Ένας μοναδικός πολυχώρος για τη μεσογειακή γαστρονομία στην Καλαμάτα


Έναν πολυχώρο πολιτισμού και εκπαίδευσης για την αγροτική παράδοση, τη γαστρονομική τέχνη  και την πράσινη ανάπτυξη θα δημιουργήσει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, αξιοποιώντας με ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, που ήδη έχει ξεκινήσει, το κτήριο των πρώην Σχολών Παπαφλέσσα.
Έπειτα από καιρό αδράνειας, το ιστορικό αυτό κτήριο θα αποκτήσει και πάλι ζωή, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ του Επιμελητηρίου, Παύλος Κρανιώτης.
Τίτλος του σχεδίου είναι «Μεσογειακή Πόλη» και αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες βρίσκονται στο στάδιο των αδειοδοτήσεων, με την υλοποίηση να έχει αναλάβει το τεχνικό γραφείο Δ. Πάστρα.
Η συγκεκριμένη ιδέα και πρωτοβουλία ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση του Επιμελητηρίου και πλέον το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός του είναι 8,2 εκατομμύρια ευρώ.
 
Γαστρονομική παράδοση
«Η δημιουργία της Μεσογειακής Πόλης εντάσσεται στην προσπάθεια του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για προβολή της περιοχής, των αγροτικών της προϊόντων και της γαστρονομικής της παράδοσης, καθώς και για καθιέρωση τακτικών πράσινης ανάπτυξης στον αγροτικό, βιομηχανικό, εμπορικό και αστικό τομέα. Θα αποτελεί χώρο γνώσης και προβολής βασικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής, όπως τα αγροτικά προϊόντα και η γαστρονομική της παράδοση, χάρη σε καινοτόμες μουσειακές και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες πολιτιστικές δραστηριότητες της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου. Θα είναι μια δομή η οποία θα εξασφαλίσει προβολή της περιοχής και θα δώσει σημαντική ώθηση σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας.
Απόλυτα ενταγμένη στο πνεύμα και τις ανάγκες των καιρών, η Μεσογειακή Πόλη θα είναι και ένα ζωντανό παράδειγμα οικολογικών εφαρμογών, το οποίο θα συμπληρώνεται από την ανάλογη θεωρητική κατάρτιση και θα απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές κατηγορίες. Η Μεσογειακή Πόλη θα εισάγει μια βαθιά και καινοτόμο αντίληψη για το χρυσό τρίπτυχο: πολιτισμός – περιβάλλον – ανάπτυξη», είναι το πρώτο στίγμα του προγράμματος που έδωσε ο κ. Κρανιώτης.
Εξηγώντας περαιτέρω, είπε ότι προτείνεται η εφαρμογή οικολογικών πρακτικών στο σύνολο του κτηριακού συγκροτήματος, συνδυάζοντας τη θεωρητική κατάρτιση με την εφαρμογή στον ίδιο το χώρο, όπως μόνωση της οροφής μέσω της δημιουργίας βοτανικού κήπου με σπάνια φυτά του Ταϋγέτου, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, εγκατάσταση συλλεκτών ακτινοβολίας, ζεστό νερό για τη χρήση της κουζίνας και τη θέρμανση των αιθουσών γεωθερμική ενέργεια, εγκαταστάσεις συλλογής και ανακύκλωσης νερού κ.ά., με τρόπο αισθητικό και προσβάσιμο από καταρτιζόμενους και επισκέπτες.
 
Τριπλός σκοπός
Η Μεσογειακή Πόλη θα προβάλλει τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα και τα προϊόντα ΠΟΠ, βιολογικά και ολοκληρωμένης διαχείρισης. Θα είναι ένας τόπος διατήρησης των διατροφικών παραδόσεων όπως κληρονομήθηκαν από τις προηγούμενες γενιές, ενώ θα είναι και ένας χώρος διατήρησης της τοπικής γαστρονομικής ταυτότητας σε εποχές παγκοσμιοποίησης και διεθνούς ομογενοποίησης των γευστικών προτιμήσεων.
Η Μεσογειακή Πόλη θα έχει τριπλό σκοπό:
-Τη μόνιμη παρουσίαση εκθεμάτων και όλων των σχετικών με τις θεματικές αυτές διαθέσιμων στοιχείων, πληροφοριών ή αναφορών, που θα συνδυάζεται με περιοδικές εκθέσεις, οι οποίες θα ερευνούν και θα αναδεικνύουν την πολυμορφία των γαστρονομικών παραδόσεων της ευρύτερης περιοχής αλλά και τη δυνατότητα οικολογικών εφαρμογών. Η περιοδικότητα των δραστηριοτήτων θα εξασφαλίσει τακτική ανανέωση επισκεπτών.
-Την πραγματοποίηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που θα συμβάλουν σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση τόσο της θεματικής γευσιγνωσίας και εστίασης όσο και αυτής της οικολογίας. Ένας πόλος διάδοσης μέσω του Διαδικτύου με βάση δεδομένων τακτικά εμπλουτιζόμενη θα συμπληρώνει την επιτόπια επίσκεψη.
-Την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον τομέα εκπαίδευσης και μάθησης, τη δημιουργία θεματικής ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης και τη σύνδεσή της με εξειδικευμένες τράπεζες δεδομένων.
 
Διαμόρφωση κτηρίου
Σε ό,τι αφορά την επιλογή του κτηρίου, ο κ. Κρανιώτης σημείωσε ότι οι χώροι του με τις κατάλληλες αρχιτεκτονικές επεμβάσεις μπορούν να διαμορφωθούν, ώστε να καλύπτουν όλες τις δραστηριότητες. Η ανακαίνιση θα περιλαμβάνει ένα μέγιστο αριθμό οικολογικών εξοπλισμών, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η περιβαλλοντική επίπτωση στον περιβάλλοντα χώρο.
Σύμφωνα με τη σχετική αρχιτεκτονική μελέτη, το κτήριο προτείνεται να επεκταθεί και να μετατραπεί σε  πολυχώρο με σύγχρονες εκπαιδευτικές και  πολιτιστικές λειτουργίες. Η συνύπαρξη πολλαπλών λειτουργιών εξασφαλίζει προσέλκυση μεγάλου αριθμού κοινωνικών ομάδων (ηλικιακά, πολιτισμικά κ.λπ.) καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και σε όλες τις εποχές, αλλά και την προσέλκυση τουριστών. Παράλληλα, προωθεί την ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος και διατροφής, ενισχύοντας ένα άλλο καταναλωτικό πρότυπο.
Το κτήριο «Παπαφλέσσα» ως Μεσογειακή Πόλη θα διαθέτει τους εξής χώρους :
Υποδοχή: Χωλ, Βεστιάριο, Γραφείο τουριστικής πληροφόρησης KCVB (Γραφείο Υποδοχής Επισκεπτών)
Εκθεσιακοί χώροι: Μόνιμος εκθεσιακός χώρος – Μουσείο  Αγροτικής τεχνολογίας, διατροφής και γαστρονομίας. Παρουσίαση οικολογικών  πρακτικών και εφαρμογών στο κτήριο. Εκθεσιακός χώρος για περιοδικές εκθέσεις. Χώρος υπαίθριων θεματικών Εκθέσεων
Εκπαίδευση: Κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης σε περιβαλλοντικά θέματα και τακτικές, σε θέματα γαστρονομίας και στα επαγγέλματα εστίασης. Εργαστήριο οικολογικής συμβουλευτικής
Μάθηση: Χώροι και εργαστήρια γευσιγνωσίας ελαιολάδου, οίνων και άλλων αγροτικών προϊόντων. Εργαστήρια επίδειξης και γευσιγνωσίας παραδοσιακών προϊόντων. Εργαστήρια μαγειρικής και γαστρονομίας. Τράπεζα Οίνων (WINE BANK) Πελοποννήσου
Ενημέρωση: Αίθουσα εκδηλώσεων για συνέδρια, επιστημονικές συναντήσεις, συζητήσεις, ταινίες, προβολές, συναυλίες. INFO KIOSK για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές
Γνώση: Βιβλιοθήκη- Αναγνωστήριο. Ψηφιακή Βιβλιοθήκη. Βοτανικός κήπος σπανίων βοτάνων και φυτών Ταϋγέτου κ.λπ.
Αναψυχή και εκπαίδευση: Θερινό σινεμά, εστιατόριο, καφέ, υπαίθριο αμφιθέατρο, «Πράσινος» παιδότοπος.
Γραφεία διοίκησης και Πωλητήριο.
 
Μοναδικό στο είδος του
Επίσης, ένας από τους στόχους είναι να επιδιωχθεί συνεργασία με το Δήμο, για ανάπλαση δρόμων με απλές επεμβάσεις και σύνδεση με το Πάρκο Σιδηροδρόμων και το λιμάνι της πόλης. Επιδίωξη είναι η δημιουργία μας πράσινης διαδρομής, που θα συνδέσει τη Μεσογειακή Πόλη με δύο χαρακτηριστικά σημεία της Καλαμάτας, έτσι ώστε να διαμορφωθεί  ένα μεγάλο  αστικό πάρκο, ένας συνεχής γραμμικός υπαίθριος χώρος περιπάτου.
Κλείνοντας ο κ. Κρανιώτης σημείωσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση έχει καταρτισθεί από την προηγούμενη διοίκηση του Επιμελητηρίου: «Πρόκειται για μια δομή μοναδική στο είδος της δεδομένου ότι σε καμία άλλη χώρα δεν υπάρχει κτήριο αποκλειστικά αφιερωμένο στη μεσογειακή γαστρονομία. Η ανατολική Μεσόγειος στερείται παντελώς ανάλογου εξοπλισμού και στις άλλες χώρες (π.χ. Ιταλία, Γαλλία) αντίστοιχα έργα αξιοποίησης της μεσογειακής γαστρονομίας είναι  εταιρικά.
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας είναι ο ιδανικός φορέας υλοποίησης ενός τέτοιου είδους έργου που συνδυάζει ενίσχυση ενός σημαντικού μέρους της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας, καινοτομία και προώθηση προϊόντων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Είναι, επίσης, ιδιοκτήτης του προτεινόμενου κτηρίου, το οποίο  παρεχωρήθη το 1948 από το Δήμο Καλαμάτας, προκειμένου να  αξιοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση των επαγγελματιών της περιοχής, μια  απόλυτα επωφελής χρήση η οποία ασκείται έκτοτε υπεύθυνα από το Επιμελητήριο και συνεχίζεται επιτυχώς μέχρι σήμερα».

Της Βίκυς Βετουλάκη