Μποναμάς… για ύδρευση και Ταΰγετο
Η προχθεσινή συνάντηση του δημάρχου Καλαμάτας με τον υπουργό Ανάπτυξης και στελέχη του υπουργείου Υποδομών, μας έδωσε δύο δεδομένα.
Πρώτον, ότι το σημαντικό έργο της ΔΕΥΑΚ με το γενικό τίτλο «Τηλεδιοίκηση των δικτύων ύδρευσης», κομβικό στην προσπάθεια για καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και εξοικονόμηση νερού, θα προχωρήσει σύντομα.
Το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του Ταϋγέτου.
Από την άλλη, η διάνοιξη της οδού Κρήτης, όπως και η αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας, θα χρειαστούν ιδιαίτερη επιμονή από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής για να ολοκληρωθούν.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Λόγια, υποσχέσεις, συμπάθεια αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις
Με υποσχέσεις και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα επέστρεψε στην Καλαμάτα ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος μετά τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και στελέχη του υπουργείου Υποδομών. Στο τραπέζι των συζητήσεων υπήρχαν μια σειρά από σημαντικά θέματα που απασχολούν το Δήμο Καλαμάτας.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Βασιλόπουλος, “κρατάμε” τη διαβεβαίωση ότι προωθείται η υλοποίηση του έργου με τίτλο «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου διαρροών (Τηλε-έλεγχος/Τηλεχειρισμός) σε υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού της ΔΕΥΑ Καλαμάτας», όπου επίκειται και η έγκριση της υπογραφής σύμβασης. Παράλληλα, προωθητικές εξελίξεις υπάρχουν με τα αντιπλημμυρικά έργα του Δήμου Καλαμάτας, αλλά και αυτό που γίνεται διαδημοτικά με τη Μεσσήνη για τη “θωράκιση” του αεροδρομίου.
Τέλος, από τις συζητήσεις δεν έλειψε και η ανταλλαγή απόψεων για άλλα σημαντικά θέματα.
ΕΡΓΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΔΕΥΑΚ
Η τηλεμετρία ύδρευσης αλλάζει τα δεδομένα
Ασφαλώς το σημαντικότερο έργο στις συζητήσεις του δημάρχου στην Αθήνα είναι αυτό που πρόκειται να εκτελεστεί από τη ΔΕΥΑΚ και αφορά στην τηλεμετρία και τον τηλεχειρισμό. Με τον τρόπο αυτό η δημοτική υπηρεσία θα μπορεί σε πολύ σύντομο διάστημα να βρίσκει πού υπάρχουν προβλήματα με το δίκτυο κατανομής του νερού και να επεμβαίνει αναλόγως.
Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1.850.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», ενώ αφορά στην κατασκευή ενός κεντρικού σταθμού ελέγχου, ο οποίος θα λαμβάνει δεδομένα και θα τα αξιολογεί, ελέγχοντας τη λειτουργία των δεξαμενών, των αντλιοστασίων, των γεωτρήσεων, των διαρροών του δικτύου, καθώς και της πίεσης του νερού, η οποία αυξομειώνεται ανάλογα με την κατανάλωση και είναι η βασικότερη αιτία για τις βλάβες στο δίκτυο της ύδρευσης.
Θα κατασκευαστούν 33 τοπικοί σταθμοί ελέγχου μετρήσεων των δεξαμενών, των αντλιοστασίων και των γεωτρήσεων και 18 σταθμοί μέτρησης και διαχείρισης της πίεσης του νερού. Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν φορητοί σταθμοί ελέγχου των διαρροών όπου η ΔΕΥΑΚ θα παρεμβαίνει άμεσα και θα διορθώνει οποιεσδήποτε βλάβες αναδεικνύονται στο δίκτυο της ύδρευσης.
«Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΚ, ενώ παράλληλα θα είναι πιο γρήγορες και πιο αποτελεσματικές, αφού με τη λειτουργία του συγκεκριμένου έργου η πρόληψη θα είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας και βέβαια έτσι θα διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το νερό, το οποίο ξέρουμε τι αξία έχει, ειδικά σε μια πόλη όπως η Καλαμάτα, η οποία γιγαντώνεται και όλο αυξάνονται οι απαιτήσεις σε νερό» σημείωσε σχετικά ο κ. Βασιλόπουλος.
Σχετικά με άλλα έργα ΕΣΠΑ, ο δήμαρχος επισήμανε πως έγινε σχετική συζήτηση με τον υπουργό κ. Γεωργιάδη, δεδομένου πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει καταθέσει 7 προτάσεις, προϋπολογισμού πάνω από 7 εκατ. ευρώ, που έχουν ενταχθεί σε επιμέρους Προγράμματα του ΕΣΠΑ. Επίσης υπάρχουν προτάσεις, οι οποίες ακόμα δεν έχουν ενταχθεί και αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων, κατά κύριο λόγο, ύψους περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ.
