Της Βίκυς Βετουλάκη
Σε κατάσταση υστερίας βρίσκονται και στη Μεσσηνία τις τελευταίες ημέρες υποψήφιοι επενδυτές για το πρόγραμμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΕΣΠΑ), καθώς και μελετητές. Μέχρι και χθες, παρά τις αμέτρητες παρεμβάσεις απ’ όλη την Ελλάδα, το υπουργείο Ανάπτυξης παρέμενε αλύγιστο στη θέση του να μη δοθεί νέα παράταση για την υποβολή προτάσεων, η οποία λήγει σήμερα στις 5.00 το απόγευμα.
Εκτός του ότι οι αργίες του Πάσχα έφεραν πίσω την όλη διαδικασία ολοκλήρωσης των φακέλων με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, το πληροφοριακό σύστημα της Διαχειριστικής Αρχής έχει «πέσει στα πατώματα», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει καμία διαδικασία κατάθεσης.
Μιλώντας στο «Θάρρος» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Μανιάτης, είπε ότι πράγματι η αργή λειτουργία του συστήματος έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Ο ίδιος χθες το απόγευμα έστειλε νέα, επείγουσα, επιστολή στο υπουργείο, ζητώντας παράταση έως τέλος Μαΐου.
«Σπάνε»… υπολογιστές!
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών, ενώ από την πρώτη μέρα που προκηρύχθηκε, στις 25 Φεβρουαρίου, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές. Μάλιστα, η αρχική καταληκτική ημερομηνίας υποβολής προτάσεων ήταν η 25η Απριλίου. Πριν καν πλησιάσει η ημερομηνία αυτή, το υπουργείο έδωσε παράταση έως τις 10 Μαΐου.
Όμως, όπως όλα δείχνουν, το χρονικό αυτό περιθώριο δεν ήταν αρκετό, καθώς από τη Δευτέρα του Πάσχα έχουν ξεσπάσει έντονες διαμαρτυρίες για τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος (όπου πρέπει να καταχωρούνται όλα τα στοιχεία και δεδομένα της υποψήφιας επένδυσης με τη συμπλήρωση ειδικής φόρμας, και μέσω του οποίου γίνεται και η κατάθεση της κάθε πρότασης).
Μάλιστα, από προχθές υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί επενδυτές και μελετητικά γραφεία να χάσουν τις προθεσμίες για ένταξη σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο το υπουργείο μιλούσε ήδη για υποβολή 12.500 προτάσεων, αριθμός που είναι φυσικό να αυξάνεται κατά πολύ όσο οι ημέρες λήξης του προγράμματος πλησιάζουν.
Η δυσλειτουργία του συστήματος είναι δε τέτοια, που τις τελευταίες ημέρες οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούσαν να κάνουν καταχωρήσεις ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας! Χθες δε το απόγευμα, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα του συστήματος για κάποια ώρα «κατέρρευσε» και κανείς δεν είχε πρόσβαση.
Από την πλευρά, λοιπόν, των επιχειρήσεων και των μελετητών ζητείται μετ’ επιτάσεως να δοθεί παράταση στην προθεσμία.
Επιμελητήριο
Μιλώντας στο «Θάρρος» χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας σημείωσε ότι μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, πριν από το Πάσχα, έχει ζητηθεί παράταση της ημερομηνίας, αλλά το υπουργείο έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία τονίζει πως δε θα δοθεί.
Ο κ. Μανιάτης διευκρίνισε ότι η παράταση έχει ζητηθεί με την αιτιολογία της κακής λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος, όμως φαίνεται το υπουργείο να είναι αρνητικό, καθώς έχει περιορισθεί σημαντικά, όπως τόνισε, ο μετέπειτα χρόνος υλοποίησης των επενδύσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Επίσης, σημείωσε ότι στη Μεσσηνία έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από μικρομεσαίους για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά εξέφρασε την ανησυχία για την υλοποίηση των προτάσεων που θα εγκριθούν. Όπως εκτίμησε, θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα με την ίδια συμμετοχή που πρέπει να καταβάλουν οι επενδυτές για την υλοποίηση της επένδυσης, καθώς όσοι δεν έχουν δικά τους χρήματα, θα πρέπει να καταφύγουν σε δανεισμό και οι τράπεζες εξακολουθούν να κρατούν τις στρόφιγγες κλειστές.
«Ακόμα και εγγυητική επιστολή δεν είναι εύκολο να πάρει κάποιος. Μια μεταποιητική επιχείρηση που θέλει να αλλάξει ένα μηχάνημα και έχει κάποια χρήματα, θα μπορέσει να το κάνει. Κάποιος που θέλει να επενδύσει και θα πρέπει να περιμένει να βγάλει χρήματα από την επιχείρηση, θα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιήσει», τόνισε ο κ. Μανιάτης.
Χθες το απόγευμα, πάντως, έστειλε νέα επιστολή με τη σήμανση «εξαιρετικά επείγον» στον υπουργό Ανάπτυξης, με την οποία ζητά παράταση της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων ενίσχυσης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα προγράμματα του ΕΣΠΑ μέχρι 31 Μαΐου.
Ο κ. Μανιάτης κάνει λόγο για έντονες διαμαρτυρίες μελών του Επιμελητηρίου για τα προβλήματα του πληροφοριακού συστήματος.