Η τυχερή για το Playstation 3 -12G


Στο χρονικό διάστημα από 13-20 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Αλεξ. Κουμουνδούρος» η ενημερωτική ημερίδα του Δήμου Οιχαλίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που διοργανώνεται από την επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε για να υλοποιήσει τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με όσα είπε στο «Θ» το μέλος της και δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Κων. Δημητρακόπουλος.
Ο κ. Δημητρακόπουλος παρουσιάζει στο «Θ» τις βασικές ενστάσεις που υπάρχουν για την επιλογή του «Παλιοροβουνίου» ως χώρου για την προσωρινή επεξεργασία των απορριμμάτων. Τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας της ΜΟΛΑΚ, προειδοποιεί με προσφυγή στο ΣτΕ, ενώ υποστηρίζει πως η απόφαση για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου ήταν πολιτική.  
Όσον αφορά στην ημερίδα, θα έχει ως ομιλητή τον Αλέξ. Οικονομόπουλο, τέως καθηγητή Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ θα παρουσιαστεί στο κοινό γιατί αντιδρά ο Δήμος Οιχαλίας στην κατασκευή της μονάδας στο «Παλιοροβούνι», με ταυτόχρονη επιστημονική και οικονομική τεκμηρίωση των ισχυρισμών αυτών.
 
Εμπρηστικές δηλώσεις Αγγελάκα
Ο κ. Δημητρακόπουλος χαρακτήρισε εμπρηστικές τις δηλώσεις που διατύπωσε πρόσφατα ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαν. Αγγελάκας, κατά την επίσκεψή του στο Δήμο Οιχαλίας, πως «η περιοχή δεν έχει αναπτυξιακό σχέδιο και τα σκουπίδια είναι η ευκαιρία», καθώς και το «πάρε, δήμαρχε, τα σκουπίδια και θα είσαι και πάλι δήμαρχος, θα σου βάλουν και πλακέτα».
Όπως μας είπε, ρώτησε τον κ. Αγγελάκα για το αναπτυξιακό μοντέλο και η απάντηση που του δόθηκε ήταν ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός και ο πολιτισμός. «Αν αυτό είναι το σχέδιο για την ανάπτυξη του Δήμου μας», σχολίασε, «πώς μπορεί στο πιο υψηλής παραγωγής αγροτικό κομμάτι της Μεσσηνίας (όπου παράγεται το ελαιόλαδο της Τσακώνας) να θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτή τη μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων;
Γιατί, αν ο τουρισμός είναι το άλλο κομμάτι της ανάπτυξης, δεν υπάρχει ακόμη ενδιαφέρον για την κατασκευή κόμβου στο Μελιγαλά, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση στην Αρχαία Μεσσήνη, στη μονή Βουλκάνου, στο Ανδρομονάστηρο, τη Σαμαρίνα και αλλού, αλλά και για τους τουρίστες που θα έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια, οι οποίοι δε γνωρίζουν πού μπορεί να αφιερώσουν ωφέλιμα το χρόνο τους. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα όρια του Δήμου Οιχαλίας βρίσκεται και ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα. Αλήθεια, ποιο είναι το σχέδιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την ευκολότερη πρόσβαση σε αυτό το αρχαίο μνημείο με αρχιτεκτονικές καινοτομίες που ξεπερνούν ακόμη και τον Παρθενώνα;
Επίσης, δε θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι ο Δήμος είναι παραποτάμιος της Νέδας. Υπάρχει μελέτη κατά την οποία χωριά των πρώην Δήμων Αυλώνα, Είρας και Δωρίου που γειτνιάζουν με το ποτάμι, θα αναπλαστούν, αλλά παραμένει αναξιοποίητη στα συρτάρια της Αναπτυξιακής.
Τέλος, δε θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι η περιοχή διαθέτει και ανθρώπινο δυναμικό που αγωνιά και είναι έτοιμο να δώσει κάτι παραπάνω για την ανάπτυξή της».
 
Οι ενστάσεις
Οι ενστάσεις που εγείρονται σχετίζονται με το ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που αφορούσε στη Μεσσηνία και τις επαρχίες Μεγαλόπολης και Γόρτυνος.
Στο χώρο που προτείνεται να εγκατασταθεί η μονάδα, «θα γίνεται προσωρινή διαχείριση με μηχανική διαλογή, όπου ένα μικρό μέρος θα οδηγείται στην ανακύκλωση, το 40% στην μπαλοποίηση και το υπόλοιπο, όπως λένε, κομπόστ. Πώς θα γίνει κομπόστ σε μια περιοχή με κλίση από 10-25% και στην ύπαιθρο; Με τις βροχές πού θα πάνε αυτά; Οι μπάλες τι θα γίνουν», είναι τα ερωτήματα που διατυπώνει με καταιγιστικό ρυθμό και συνεχίζει: «Καταρρίπτεται, επίσης, η κεντροβαρικότητα και τα επιστημονικής τεκμηρίωσης της περιοχής. Προκύπτει, τελικά, ότι η απόφαση ήταν με καθαρά πολιτικά κριτήρια και αποφάσεις, με βάση τις οποίες θα δαπανηθούν περί τα 10 εκατ. ευρώ, χωρίς να λυθεί το πρόβλημα και με το κόστος να μεταφέρεται σε όλους τους πολίτες.
Σε λίγο διάστημα ο λογαριασμός των τελών των Δήμων θα είναι ίδιος με εκείνον της ΔΕΗ. Όσο για τα πρόστιμα με τα οποία απειλούμεθα, σε πόσο χρόνο θα γίνει η προσωρινή διαχείριση στο Παλιοροβούνι και πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την οριστική διαχείριση; Μήπως μιλάμε για 3 και 6 χρόνια αντίστοιχα και τι θα γίνει σε αυτό το διάστημα; Θα τρώμε καθημερινά πρόστιμα;».
 
Πολιτικές σκοπιμότητες
Εκτιμά πως υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση: «Όταν λένε ότι είναι η μεγάλη ευκαιρία γιατί πρόκειται να συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι περιβαλλοντικοί όροι, χωρίς να έχει ενημερωθεί ο Δήμος, τι σημαίνει αυτό όταν δε δίνεται η ευκαιρία στους φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους; Αυτή είναι η διαφάνεια; Κι αν είναι τόσο μεγάλη ευκαιρία, γιατί δεν έτρεξαν κι οι άλλοι δήμαρχοι να τη δράξουν;
Δεν μπορεί να μιλά ο κ. Νίκας για την επιβάρυνση στο Ασπρόχωμα, όταν μιλά ταυτόχρονα για μη επιβάρυνση της περιοχής στο “Παλιοροβούνι”.
Αν, δε, εγκατασταθεί η μονάδα, ο Δήμος Οιχαλίας δε θα έχει τη λειτουργία της, αλλά ο ΦΟΔΣΑ. Εμείς θα είμαστε μόνο χώρος απόθεσης, χωρίς δυνατότητα ελέγχου τι θα γίνεται εκεί και αν θα τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι.
Το μέλλον της περιοχής δεν μπορεί να υποθηκευτεί έτσι, με μια κίνηση. Γίνεται καθημερινά με την αδιαφορία και την ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής και της Πολιτείας, αφού ένα ορόσημο για το λάδι της Μεσσηνίας, η Τσακώνα, είναι βέβαιο ότι καταστρέφεται».
 
ΜΟΛΑΚ η ιδανική λύση
Η ιδανικότερη λύση, συνεχίζει, θα ήταν να μη δαπανηθούν τόσα χρήματα, αφού υπάρχει η ΜΟΛΑΚ και είναι έτοιμη να λειτουργήσει. Αυτή συμπεριλαμβάνεται και στον περιφερειακό σχεδιασμό, αλλά και στις όποιες άλλες προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων της, κάτι που αποδεικνύει την αναγκαιότητα της λειτουργίας της. Αν πρόκειται να δαπανηθούν χρήματα, ας δοθούν για τη ΜΟΛΑΚ
Αν παρά το αποτέλεσμα της ημερίδας συνεχιστούν οι σχεδιασμοί, θα ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ, όπως εκτιμά, τυχόν απουσία του Δήμου Καλαμάτας θα δηλώνει αδυναμία υποστήριξης των ισχυρισμών του και στήριξης των επιχειρημάτων του που θα αποδείκνυαν ότι η περιοχή επιλέχθηκε με επιστημονικά και όχι πολιτικά κριτήρια.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου