Το «Ποτάμι» έχει έλθει σε ρήξη με το παλιό πολιτικό σύστημα
Χωρίς το γνώριμο σακίδιό του στην πλάτη, φορώντας ένα δερμάτινο σπορ μπουφάν και μια απλή μακρυμάνικη μακό μπλούζα, και χρησιμοποιώντας μια ντουντούκα αντί για μικροφωνική εγκατάσταση, ο πρόεδρος του «Ποταμιού», Στ. Θεοδωράκης, βρέθηκε χθες και μίλησε στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.
Είχε προηγηθεί συνάντησή του με το δήμαρχο Παν. Νίκα, ο οποίος του έπλεξε το εγκώμιο, σχολιάζοντας- μεταξύ άλλων- πως η Αυτοδιοίκηση χάνει το χαρακτήρα της όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και επειδή δήμαρχοι μετατρέπονται σε κομματικά στελέχη. «Είμαστε σύμμαχοι» του απάντησε ο κ. Θεοδωράκης, λέγοντας: «Θέλουμε να περιορίσουμε το ρόλο των κομμάτων». Και πρόσθεσε ότι τοπική ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ενίσχυση των Δήμων.
Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος του «Ποταμιού» χαρακτήρισε τη Μεσσηνία ως μικρό παράδεισο που μπορεί να γίνει μεγάλος, «αν βάλουμε μυαλό και απαλλαγούμε από τους κομματικούς ζυγούς».
Τάχθηκε υπέρ της διενέργειας εκλογών ανά τετραετία, αναφέροντας πως δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις αν ένα εξάμηνο μετά τις εκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά ξανά εκλογές, σημειώνοντας πως η απαίτηση για τη διενέργειά τους είναι αφορμή για να μην υπάρχουν συνεργασίες και να μένουν άλυτα πολλά από τα προβλήματα.
Μέμφθηκε την κυβέρνηση πως δεν κάνει κάτι για να λύσει τα προβλήματα, αλλά την ενδιαφέρει να μπαλώνει τρύπες και να δείχνει πως την ενδιαφέρει ο λαός, χωρίς να πηγαίνει μπροστά τον τόπο, που κάνει είτε σημειωτόν είτε βήματα προς τα πίσω.
Πρόεδρος από τη σημερινή Βουλή
Υπογράμμισε ότι προέχει η επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή και με μεγάλη πλειοψηφία, ενώ σημείωσε πως δε θέλει για τη θέση αυτή ένα συνταξιούχο πολιτικό, αλλά ένα άτομο που να μπορεί να εκφράσει τον πόνο των Ελλήνων και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Επίσης, πως είναι ντροπή που Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θέτουν θέμα προέδρου.
Αλλαγή του Συντάγματος
Συνεχίζοντας τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως της ασυλίας των βουλευτών και της ευθύνης υπουργών από τη σημερινή Βουλή. Επίσης, υπέρ ενός δικαιότερου εκλογικού συστήματος με πιο μικρές περιφέρειες που δε θα επιτρέπει να εκλέγονται βουλευτές άνθρωποι των καναλιών ή όσοι έχουν πολλά χρήματα. Προέβλεψε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα σκίσει το μνημόνιο, όπως έλεγε, και τον προέτρεψε να κάνει σημαντικές αλλαγές για το πολιτικό σύστημα.
Ανέφερε, όμως, πως δεν υπάρχει ιερός κανόνας για το πότε θα πρέπει να γίνονται εκλογές και συνέστησε να τακτοποιηθούν πρώτα οι εκκρεμότητες που υπάρχουν και να ακολουθήσουν οι εκλογές.
Καμία σχέση με την παλιά πολιτική
Ερωτηθείς γιατί δε συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα, απάντησε πως ζήτησε συνάντηση τόσο με τον κ. Σαμαρά όσο και με τον κ. Τσίπρα, θέλοντας να συζητήσει μαζί τους συγκεκριμένα πράγματα. «Ο Τσίπρας θεώρησε ότι μπαίνω στην ουρά για συνεργασία. Δε με ενδιαφέρει. Με ενδιαφέρει να καταλάβω αν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση για ορισμένα ζητήματα. Δεν είμαι στον προθάλαμο της εξουσίας. Έχω συγκεκριμένο σχέδιο για τη χώρα και όταν έρθει η στιγμή, θα δούμε με ποιον θα συζητήσουμε. Υπάρχει και μια τρίτη πρόταση για τη χώρα, αυτή του “Ποταμιού”», είπε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο είπε πως στο «Ποτάμι» βρίσκονται άνθρωποι από όλους τους χώρους, καθώς υπάρχει μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που δε βάζει μπροστά την ιδεολογία, αλλά τη λύση των προβλημάτων.
Κατά τον ίδιο, το «Ποτάμι» δε θέλει να έχει σχέση με την παλιά πολιτική, τονίζοντας πως, όπως και να ’χει, θα χρειαστούν συμμαχίες μετά τις εκλογές στη βάση επίλυσης των προβλημάτων.
Επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα σε όσους κυβέρνησαν στο παρελθόν και υπογράμμισε πως «σκοπός είναι να φύγουμε από την κομματική χώρα. Θα εισάγουμε νέα ήθη, δεν αντιγράφουμε τα παλιά του κομματικού συστήματος, ήρθε η στιγμή αυτή η χώρα να κυβερνηθεί από την εθνική Ελλάδος (κυβέρνηση συνεργασίας)».
Σε άλλο σημείο, τόνισε πως «αυτή η χώρα δε θα σωθεί, αν δεν αναλάβει ρόλο ο καθένας μας».
Πρόσθεσε, πάντως, πως το «Ποτάμι» δε θα στηρίξει κυβέρνηση ούτε δεξιού ούτε αριστερού κομματικού σωλήνα και θα εξασφαλίσει μια κυβέρνηση πατριωτική, ζητώντας ταυτόχρονα να αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη τρίτη δύναμη της χώρας.
Ζήτησε, επίσης, να υπάρξει αυστηρότητα των ψηφοφόρων, ενάντια στο παλιό πολιτικό σύστημα που ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.
Ανεργία και μαύρη εργασία
Χαρακτήρισε την ανεργία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, εκφράζοντας την άποψη ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να δώσει λύσεις, προσθέτοντας πως χρειάζονται μεγάλα έργα, αλλά και ώθηση στην επιχειρηματικότητα, που απαιτεί σταθερούς όρους λειτουργίας κάθε επιχείρησης. Όσον, δε, αφορά στη μαύρη εργασία, πρότεινε να δοθεί μεγάλη μάχη από κοινού με τα συνδικάτα.
Ανάπτυξη αν αρχίσουμε να παράγουμε προϊόντα
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, ανάπτυξη δε φέρνει η μεγάλη αύξηση στα καταστήματα που ασχολούνται με τη φροντίδα των νυχιών: «Ανάπτυξη είναι να ξεχορταριάσουμε τον κήπο μας και να αρχίσουμε να ξαναπαράγουμε. Αν δεν υπάρξει παραγωγικός σχεδιασμός, δε θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε τους ανέργους».
Αναφέρθηκε και στο λάδι, τον πλούτο της περιοχής, λέγοντας πως δεν έχουμε κατορθώσει να εξάγουμε στις τιμές που πρέπει και εξήγησε ότι δεν υπάρχει σταθερή πολιτική στην εκπαίδευση με τα ελαιουργεία, που πρέπει να βελτιωθούν. Επίσης, πρέπει να υπάρξει μια κρατική «ομπρέλα» για την προπαγάνδιση του προϊόντος, τονίζοντας πως το κράτος δεν κερδίζει από τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά από την αύξηση της κατανάλωσης των τουριστών.
Σημείωσε δε, πως η χώρα δεν πρέπει να πανηγυρίζει για την αύξηση των τουριστών, αλλά αν υπάρξει αύξηση του ποσού που καταναλώνουν οι τουρίστες, για να συμπληρώσει πως θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα, όσον αφορά στα αγροτικά της προϊόντα, είναι τελευταία σε σχέση με άλλες χώρες στη χρήση φυτοφαρμάκων, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει πλεονέκτημα για την κατανάλωσή τους.
Τραπεζικό σύστημα
Μιλώντας για το τραπεζικό σύστημα, είπε πως οι τράπεζες θα πρέπει να ενισχύουν τις υγιείς επιχειρήσεις και όχι τους φίλους τους, ζητώντας έλεγχο του τραπεζικού μηχανισμού και η δανειοδότηση των επιχειρήσεων να είναι επιχειρηματική απόφαση και όχι πολιτική ή κομματική.
Τέλος, είπε πως «θα πρέπει να πειστούν οι αγορές πως είμαστε έτοιμοι για την έξοδο από το Μνημόνιο, κάτι που θέλει μεγάλη προσπάθεια, ποιότητα και διαπραγμάτευση. Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στον παράδεισο και στην κόλαση και αν δεν υπάρξει αλλαγή, θα πηγαίνουμε προς την κόλαση».
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας