Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα, στις 7.00, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας με ένα και μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη, τη «Διαχείριση απορριμμάτων του Δήμου Τριφυλίας». Ένα θέμα για το οποίο στο χθεσινό φύλλο είχαμε εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με την ήδη ληφθείσα, από το Μάρτιο του 2012, ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για ολοκληρωμένη διαχείριση, η οποία περιλαμβάνει εφαρμογή Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για Διαλογή στην Πηγή – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος και Διαχείριση του τελικού υπολείμματος. Καταληκτικά, δε, θέταμε το αμείλικτο ερώτημα που καλείται άμεσα να απαντήσει ο Δήμος Τριφυλίας: «Είναι διατεθειμένοι να εφαρμόσουν την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων ή θα βάλουν “λουκέτο” με τα πρόστιμα;».
Αυτό το ερώτημα, λοιπόν, καλείται να απαντήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, με τη συνεδρίαση να αναδεικνύεται ως την πιο κρίσιμη τα τελευταία 20 και 30 χρόνια!
Δεν ξέρω, ειλικρινά, πόσοι από τους δημοτικούς συμβούλους μπορούν να το αντιληφθούν αυτό, όπως δεν ξέρω και πόσοι από αυτούς μπορούν να αναλογιστούν – και εάν, πράγματι προς τιμήν τους το κάνουν – το βάρος των ευθυνών που, από τη θεσμική τους ιδιότητα, έχουν απέναντι στους δημότες, το περιβάλλον και τον ίδιο το Δήμο.
Ήξεις, αφήξεις και ημίμετρα δε «σηκώνει» η διαχείριση των απορριμμάτων!
Εάν δεν εφαρμοστεί, άμεσα, τώρα, η ολοκληρωμένη διαχείριση, ο Δήμος Τριφυλίας, σε λίγους κιόλας μήνες, θα βάλει κανονικά «λουκέτο» εξαιτίας των προστίμων που θα επιβάλλονται ημερησίως για κάθε ΧΑΔΑ (σκουπιδότοπο) που θα χρησιμοποιεί. Όποιος έχει – νομίζει – το ηθικό και πολιτικό ανάστημα να πει ότι είναι προτιμότερο να βάλει «λουκέτο» ο Δήμος, παρά να σταθεί ο ίδιος στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις προσωπικές και πολιτικές ευθύνες, ως δημοτικός σύμβουλος, ας το πράξει και η κοινωνία της Τριφυλίας κρίνει! Ευθύνες υπάρχουν σε προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, ναι, ως ένα βαθμό, επειδή κυρίως δεν πίεσαν τις κυβερνήσεις και την Περιφέρεια, διορισμένη και αιρετή, για λύση του προβλήματος. Πίεζαν και πιέζουν με την ΚΕΔΕ και πρώην ΚΕΔΚΕ για μεταφορά της αρμοδιότητας και πόρων, αλλά οι κυβερνήσεις αυτό το αίτημα των Δήμων ποτέ μέχρι σήμερα δεν το ικανοποίησαν. Οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για την αποκομιδή. Για τη διαχείριση, ευθύνη και αρμοδιότητα έχουν το κράτος και οι Περιφέρειες.
Θα θυμάστε, φαντάζομαι, πόσες και πόσες επιλογές αλλά και θέσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων και στην Πελοπόννησο και στη Μεσσηνία έχουν αλλάξει, με κάθε και σε κάθε αλλαγή κυβέρνησης ή και υπουργών. ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, εδώ, εκεί, φορείς, παραφορείς, συμβούλια, ΦΟΣΔΑ, ΠΕΣΔΑ, μελέτες, παραμελέτες, εκατομμύρια ευρώ πετάχτηκαν και στο τέλος, από το κράτος, τίποτα, μηδέν.
Ευθύνες για το ζήτημα στην Τριφυλία έχει και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η οποία – γιατί άραγε; – δεν προχώρησε σε εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22 Μαρτίου 2012 και χάθηκε πολύτιμος χρόνος.
Ευθύνη έχει και η σημερινή Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, επειδή από το Σεπτέμβριο κιόλας δεν έθεσε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο και την ίδια την κοινωνία!
Κι επειδή διαβλέπω πως ίσως, κάποιοι, είτε από άγνοια, είτε από ημιμάθεια (που είναι χειρότερη), είτε για να λαϊκίσουν, είτε για να «κοκορευτούν», είτε για το ένα, είτε για το άλλο-που όλα αυτά αφήνουν αδιάφορους τους πολίτες που απαιτούν από το σημερινό Δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας λύση τώρα-, μπορεί να αρχίσουν αύριο στη συνεδρίαση να εκφέρουν λόγους και λογύδρια «άλλα αντ’ άλλων», οφείλουν να δουν κατάματα την πραγματικότητα και τον όλεθρο που έρχεται, και με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και νηφαλιότητα να πάρουν θέση.
Όχι τίποτε άλλο, αλλά δεν προσφέρεται το θέμα για να αυτοεκτεθούν και γίνουν, όπως λέει ο λαός, «ρόμπα»!
Υπάρχει ομόφωνη απόφαση, από τις 22 Μαρτίου 2012, που δίνει διέξοδο στο αδιέξοδο και λύση στο πρόβλημα. Βεβαίως, το Δημοτικό Συμβούλιο και η Δημοτική Αρχή δεν είναι ίδια με αυτή του 2012, όμως ο Δήμος έχει συνέχεια. Μην τρελαθούμε. Οι επανεκλεγέντες οφείλουν να σεβαστούν την απόφαση που εκείνοι είχαν πάρει το 2012 και οι νεοεκλεγέντες οφείλουν να αναγνωρίσουν το διέξοδο και τη λύση που δίδονται με την απόφαση του 2012.
Εκτός και αν, κάποιοι, αύριο έχουν «μαγικά ραβδιά» και προτείνουν «μαγικές λύσεις» ή για να λύσουν το πρόβλημα, δεχτούν τα σκουπίδια του Δήμου στην αυλή ή το χωράφι τους και κάνουν εκείνοι, εθελοντικά, τη διαχείριση!
Αύριο, πάντως, άγνοια ή ημιμάθεια και «άλλα αντ’ άλλων» δε συγχωρούνται, από τους κατοίκους της Τριφυλίας, για κανέναν δημοτικό σύμβουλο, όπως και τον ίδιο το δήμαρχο! Δε δικαιούται κανένας να «παίξει» με το μέλλον του Δήμου και των πολιτών!
Του Ηλία Γιαννόπουλου