Τεράστια αύξηση και στην Ελλάδα παρουσιάζουν τα κρούσματα διαβήτη, μιας ύπουλης νόσου που προσβάλλει συνεχώς και περισσότερους Έλληνες, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Μεσσηνίας «Η Γλυκιά Μεσσηνία», Αθανασία Καρούνου.
Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη και κατά τη διάρκειά της, τόσο η κα Καρούνου όσο και η κλινική διαιτολόγος του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Κέλλυ Μπουκέα, σημείωσαν τη συσχέτιση του διαβήτη με την οικονομική κρίση, γνωστοποιώντας την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και στα παιδιά.
Το σημαντικότερο είναι, όμως, το γεγονός ότι παιδιά με διαβήτη δε γίνονται δεκτά σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, επειδή, όπως είπε η πρόεδρος του Συλλόγου των Διαβητικών, οι εκπαιδευτικοί δε γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν τυχόν κρίσεις τους.
Αύξηση των ποσοστών
Η κα Καρούνου ανέφερε πως τα ποσοστά του σακχαρώδους διαβήτη εμφανίζουν ραγδαία αύξηση, καθώς από το 250 εκατ. άτομα που νοσούν σήμερα υπολογίζεται ότι το 2025 θα νοσούν 380 εκατομμύρια. Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά στην Ελλάδα, όπου νοσούν 1 εκατομμύριο άτομα. Το 10% από αυτά έχει διαβήτη τύπου Ι και το 90% διαβήτη τύπου ΙΙ. Πρόσθεσε δε, ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Διαβητικών έχει αφιερώσει τη φετινή χρονιά στη διατροφή και την άσκηση.
Για τους διαβητικούς, σημείωσε, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, όπως και η άσκηση. Το πρόβλημα παίρνει άσχημες διαστάσεις με την οικονομική κρίση, που επηρεάζει τη διατροφική συμπεριφορά προς το χειρότερο και πλήττει, κυρίως, τα άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις.
Επικαλέστηκε, μάλιστα, μελέτες, όπου σε δείγμα 1.000 ηλικιωμένων κατοίκων της νησιωτικής χώρας (Μυτιλήνης, Λήμνου, Σαμοθράκης, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κρήτης και Κύπρου) έδειξαν ότι σε άτομα χαμηλής μόρφωσης και εισοδήματος που κατοικούν στα νησιά, οι 4 στους 10 είναι παχύσαρκοι και το 22% έχουν διαβήτη.
Με άριστα το 10 η υιοθέτηση της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής στους κατοίκους αυτούς δεν ξεπερνά το 4, καθώς καταναλώνουν περισσότερο κρέας, δεν προσεγγίζουν εύκολα το ψάρι ως αντικαταστάτη του κρέατος, τρώνε πολλά γαλακτοκομικά πλήρη λιπαρών και πίνουν περισσότερο αλκοόλ.
Από μελέτη της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (σε 3.000 κατοίκους της Αττικής) παρατηρήθηκε, σε αντίθεση με τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, ότι τα άτομα με ανώτερη και ανώτατη μόρφωση κατανάλωναν περισσότερα φρούτα, ψάρια και λαχανικά και λιγότερα λιπαρά.
Άλλα αίτια που οδήγησαν στα παραπάνω αποτελέσματα ήταν το αυξημένο κόστος της υγιεινής διατροφής και η αδυναμία των συμμετασχόντων στη μελέτη να κατανοήσουν ότι είναι κακό να τρώνε 4-5 φόρες κρέας την εβδομάδα.
Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην παιδική διατροφή, αλλά και για τις μελλοντικές συνέπειές της.
Τα δεδομένα από προηγούμενες περιόδους κρίσης και πείνας δείχνουν ότι άτομα που εκείνη την εποχή ήταν σε εμβρυική ή βρεφική ηλικία πλήρωσαν το τίμημα της κρίσης με αυξημένη εμφάνιση παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη και καρδιοπαθειών. «Εξαιτίας αυτού του γεγονότος είμαστε ανήσυχοι σχετικά με τη σημερινή κρίση. Πολύ δε περισσότερο, γιατί πρόσφατα δεδομένα καταγράφουν ότι σε διάρκεια οικονομικών κρίσεων οι διατροφικές επιλογές παύουν να είναι υγιεινές και οι άνθρωποι, προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, καταφεύγουν σε υδατάνθρακες και τροφές με απλή ενεργειακή αξία, παραμελώντας την ποιότητα της τροφής, δηλαδή παραμελώντας να ενισχύσουν τον οργανισμό με βιταμίνες και με μικροθρεπτικά συστατικά όπως αυτά βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Η κρίση, με άλλα λόγια, οδηγεί σε παχυσαρκία και αυτή, με τη σειρά της σε διαβήτη» σχολίασε.
Εκτός νηπιαγωγείων παιδιά με διαβήτη
Αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί, είπε πως υπάρχει ζήτημα με παιδιά που έχουν διαβήτη και έχουν εισέλθει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Νηπιαγωγεία και παιδικοί Σταθμοί), όπου δε γίνονται δεκτά, επειδή στους εκπαιδευτικούς κυριαρχεί ο φόβος για το τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση υπεργλυκαιμίας ή υπογλυκαιμίας. Πρόσθεσε, όμως, πως δεν ευθύνονται για αυτό οι εκπαιδευτικοί, αλλά θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία, προκειμένου να εκπαιδευτούν και σε αυτό το αντικείμενο, όπως εκπαιδεύονται για την παροχή πρώτων βοηθειών.
Το πρόβλημα, συνέχισε, θα λυνόταν οριστικά με την πρόσληψη νοσηλευτών στα σχολεία, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες αρνείται να πράξει το υπουργείο.
Διαβήτης, άσκηση και ισορροπημένη διατροφή
Από την πλευρά της, η κα Μπουκέα υπογράμμισε πως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ είναι το αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής, ενώ είναι ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό παχυσαρκίας των παιδιών στην Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως έστω και μερικά κιλά περισσότερα από το κανονικό είναι ικανά να δημιουργήσουν προβλήματα, ενώ το κοιλιακό λίπος αυξάνει πέντε φορές τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος από διαβήτη.
Τόνισε δε ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι βασικός παράγοντας της πρόληψης και της αντιμετώπισης του διαβήτη, επισημαίνοντας πως δεν απαιτείται δίαιτα, αλλά ισορροπημένη διατροφή με μέτρο, ισορροπία στην κατανάλωση των τροφών και ποικιλία.
Χαρακτήρισε το πρωινό ως ένα από τα βασικότερα γεύματα της ημέρας, που δεν πρέπει να παραλείπεται, υπογράμμισε την ανάγκη επιστροφής στη μεσογειακή διατροφή που θα έχει θετικά αποτελέσματα σε όλους και κατέληξε εξάροντας την τεράστια σημασία της άσκησης τόσο για την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση του διαβήτη.
Παιδιά με διαβήτη δε γίνονται δεκτά σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου