Αναφορά για τον τρόπο αντιμετώπισης δικηγόρων που θέλουν να επικοινωνήσουν με κρατούμενους–πελάτες τους στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Καλαμάτας κατέθεσαν τρεις δικηγόροι, δύο από το Ναύπλιο και ένας από τη Σπάρτη, ύστερα από επεισόδιο που συνέβη την Πέμπτη.
Η αναφορά τους εστάλη στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστα Μαργέλη, αλλά κοινοποιείται- μεταξύ άλλων- στον πρόεδρο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τις δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές της Καλαμάτας και την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων.
Σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό, ο κ. Μαργέλης μιλώντας στο «Θ» είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα ζητήσει συνάντηση από τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας.
Αρνήθηκαν
Στην αναφορά, που κατέθεσαν οι δικηγόροι Νίκος Κανελλόπουλος, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, από το Ναύπλιο, Αφροδίτη Σαλαπατάρα, δικηγόρος Εφετείου Ναυπλίου και Νίκος Αλεξανδρόπουλος, δικηγόρος Πρωτοδικείου Σπάρτης, περιγράφεται ότι το πρωί της Πέμπτης η δεύτερη δικηγόρος επισκέφθηκε τα κρατητήρια του ΑΤ Καλαμάτας, ώστε να ενημερώσει και προετοιμάσει κατηγορούμενο – πελάτη τους για την εκδίκαση υποθέσεώς του, η οποία θα ξεκινούσε σε μία ώρα.
Η δικηγόρος ζήτησε από τον αξιωματικό υπηρεσίας να συναντηθεί με τον κρατούμενο στο χώρο μπροστά από τα κελιά, όπου υπάρχουν καρέκλες και ένα γραφείο, ώστε στοιχειωδώς να μπορέσουν να συνεννοηθούν. Ο αξιωματικός όμως αρνήθηκε, ενημερώνοντας ότι επιτρέπεται να μιλήσει μαζί του μόνο στο χώρο επισκεπτηρίου συγγενών.
«Ο χώρος αυτός δεν πληροί καν τις στοιχειώδεις απαιτήσεις επικοινωνίας και προετοιμασίας κατηγορουμένου-κρατουμένου με το δικηγόρο του. Δεν υπάρχουν καρέκλες παρά μόνο παραλληλεπίπεδοι πάγκοι από τσιμέντο, δεν υπάρχει γραφείο ή, έστω, ένας υποτυπώδης χώρος έμπροσθεν των πάγκων, όπου ο δικηγόρος να δύναται να εναποθέσει οποιαδήποτε δικογραφία ή έγγραφο και το κυριότερο, εμποδίζεται η απρόσκοπτη επικοινωνία ενός δικηγόρου με τον κρατούμενο και, φυσικά, αποκλείεται αυτή, όταν υπάρχουν πλείονες του ενός δικηγόροι, καθόσον μεταξύ δικηγόρων και κρατουμένου παρεμβάλλεται τοίχος και υαλοπίνακας, ούτως ώστε η συνομιλία να καθίσταται εφικτή μόνο δια μέσου μιας ενσυρμάτου τηλεφωνικής συσκευής. Ως εκ τούτου, δεν υφίσταται καμία δυνατότητα κοινής επισκόπησης, μελέτης και ανάγνωσης δικογραφιών και εγγράφων και στοιχειώδους προετοιμασίας της υπεράσπισης του κρατουμένου. Για το λόγο αυτό, αφού η δευτέρα εξ ημών συζήτησε δια της ενσυρμάτου τηλεφωνικής συσκευής για λίγα λεπτά της ώρας με τον κατηγορούμενο και αδυνατώντας, υπό τις συνθήκες αυτές, να τον προετοιμάσει για την έπειτα από μια ώρα εκδίκαση της υποθέσεώς του, απεχώρησε κατευθυνόμενη προς το Εφετείο Καλαμάτας», σχολιάζεται στην αναφορά.
