Εντείνεται η καλλιέργεια αβοκάντο και στη Μεσσηνία


Με αλματώδεις ρυθμούς αυξάνονται οι παραγωγοί οι οποίοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την καλλιέργεια του αβοκάντο. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στην αρχή του 2000 καλλιεργούνταν στην Ελλάδα 4.500 στρέμματα (3.600 στα Χανιά, 700 στο Ρέθυμνο, 100 στο Ηράκλειο και τα υπόλοιπα στη Ρόδο, τη Μεσσηνία και την Ηλεία).
Βέβαια, «τα τελευταία 2–3 χρόνια φαίνεται να έχουν φυτευτεί 10.000 στρέμματα κυρίως στα Χανιά, τα οποία δεν έχουν μπει ακόμα σε παραγωγή», εκτιμά ο Νεκτάριος Καβουρλάκης, ειδικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, το 30% των φυτεύσεων δεν μπαίνει σε παραγωγή, καθώς η καλλιέργεια είναι απαιτητική ιδιαίτερα στο στάδιο της δημιουργίας μίας φυτείας, κατά το οποίο οι βλαστοί πρέπει να είναι καλυμμένοι και τα ποτίσματα συχνά.
Επίσης, είναι σημαντικό τα εδάφη να είναι μέσης σύστασης, διαπερατά στο νερό, και οι επικρατούσες θερμοκρασίες ούτε πολύ χαμηλές ούτε υψηλές. Όπως είπε στην Agrenda ο βιοκαλλιεργητής και γεωπόνος Γιώργος Καλλιτεράκης, για τη γονιμοποίηση του καρπού η ελάχιστη θερμοκρασία είναι οι 160 Κελσίου και η μέγιστη οι 20. Επιπλέον, η καλλιέργεια χρειάζεται πολύ νερό με χαμηλή αγωγιμότητα.
Εκτός από την Κρήτη, ενδιαφέρον υπάρχει και από παραγωγούς σε Αγρίνιο, Αργολίδα, Καλαμάτα και νησιωτική Ελλάδα, το οποίο έγκειται στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση που έχει το προϊόν τόσο στην εγχώρια όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Καλλιτεράκης, το κενό της τελευταίας επιχείρησαν να καλύψουν μεσογειακές χώρες (κυρίως Ισραήλ και Ισπανία), όπου, όμως, λόγω των απαιτήσεων της καλλιέργειας και της ευαισθησίας της σε ακραία καιρικά φαινόμενα, εγκαταλείφθηκαν στο μεν Ισραήλ 15.000 στρέμματα το 2000, στη δε Ισπανία 10.000 στρέμματα το 2002. Ως εκ τούτου, η ευρωπαϊκή αγορά είναι ελλειμματική και το 50% του αβοκάντο της είναι εισαγόμενο από την κεντρική και Λατινική Αμερική, το Μεξικό, τη Χιλή, την νότια Αφρική και την Κένυα.
Ελλειμματική είναι και η εγχώρια αγορά όσον αφορά στο αβοκάντο, όπου η κατανάλωση παρουσιάζει ραγδαία αύξηση, ενώ το ελληνικό προϊόν απολαμβάνει μεγάλης ζήτησης και στις αγορές του εξωτερικού λόγω των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του, στα οποία υστερεί το αβοκάντο του Ισραήλ.
Τέλος, το ενδιαφέρον των καλλιεργητών οφείλεται και στη σταθερή τιμή παραγωγού τα τελευταία χρόνια, στα 0,80 – 1,30 ευρώ για το συμβατικό και στα 1,10 – 1,70 για το βιολογικό, ανάλογα με το μέγεθος και την ποικιλία.
ΠΗΓΗ: agronews/Κρόκου Μαρία