Δεν είναι επίσημη πρόταση η εθελοντική απασχόληση των εκπαιδευτικών
Το μεγάλο ζητούμενο για το υπουργείο Παιδείας είναι να μειωθεί ο αριθμός των κενών, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες το βράδυ από την Καλαμάτα ο υφυπουργός Αλεξ. Δερμεντζόπουλος, ο οποίος βρέθηκε από το πρωί στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Ο κ. Δερμεντζόπουλος εγκαινίασε το 10ο Δημοτικό Σχολείο, επισκέφθηκε το Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, αλλά και το κτήριο Τσίγκου, όπου θα στεγαστούν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, υπέγραψε το σχετικό χρησιδάνειο με το Δήμο Καλαμάτας, επισκέφθηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και στη συνέχεια προήδρευσε σύσκεψης με τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Πελοποννήσου, παρουσία του περιφερειακού διευθυντή Πέτρου Μισθού.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε πως κατά τη σύσκεψη με τα στελέχη της εκπαιδευτικής κοινότητας έγινε μια γενική συζήτηση για τα προβλήματα, τα κενά που υπάρχουν και πώς αυτά μπορούν να επιλυθούν. «Η εικόνα που έχουμε αποκομίσει είναι ότι υπάρχει ένας μικρός αριθμός κενών, που θα λυθεί», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, όποια κενά υπάρχουν, οφείλονται σε ένα πολύ μεγάλο βασικό λόγο, τη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών, κατά 8.000 άτομα, λόγω συνταξιοδοτήσεων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι έχουν να γίνουν προσλήψεις αρκετά χρόνια, οδήγησε στη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών. Φέτος, συνέχισε, υπάρχει μεγάλος αριθμός αποχωρήσεων και το υπουργείο πρότεινε δύο αλλαγές: να προσλαμβάνεται ένας ανά πέντε εκπαιδευτικούς που συνταξιοδοτούνται, αλλά και να διενεργηθεί διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 10.000 εκπαιδευτικών για τη γενική παιδεία και 5.000 για την ειδική.
Δεν είναι επίσημη πρόταση η εθελοντική απασχόληση
Όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει το σχόλιο του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Π. Τατούλη, κατά την τελετή των εγκαινίων του 10ου Δημοτικού Σχολείου (εξέφρασε την αντίθεσή του στην εθελοντική απασχόληση εκπαιδευτικών, προκειμένου να μην υπάρχουν κενά), απάντησε πως αναζητούνται διάφοροι τρόποι. «Ακούγονται πολλές ιδέες και υπάρχουν πολλές σκέψεις, μεταξύ των οποίων και αυτή της εθελοντικής προσφοράς, αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα υλοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε: «Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση, γι’ αυτό και ό,τι ακούγεται είναι δηλωτικό του άγχους και της αγωνίας να καλυφθούν τα κενά».
Στη συνέχεια, ανέφερε πως το υπουργείο ζήτησε με εγκύκλιό του προς τους 192 φορείς που εποπτεύει, να επιστρέψουν οι υπάλληλοι που έχουν αποσπαστεί σε αυτούς, χωρίς όμως να είναι σε θέση να γνωρίζει τον αριθμό εκείνων που θα επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις.
Επίσης, φέτος, 354 εκπαιδευτικοί ζήτησαν πρόωρη συνταξιοδότηση, επικαλούμενοι λόγους υγείας. Ο υπουργός Παιδείας δεν υπέγραψε τις σχετικές αιτήσεις, παρά μόνο εκείνες στις οποίες υπήρχαν πραγματικοί λόγοι υγείας, δηλαδή μόνο για 50 περιπτώσεις, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι να επιστρέψουν στις θέσεις τους.
Στο ίδιο πλαίσιο ανακοίνωσε πως θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ την ερχόμενη άνοιξη, μια προσπάθεια που επίσης καταβάλλει, όπως είπε, το υπουργείο Υγείας.
Θα εγκριθούν όλες οι μεταγραφές
Ερωτηθείς για τον αριθμό των μεταγραφών, ανέφερε πως υποβλήθηκαν συνολικά 12.000 αιτήσεις. Από αυτές οι 3.500 για οικονομικά κριτήρια και οι υπόλοιπες για κοινωνικά κριτήρια. «Είμαστε στη φάση να γίνουν δεκτές, καθώς, βάσει νόμου, αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα μεταγραφής», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, όσον αφορά στο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών, παρατήρησε ότι μπορεί να μην είναι πλέον αρμοδιότητα του υπουργείου και πρόσθεσε ότι γινόταν συνεννόηση στην Περιφέρεια, προκειμένου να βρεθεί λύση. «Παρακολουθούμε το θέμα, να δούμε πού θα καταλήξει», σημείωσε.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου