Ολοκληρώνεται στο πρώτο εξάμηνο του 2015 το Φιλιατρινό φράγμα (φωτογραφίες)


-Εντάσσεται στη νέα προγραμματική περίοδο το αρδευτικό δίκτυο!

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Ένα όνειρο ζωής και έργο ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής και αναπτυξιακής προοπτικής για την ευρύτερη περιοχή των Φιλιατρών, το Φιλιατρινό φράγμα, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατασκευής και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 ολοκληρώνεται! Παράλληλα, προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς οι διαδικασίες για ένταξη της οριστικής μελέτης των αρδευτικών δικτύων 28.000 στρεμμάτων γης της περιοχής στη νέα προγραμματική περίοδο, και σύντομα θα δημοπρατηθεί και θα ξεκινήσει η κατασκευή, που αποτελεί έργο μεγάλης αναπτυξιακής προτεραιότητας για την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Χθες επισκέφθηκε το Φράγμα ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρης Ιατρίδης, με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, τον αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά, το δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, τον αντιδήμαρχο Φιλιατρών Βασίλη Παπαθεοδοσίου, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Χριστιανούπολης Χαράλαμπο Αλεξόπουλο, τον πρόεδρο της Δ.Κ. Φιλιατρών Παναγιώτη Φαρμάκη και δημοτικούς – τοπικούς συμβούλους, όπου είδαν από κοντά το μεγάλο αυτό έργο και ενημερώθηκαν από στελέχη της κατασκευάστριας INTRAKAT για την πορεία των εργασιών.
Σημειώνεται πως η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει:
α) Την κατασκευή του φράγματος συνολικού μήκους στη στέψη 246 μ. και όγκου αναχώματος περίπου 370.000 μ3, ενώ ο ωφέλιμος όγκος του ταμιευτήρα του φράγματος θα είναι 7,81 εκατ. μ3.
Το Φράγμα κατασκευάζεται με διατομή ομοιογενή από σκληρό κυλινδρούμενο ανάχωμα και είναι ύψους 45 μέτρων από το φυσικό έδαφος.
β) Την παραλλαγή της επαρχιακής οδού Φιλιατρών – Χριστιανούπολης, η οποία διέρχεται από τη στέψη του Φράγματος, καθόσον η υφιστάμενη οδός θα κατακλυσθεί από τα νερά του ταμιευτήρα.
γ) Τον αγωγό μεταφοράς του ύδατος στην κατανάλωση, που αρχίζει από την περιοχή του φράγματος και περατούται στις θέσεις απόληψης του ύδατος, για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων της περιοχής Φιλιατρών. Το κόστος της κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 25.022.974,26 ευρώ (με ΦΠΑ). Το έργο είναι ενταγμένο με την 7283/6-8-2008 Απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» στο Π.Α.Α. «2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μετά την αυτοψία στο Φράγμα, στο πρώην κοινοτικό γραφείο που στεγάζεται η INTRAKAT, ο γενικός τεχνικός διευθυντής της INTRAKAT, Γιώργος Καψάσκης και ο εργοταξιάρχης Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος παρουσίασαν αναλυτικά το έργο, τα χαρακτηριστικά του και τα στάδια κατασκευής, ενώ μία εκ της ομάδας για τη μελέτη των δικτύων, η κα Ζαλαχώρη, παρουσίασε στοιχεία της οριστικής μελέτης των αρδευτικών δικτύων.
Σε δηλώσεις του, ο ειδικός γραμματέας, Δημήτρης Ιατρίδης, σημείωσε ότι «ένα έργο πνοής για τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο ολοκληρώνεται στο επόμενο διάστημα. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 το Φιλιατρινό φράγμα θα γίνει πραγματικότητα. Ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια και όλες τις δυσκολίες και είμαστε αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Το έργο αυτό θα αποπερατωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, αλλά μέσα στο 2015 θα ενταχθεί και το έργο των δικτύων του Φιλιατρινού! Συνεπώς, 27 χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή θα αρδευτούν! Είναι στις μεγάλες αναπτυξιακές μας προτεραιότητες, προσδίδουμε νέα πνοή στην ανάπτυξη της περιοχής! Να είστε βέβαιοι ότι το τοπίο στους Χριστιάνους, τη Χριστιανούπολη θα είναι εντελώς διαφορετικό, και σ’ όλη την περιοχή, στο επόμενο διάστημα».
Ο ίδιος ερωτηθείς για το αρδευτικό δίκτυο σημείωσε: «Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί το Φράγμα και από εκεί και πέρα θα ξεκινήσουμε άμεσα την ένταξη και την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου. Η μελέτη δείχνει ότι ο προϋπολογισμός του έργου είναι γύρω στα 36 εκ. ευρώ, θα δημοπρατηθεί και θα έχουμε και κάποια έκπτωση από εκεί
[…] 27 χιλιάδες στρέμματα και πλέον θα αρδευτούν μέσα από το νέο έργο. Είναι μέσα στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, έχει ενταχθεί ήδη στη λίστα των μεγάλων αναπτυξιακών έργων, οπότε να είναι βέβαιοι οι κάτοικοι της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου ότι αυτό θα αποτελέσει μία πραγματικότητα».
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, έκανε λόγο για «σπουδαίο έργο» και τόνισε πως «επενδύουμε πάρα πολύ στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Η περιοχή των Φιλιατρών είναι ένας από τους πιο σπουδαίους θερμοκηπιακούς χώρους με μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Οι εκτιμήσεις είναι ότι μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2015 το Φράγμα θα είναι ολοκληρωμένο και χαίρομαι γι’ αυτή την εξέλιξη. Δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Ήταν μια δύσκολη υπόθεση, με πολλές δυσκολίες, τις οποίες με τη συνεργασία που έχουμε τις αντιμετωπίσαμε, θα έλεγα, με εξαιρετικό τρόπο. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι, ήδη, αυτή τη στιγμή, από την πλευρά της ειδικής γραμματείας και προσωπικά του κ. Ιατρίδη, έχει αρχίσει όλη η προσπάθεια για να μπει στα εμπροσθοβαρή έργα και το απαραίτητο δίκτυο των αγωγών για τη μεταφορά του νερού. Και αυτό θεωρώ ότι είναι μια εξαιρετική εξέλιξη. Το Φράγμα των Φιλιατρών θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στην προοδευτική κοινότητα των Φιλιατρών, ώστε να αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους στην παραγωγή και αυτό νομίζω ότι είναι ένα εξαιρετικό θέμα.
[…] Η περιοχή με αυτό το Φράγμα και με πυρήνα αυτό το Φράγμα, θα αποκτήσει ένα ευρύτατο ενδιαφέρον με πολύπλευρες δράσεις που θα αναπτυχθούν».
Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, επισήμανε: «Θέλω να ευχαριστήσω το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και προσωπικά τον κ. Ιατρίδη, την Περιφέρεια και προσωπικά τον κ. Τατούλη, όχι μόνο για την προσωπική του παρουσία σήμερα εδώ, αλλά κυρίως και πρωτίστως, διότι είναι οι άνθρωποι που έχουν βάλει όλη τους την ψυχή, ώστε να φτάσουμε σήμερα και να βλέπουμε ορατό το έργο το οποίο στους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί. Οι συνέπειες που θα έχει όλο αυτό το μεγάλο έργο στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας, στην παραγωγή μας, στην ανάπτυξή μας, στην εικόνα μας, στην τουριστική μας προβολή, νομίζω ότι είναι προφανείς και θα ήταν άστοχο να τις αναλύσω αυτή τη στιγμή!
Το βέβαιον είναι ότι τόσο το υπουργείο όσο και η Περιφέρεια είναι κοντά μας, μας βοηθάνε, ώστε να δημιουργήσουμε την Τριφυλία που επιστρέφει!».