Προχωρούν τα έργα στον Ταΰγετο
Ο Θ. Βασιλόπουλος συζήτησε με τον Α. Γεωργιάδη και για έργα με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως έργα στον Ταΰγετο. Συγκεκριμένα, ένα έργο 400.000 ευρώ, για το οποίο έχουν μείνει κάποιες μικρές εκκρεμότητες, αλλά και για το μεγάλο έργο αναβάθμισης του δημοτικού οδικού δικτύου, ύψους 1.250.000 ευρώ.
Ο δήμαρχος επισήμανε ότι το δεύτερο έργο συνεχίζεται και τη συγκεκριμένη μέρα γίνονταν εργασίες στο Ελαιοχώρι, προσθέτοντας ότι «εκκρεμεί αυτή τη στιγμή ο δεύτερος λογαριασμός, τον οποίο έστειλε η Υπηρεσία πριν από μία εβδομάδα στο αρμόδιο υπουργείο» και τονίζοντας ότι ο υπουργός «με ενημέρωσε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να πληρωθεί ο λογαριασμός πριν αλλάξει ο χρόνος, γιατί – ξέρετε – υπάρχει μία δυσκολία όταν αλλάζει ο χρόνος λόγω του προϋπολογισμού».
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ
Προχωρά η “θωράκιση” του αεροδρομίου, ζητούμενο η Καλαμάτα…
Τελευταίος σταθμός των προχθεσινών επαφών του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, ήταν το υπουργείο Υποδομών, όπου συναντήθηκε με αρμόδια στελέχη, από κοινού με το δήμαρχο Μεσσήνης. Θέμα της συνάντησης ήταν το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο θωράκισης του αεροδρομίου.
Όπως επισήμανε ο κ. Βασιλόπουλος, “μας ενημέρωσαν ότι το έργο αυτό βαδίζει προς έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα συζητήσεις γι’ αυτό. Είναι ένα μεγάλο έργο, το οποίο αγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ».
Επίσης, ο Θ. Βασιλόπουλος ενημερώθηκε για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας, που ενδέχεται να «αγγίξει» τα 100 εκατομμύρια ευρώ. «Όπως έχουμε πει, αυτό έχει περιβαλλοντική ταυτότητα και η αξιολόγησή του είναι θετική. Αναμένουμε, πιστεύω σύντομα, θετικές εξελίξεις γι’ αυτό το θέμα από τον υπουργό ή τον πρωθυπουργό», κατέληξε ο δήμαρχος.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το μεγάλο ερώτημα είναι τι πρόκειται να γίνει με την αντιπλημμυρική μελέτη που θα εκπονούσε ο “Μορέας”, η οποία μέχρι πρότινος ήταν στα… αζήτητα. Είναι το πιο σημαντικό έργο, για το οποίο υπήρχαν δεσμεύσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση, κι επειδή ακριβώς είναι το πιο κρίσιμο έργο για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, που επλήγη από τις φονικές πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016, η ολοκλήρωση της μελέτης θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.
ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στήριξη για τη διάνοιξη της Κρήτης και την τουριστική ανάπτυξη
Ένα από τα θέματα που συζήτησε ο δήμαρχος Καλαμάτας στην προχθεσινή του συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ήταν κι αυτό της ανάπτυξης του ανατολικού παραλιακού μετώπου της πόλης.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, υπήρξε εκτενής ενημέρωση για την Ανατολική Παραλία και την κατεύθυνση που έχει δοθεί στη Διεύθυνση Πολεοδομίας για την πολεοδόμηση και εκπόνηση πράξης εφαρμογής στην περιοχή της ανατολικής Καλαμάτας.
«Αναφέρομαι στη διάνοιξη της οδού Κρήτης. Μετά τη διάνοιξη θα προκύψουν 440 στρέμματα, από την Κρήτης και νότια προς τη Ναυαρίνου, 440 στρέμματα που είναι χαρακτηρισμένα ως τουριστική ζώνη, δηλαδή έχουν υψηλό συντελεστή δόμησης. Εκεί είναι δυνατόν να γίνουν μεγάλες τουριστικές μονάδες. Μόνον έτσι θα έρθει η ανάπτυξη, με τέτοιες πρωτοβουλίες, με τέτοιες κινήσεις. Ο υπουργός εξέφρασε τη χαρά του γι’ αυτές τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε και ανέφερε πως θα είναι δίπλα μας και θα μας στηρίξει”, συμπλήρωσε ο δήμαρχος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του “Θ”, ο δήμαρχος εξήγησε ότι “στόχος μας είναι το συντομότερο δυνατό να έχουμε την πολεοδομική μελέτη και την πράξη εφαρμογής, για να ‘τρέξουν’ οι διαδικασίες. Αυτό ακριβώς ανέφερα στον υπουργό. Ενδεχομένως θα χρειαστούμε και χρηματοδότηση γι’ αυτό. Μας είπε ότι θα μπορούν να μας στηρίξουν για μελέτες και μέσα από τη ΜΟΔ (σ.σ. με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ), ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες πιο γρήγορα”, προσθέτοντας ότι “μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία ο Δήμος θα πάρει την έκταση που χρειάζεται για τη διάνοιξη της Κρήτης, χωρίς να χρειάζεται να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες”.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη