πωλείται στο φούρνο. Εμείς από το 2008 δεν έχουμε βάλει ούτε ένα λεπτό πάνω στο ψωμί. Και όλα τα έχουμε φορτώσει στον εαυτό μας, για να μπορούμε να είμαστε μέσα στη κίνηση και την αγορά. Κι όμως, το κατεψυγμένο είναι ακριβότερο από το φρέσκο ψωμί του αρτοποιού. Γενικά, πρέπει κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, την προστασία του καταναλωτή. Δεν μπορεί να πουλάς κάτι και ο άλλος να μη γνωρίζει ακριβώς αυτό που είναι. Εμείς αυτό θέλουμε. Και μετά ο άνθρωπος που καταναλώνει το ψωμί, θα διαλέξει ο ίδιος από πού θα το πάρει».
 
 
Κώστας Σουρέας
 
«Να προσέχουν το βάρος»
 
Για μια κατάσταση συγκεχυμένη κάνει λόγο ο αρτοποιός Κώστας Σουρέας, καθώς ο νόμος, όπως λέει, ψηφίστηκε πολύ πρόσφατα και πολλοί αρτοποιοί δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για το τι περιλαμβάνει ή τι αλλαγές έχει.
Πάντως, και ο κ. Σουρέας τονίζει τη διαφορά μεταξύ κατεψυγμένου και φρέσκου ψωμιού, ενώ συνιστά στους καταναλωτές να προσέχουν τι αγοράζουν και να εξετάζουν το βάρος.