Κίνδυνος από σαπιοκάραβο στο λιμάνι της Κυπαρισσίας (φωτογραφίες)


«Να απομακρυνθεί άμεσα το σαπιοκάραβο. Κινδυνεύουμε!»

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Την επιτακτική ανάγκη να απομακρυνθεί άμεσα το σαπιοκάραβο που είναι δεμένο στο λιμάνι Κυπαρισσίας τονίζει με δηλώσεις του στο «Θ» ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων Τριφυλίας, Κώστας Ροϊλός.
Το σαπιοκάραβο (παλιά τράτα), με αραβικές επιγραφές και σύμβολα, που εκτιμάται πως χρησιμοποιήθηκε από αδίστακτους δουλέμπορους για μεταφορά λαθρομεταναστών, εντοπίστηκε ακυβέρνητο τη Μεγάλη Παρασκευή, 18 Απριλίου, όπως και ένα ιστιοφόρο, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κυπαρισσίας και ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι. Στους χώρους του βρέθηκαν και υπάρχουν ακόμα, ρούχα κουρελιασμένα, κουβέρτες, παιδικά παπούτσια, ακόμη και ρύζι και λάδι με αραβικές ονομασίες. Στα, δε, αμπάρια, αλλά και σε άλλα σημεία της τράτας, υπήρχαν είδη ρουχισμού και τροφίμων, που με την πάροδο του χρόνου και εξαιτίας της προχωρημένης αποσύνθεσης μυρίζουν άσχημα.
Οι αλιείς από την πρώτη κιόλας στιγμή έκαναν λόγο για εστία μόλυνσης και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ενώ εγγράφως ζήτησαν από τις Αρχές την απομάκρυνσή του. Επτά μήνες μετά, τίποτα δεν έχει γίνει. Παράλληλα, υπάρχει κίνδυνος, τώρα που μπήκε ο χειμώνας και η θαλασσοταραχή στο εσωτερικό του λιμανιού είναι έντονη εξαιτίας της κατάρρευσης τμήματος του προσήνεμου μώλου, το σαπιοκάραβο να «κόψει» και να προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε σκάφη, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά, που «δένουν» στο αλιευτικό καταφύγιο!
Μιλώντας στο «Θ» ο πρόεδρος των επαγγελματικών αλιέων Τριφυλίας, Κώστας Ροϊλός, τόνισε: «Ένα πρόβλημα για το λιμάνι είναι αυτό εδώ που βλέπετε, το σαπιοκάραβο. Έχουμε μιλήσει χιλιάδες φορές για αυτό το πράγμα, το οποίο μένει εδώ ακούνητο. Δεν ενδιαφέρθηκε, μέχρι στιγμής, κανένας να μας ενημερώσει. Εμείς, προχθές, πήγαμε σε δικηγόρο και έχουμε κανονίσει, με χαρτιά, να πάμε στον εισαγγελέα. Από εκεί και πέρα, θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη τι θα γίνει. Αυτό, αν “κόψει”, από εδώ που είναι δεμένο, το χειμώνα, με αυτά που κάνει το λιμάνι (σ.σ. ισχυροί κυματισμοί στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης που ξεσπούν στο αλιευτικό καταφύγιο), δε θα μείνει τίποτα από σκάφος επαγγελματικό και ερασιτεχνικό, θα τα διαλύσει. Και μετά, ποιος μας αποζημιώνει; Κανένας!
Εκτός αυτού, πρέπει να φύγει οπωσδήποτε, επειδή είναι εστία μολύνσεως. Επτά μήνες τώρα υπάρχουν βρωμιές, κουβέρτες, ρούχα, λιωμένα παλιά τρόφιμα, παγούρια, ένα σωρό σκουπίδια. Ένα χάλι επικίνδυνο για την δημόσια υγεία.
Αυτό εδώ, λοιπόν, είναι το λιμάνι της Κυπαρισσίας! Αυτό εδώ είναι το λιμάνι της Κυπαρισσίας που πέρασε ένα καλοκαίρι με τουριστικά σκάφη και ιστιοφόρα, βλέπανε αυτό το χάλι και πιάνανε οι άνθρωποι τη μύτη τους από τη βρωμιά και τη δυσωδία. Τα ποντίκια κάνουνε πάρτυ, όπως και άλλα ζωύφια! Έχει κι ένα φουγάρο – εξάτμιση, παλιό και σκουριασμένο.
Δεν ενδιαφέρθηκε κανένας ούτε να το καθαρίσει το σαπιοκάραβο αλλά ούτε και να δει τι συμβαίνει για να απομακρυνθεί από εδώ. Το Λιμενικό έρχεται και δένει σκοινιά. Καλά κάνει. Το καταλαβαίνω. Από εκεί και πέρα, ποιος μας εγγυάται ότι με τη θαλασσοταραχή δε θα “κόψει” και δε θα κάνει ζημιές; Δε μας το εγγυάται κανένας! Ποια ασφάλεια; Δεν υπάρχει ασφάλεια εδώ. Όπως, ακριβώς, το φέρανε πριν από επτά μήνες, έτσι ακριβώς είναι. Μπαινοβγαίνουνε γάτες, μπαινοβγαίνουνε ποντίκια και γίνεται ένας χαμός.
Στις 26/4 στείλαμε χαρτιά, στο Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας, στο Δήμο Τριφυλίας, στο Λιμεναρχείο Πύλου και στο Λιμεναρχείο Κυπαρισσίας, να μας απαντήσουν τι σκοπό έχουν. Είχαμε ζητήσει, λόγω του καλοκαιριού, να το δέσουν απέναντι, προσωρινά, και να γίνουν ενέργειες να φύγει μέχρι το χειμώνα. Ε, κανένας δε μας απάντησε. Όλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Ποιος φταίει; Λέει, “το υπουργείο”! Ωραία. Αφού φταίει το υπουργείο, θα διατάξει ο εισαγγελέας να δούμε τι θα γίνει, γιατί εμείς εδώ έχουμε τις περιουσίες μας».