Αποχώρησαν
Όπως επισημαίνουν οι δικηγόροι, το ίδιο συνέβη και το απόγευμα, όταν και οι τρεις ως συνήγοροι υπεράσπισης του συγκεκριμένου κατηγορουμένου επισκέφθηκαν εκ νέου τα κρατητήρια. Εκεί τους επανέλαβαν ότι μπορούν να επικοινωνήσουν μόνο μέσα από την τηλεφωνική συσκευή στο χώρο του επισκεπτηρίου συγγενών, ενώ η αξιωματικός υπηρεσίας ενημέρωσε ότι έχει λάβει αυτή την εντολή από το διοικητή της. Μάλιστα, η εντολή επιβεβαιώθηκε και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η αξιωματικός με το διοικητή.
Οι δικηγόροι τονίζουν ότι έπειτα από ολιγόλεπτη επικοινωνία με τον πελάτη τους μέσω του τηλεφώνου, αποχώρησαν καθώς δεν μπορούσαν να εκπληρώσουν επαρκώς τις υποχρεώσεις τους.
Καταλήγοντας, επισημαίνουν ότι η δυνατότητα επικοινωνίας με εμπιστευτικό και αποτελεσματικό τρόπο του κατηγορουμένου με το δικηγόρο του είναι απαράβατο δικαίωμα, ενώ με τις συνθήκες που περιγράφουν είναι αδύνατη η ικανοποίησή του. Ζητούν, λοιπόν, να γίνουν όλες οι άμεσες και νόμιμες ενέργειες.
Παρέμβαση Δικηγορικού
Με αφορμή το περιστατικό, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας τόνισε στο «Θ» ότι πάγια θέση του Συλλόγου είναι ότι στα κρατητήρια της αστυνομίας πρέπει να υπάρχει και να εξασφαλίζεται η άνετη επικοινωνία του δικηγόρου με τον εντολέα του: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας πιστεύει ακράδαντα ότι ο κάθε κατηγορούμενος – κρατούμενος δικαιούται να έχει επικοινωνία με το δικηγόρο του κατά τρόπο φυσικώς άμεσο, χωρίς “τζάμια” και “τηλέφωνα” και σε ένα χώρο άνετο, δυνάμενο να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις δυσχέρειες του υπερασπιστικού του έργου. Διότι μόνο έτσι θα αισθανθεί ο κατηγορούμενος ότι υπάρχουν πράγματι συνθήκες που επιτρέπουν την προετοιμασία της υπεράσπισής του, όχι μόνο θεωρητικά, αλλά και πρακτικά, δηλαδή ουσιαστικά. Και το δικαίωμά του αυτό δεν αποτελεί μόνο ευχή και ιδεολόγημα. Αποτελεί θετικό δίκαιο. Βρίσκει καταρχάς νομικό έρεισμα στο άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος, που διασφαλίζει την προστασία της αξίας του ανθρώπου, την οποία ο συνταγματικός νομοθέτης έχει αναγάγει σε “πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας”. Του κάθε ανθρώπου, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις, ακόμα και του υπόδικου. Βρίσκει, επίσης, ατράνταχτη νομική θεμελίωση στο άρθρο 6 παρ. 3 περ. β’ της ΕΣΔΑ, που ορίζει ότι κάθε κατηγορούμενος δικαιούται το χρόνο και τις αναγκαίες ευκολίες για την προετοιμασία της υπερασπίσεώς του. Απαιτείται, συνεπώς, η ύπαρξη απόλυτης και ελεύθερης επικοινωνίας και συζήτησης μεταξύ του νομικού υπερασπιστή και του – πολλές φορές – αθώου (αλλά έστω και ενόχου) κατηγορουμένου», σημείωσε ο κ. Μαργέλης.
Καταλήγοντας, δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα επιδιώξει συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου με τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας, για τη διευθέτηση του θέματος αυτού, ενώ κάνει αναφορά και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων στα κρατητήρια της Αστυνομίας.
Της Βίκυς Βετουλάκη