Στη Βουλή η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια
Ο «καυτός» φάκελος με τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια που περιμένουν από το καλοκαίρι περίπου 170.000 επιχειρηματίες φάνηκε να κλείνει μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις για ένταξη των «κόκκινων» δανείων της Αγροτικής και των δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι θα φέρει τη Δευτέρα το πρωί στη Βουλή τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και μετά θα γίνει η ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο. Oι πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρουν ότι το νομοθέτημα είναι καθ’ όλα έτοιμο από τον Νίκο Δένδια.
Ωστόσο, η διαπραγμάτευση με την τρόικα αλλά και με το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ διαρκώς φτάνουν στο υπουργικό γραφείο θέσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο για να γίνουν βελτιώσεις στα όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου.
Η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου ΙΝΕΜΥ της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), αφού μελέτησε το νομοσχέδιο «Μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και την ενίσχυση της απασχόλησης: κίνητρα για τη ρύθμιση χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών και έκτακτες διαδικασίες ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων», κατέληξε σε συμπεράσματα τα οποία γνωστοποιήθηκαν χθες στο γραφείο υπουργού με σχετική επιστολή του προέδρου της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη.
Σε γενικές γραμμές, εκτιμάται ότι οι μικρομεσαίοι της χώρας χρειάζονται ένα νόμο σαν αυτόν και προσβλέπουν και σε άλλα νομοθετήματα, τα οποία θα κινούνται προς τη διάσωση και την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, ενώ σημειώνεται ότι από τις προωθούμενες διατάξεις των πέντε κεφαλαίων και των 22 άρθρων, προκύπτουν ερωτήματα που χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου όπως διατυπώνονται στο προσχέδιο δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά που θα χρειαστούν τις ανάλογες διευκρινίσεις, ώστε το τελικό κείμενο να καταστεί λειτουργικό και να εφαρμοστεί ουσιαστικά και ολοκληρωμένα από τους μικρομεσαίους της αγοράς.