Κηπούπολη: Αντιπροσωπεία του Δήμου στο ΥΠΕΚΑ για τη μελέτη


Η πολεοδομική μελέτη της Κηπούπολης κυριάρχησε στη χθεσινή σύσκεψη στο αρμόδιο υπουργείο μεταξύ υπηρεσιακών του παραγόντων και εκπροσώπων του Δήμου Καλαμάτας με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Ανδρέα Καραγιάννη και τη διευθύντρια της Πολεοδομίας, Παναγιώτα Κουράκλη.
Μετά την τελευταία απόφαση του Α΄ Τμήματος Διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα του έργου, αποφασίστηκε  από τη Δημοτική Αρχή να γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να πετύχουν ανατροπή ή μερική τροποποίησή της.
Από την πλευρά του, ο Δήμος Καλαμάτας στη σύσκεψη επαναπρότεινε να τεθεί σε ισχύ η τελευταία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή αρτιότητα οικοπέδων στα 600 μέτρα και συντελεστής δόμησης 0,6.
Εκτός από το θέμα της Κηπούπολης, στη σύσκεψη συζητήθηκαν και τα θέματα της πολεοδομικής μελέτης της Μικρής Μαντίνειας, αλλά και οι καθυστερήσεις που υπάρχουν με την οριοθέτηση των οικισμών.
Ως γνωστόν, η απόφαση ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στην εισήγηση της Διεύθυνσης του ΥΠΕΧΩΔΕ, ως προς τους όρους δόμησης, αναφέρονται τα εξής: Η περιοχή που προτείνεται να αποτελέσει τον τομέα Σ IV, είναι σκόπιμο να διατηρήσει όσο το δυνατόν τη σημερινή της φυσιογνωμία ως πορτοκαλεώνας και γι’ αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να θεσμοθετήσουμε ηπιότερους όρους δόμησης.
Σημειωτέον ότι η μελέτη αρχικώς είχε προτείνει ηπιότερους όρους (αρτιότητα οικοπέδων 1.000 τετραγωνικά μέτρα και συντελεστή δόμησης 0,4). Με την 448/2002 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας προτάθηκαν αρτιότητα οικοπέδων 500 μ2 και Σ.Δ. 0,7 και, έπειτα από αντιδράσεις τοπικών συλλόγων, με διορθωτική απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο πρότεινε τελικά αρτιότητα οικοπέδων 600 μ2 και Σ.Δ. 0,6.
Η Διεύθυνσή μας δε συμφωνεί με τις τελικές προτάσεις και θεωρεί πολεοδομικά σκόπιμο να καθοριστεί ο Σ.Δ. σε 0,4 και η κάλυψη από 50% σε 40%. Σε σχέση με την αρτιότητα των οικοπέδων, προτείνουμε να καθοριστεί σε 1.000 τ.μ., γιατί η κατάτμηση των οικοπέδων δεν είναι πυκνή (το 87,5% της συνολικής έκτασης της περιοχής αποτελείται από οικόπεδα μεγαλύτερα των 1.000 τ.μ.), ενώ το μεγαλύτερο μέρος των μικρών οικοπέδων είναι τμήματα που αποτελούν συνέχεια των οικοπέδων της εντός σχεδίου περιοχής».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη