Εκπτώσεις 1-10 Νοεμβρίου και ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή στην Καλαμάτα


Το πρώτο εκπτωτικό δεκαήμερο της χειμερινής περιόδου, ενδιάμεσο φθινοπωρινό, όπως λέγεται, ξεκινά το Σάββατο 1η και θα λήξει τη Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου, ενώ την Κυριακή 2 του μήνα όσα καταστήματα το επιθυμούν θα μπορούν να ανοίξουν, καθώς είναι μία από τις 7 Κυριακές του χρόνου που είχε αποφασισθεί να είναι ανοιχτά.
Αυτό, βέβαια, μέχρι την τελική έκδοση της απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, για κατάργηση των Κυριακών, όπως τόνισε μιλώντας στο «Θ» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη.
Η κα Ψηλάκη διευκρίνισε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος συνεχίζει να λέει «ποτέ την Κυριακή», αλλά από τη στιγμή που ακόμα δεν έχουν καταργηθεί οι 7 Κυριακές το χρόνο, όποιος επιθυμεί την Κυριακή μπορεί να ανοίξει το κατάστημά του.
 
Μίνι εκπτώσεις
Σύμφωνα με το νόμο, οι εκπτώσεις επιτρέπονται 4 φορές το χρόνο, δύο με τις τακτικές εκπτώσεις, από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και του Αυγούστου αντίστοιχα, αλλά και δύο με τις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους, το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. 
Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή του ποσοστού έκπτωσης.
Προαιρετικά, τα καταστήματα κάθε είδους μπορούν να λειτουργήσουν την Κυριακή, 2 Νοεμβρίου, από τις 11.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ.
 
Εμπορικός Σύλλογος
Η κα Ψηλάκη διευκρίνισε ότι πρόκειται για εκπωτική περίοδο και όχι προσφορών.
Σε ό,τι αφορά την Κυριακή 2 Νοεμβρίου παρατήρησε: «Μέχρι τέλος του χρόνου, που θα εκδοθεί  η απόφαση από το ΣτΕ, στο οποίο  έχουμε προσφύγει, ισχύει το παλιό καθεστώς. Η 2α του Νοέμβρη είναι μία από τις 7 Κυριακές που έχει αποφασισθεί να ανοίγουν τα καταστήματα και τις οποίες είχε ζητήσει η Ομοσπονδία. Εμείς, ως Εμπορικός Σύλλογος, λέμε: όχι, δεν ανοίγουμε. Όμως, δεν μπορούμε να επιβάλλουμε σε ένα συνάδελφο που θέλει να ανοίξει, να μην ανοίξει. Όταν θα εκδοθεί η απόφαση, θα πρέπει να πειθαρχήσουν όλοι, καθώς το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές έχει κριθεί παράνομο. Παντού σε όλη την Ευρώπη κηρύχθηκε παράνομο το άνοιγμα την Κυριακή».
Η ίδια, πάντως, όπως είπε, πιστεύει ότι τα καταστήματα πρέπει να είναι ανοιχτά μόνο δύο Κυριακές το χρόνο, την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα και την Κυριακή της Πρωτοχρονιάς.
«Αν στο μέλλον η Καλαμάτα γίνει τόσο μεγάλος προορισμός και έχουμε τόσο τουρισμό και πρέπει να εξυπηρετηθεί ο κόσμος, ποιος θα πει όχι να είναι ανοικτά τα καταστήματα; Αν αναπτυχθεί τόσο πολύ ο τουρισμός, θα είμαστε ανόητοι να μην ανοίγουμε. Τώρα, ακόμα και τα κρουαζιερόπλοια που έρχονται, δεν αφήνουν  χρήματα στην αγορά της Καλαμάτας. Οι μόνοι που ψωνίζουν είναι οι Έλληνες επισκέπτες στην πόλη, που φέτος το χάσαμε κι αυτό, λόγω του ΕΝΦΙΑ. Ο κόσμος δεν είχε χρήματα για να αφήσει. Αυτή τη στιγμή υπάρχει νέκρα στην αγορά. Ο κόσμος αγωνιά να πληρώσει τη δόση του στην εφορία και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του και δεν ψωνίζει. Τα περισσότερα καταστήματα έχουμε μια κίνηση στο τέλος του μήνα και στις αρχές του επόμενου, που δίνονται μισθοί και συντάξεις. Από εκεί και μετά, τελειώνουν τα χρήματα και περισσεύει ο μήνας», κατέληξε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Της Βίκυς Βετουλάκη