Ποινές που δεν έχουν ξανακουσθεί στο δικαστήριο της Καλαμάτας στους κατηγορούμενους της διπλής ανθρωποκτονίας

Ποινές που δεν έχουν ξανακουσθεί στο δικαστήριο της Καλαμάτας στους κατηγορούμενους της διπλής ανθρωποκτονίας

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΙΜΩΡΙΕΣ ΓΙΑ 9 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ
 
Έξι φορές ισόβια συνολικά σε τρεις για τις δολοφονίες πατέρα και γιου Μεσάι

 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Ποινές που όμοιές τους δεν έχουν ξανακουσθεί σε δικαστική αίθουσα της Μεσσηνίας επέβαλε χθες ομόφωνα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας στους κατηγορούμενους για τη διπλή ανθρωποκτονία στις 29 Νοεμβρίου του 2011 του 35χρονου Φελίμ Μεσάι και του μόλις 2,5 ετών γιου του Κέρι, για τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και τους εκβιασμούς επιχειρηματιών και καταστηματαρχών.
Μετά από ακριβώς ένα μήνα, που ήταν η πρώτη ημέρα συνεδρίασης του Τριμελούς Εφετείου, η έκδοση της απόφασης χθες διήρκεσε 7 ολόκληρες ώρες, για να κλείσει ο πρώτος κύκλος της μεγαλύτερης υπόθεσης που έχει απασχολήσει την περιοχή μας με τόσο βαριές κακουργηματικές πράξεις.
Το δικαστήριο με την απόφασή του έδειξε ότι ο 50χρονος, ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, σχεδίασε και διέταξε την εκτέλεση πατέρα και γιου, τις οποίες εκτέλεσαν την μεν πρώτη ο Αλβανός με το ψευδώνυμο «Νίκο», πυροβολώντας τον Φελίμ Μεσάι στο κεφάλι και τη δε δεύτερη ο 24χρονος από τη Μεσσήνη, αφαιρώντας τη ζωή του μικρού Κέρι με μαχαίρι. Η μεγαλύτερη ποινή επιβλήθηκε στον 50χρονο αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης με δις ισόβια, 37 χρόνια και 6 μήνες και ακολούθησαν ο 24χρονος με δις ισόβια και 18 χρόνια και ο Αλβανός με δις ισόβια και 13 χρόνια. Αυστηρές ήταν οι ποινές και σε άλλους κατηγορούμενους, όπως του συνταξιούχου αστυνομικού της Δίωξης Ναρκωτικών που καταδικάσθηκε σε 8 χρόνια κάθειρξης για παροχή πληροφοριών στην εγκληματική οργάνωση.
 
Τους απομάκρυναν
Η δίκη ξεκίνησε και πάλι χθες αργά το μεσημέρι με την ανακοίνωση της ενοχής των κατηγορουμένων και τις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάσθηκαν. Το δικαστήριο αθώωσε τρεις ιδιώτες για την ηθική αυτουργία σε απόπειρα εκβίασης, ενώ για την ίδια κατηγορία καταδίκασε δύο επιχειρηματίες, πατέρα και γιο.
Κατά την ανακοίνωση των κατηγοριών και όταν το δικαστήριο ανέγνωσε την απόφαση ότι ο 50χρονος αρχηγός της οργάνωσης είναι ηθικός αυτουργός για τις δύο φρικτές δολοφονίες, ο Αλβανός «Νίκο» αντέδρασε φωνάζοντας ότι καταδικάζεται άδικα, με συνέπεια ο πρόεδρος της Έδρας να διατάξει την απομάκρυνσή του και την επιστροφή του στα κρατητήρια.
Λίγες ώρες αργότερα το ίδιο συνέβη και με τον 50χρονο, ο οποίος αντέδρασε βρίζοντας και εκτοξεύοντας απειλές προς την εισαγγελέα.
 
Ποινές
Το δικαστήριο αναλυτικά για τον καθένα επέβαλε τις εξής ποινές:
-Στον 50χρονο δις ισόβια, 37 χρόνια, 6 μήνες και χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, την αγορά, κατοχή και πώληση αγνώστων ποσοτήτων ναρκωτικών στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία στις δύο δολοφονίες, οπλοκατοχή, ηθική αυτουργία σε οπλοφορία και οπλοχρησία για την καραμπίνα και το μαχαίρι, με τα οποία έγιναν οι δολοφονίες, εκβίαση καταστημάτων και απόπειρα κακουργηματικής εκβίασης επιχειρηματιών. Του αναγνωρίσθηκε τοξικομανία.
-Στο δίδυμο αδελφό του που καταζητείται, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 21 χρόνων και 6 μηνών, για συμμετοχή ως μέλος στην εγκληματική οργάνωση, για τις περιπτώσεις αγοράς, κατοχής και πώλησης ναρκωτικών, για οπλοκατοχή, εκβίαση καταστημάτων και απόπειρα εκβίασης επιχειρηματιών. Του αναγνωρίσθηκε τοξικομανία.
-Στον 49χρονο υπάλληλο δημοσίου οργανισμού επιβλήθηκε ποινή 14 χρόνων και 6 μηνών για συμμετοχή ως μέλος στην εγκληματική οργάνωση, οπλοκατοχή, υπόθαλψη εγκληματία, για εκβίαση καταστημάτων και απόπειρα εκβίασης επιχειρηματιών.
-Στον Αλβανό «Νίκο» επιβλήθηκε ποινή δις ισοβίων και 13 χρόνια, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή και από κοινού, οπλοφορία και οπλοχρησία της καραμπίνας με την οποία σκότωσε τον 35χρονο Φελίμ Μεσάι.
-Στον 24χρονο από τη Μεσσήνη επιβλήθηκαν δις ισόβια και 18 χρόνια και χρηματικό πρόστιμο 30.500 ευρώ για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή και από κοινού, οπλοφορία και οπλοχρησία του μαχαιριού με το οποίο σκότωσε τον 2,5 ετών Κέρι Μεσάι.
-Στον 27χρονο αδελφό του αναγνωρίσθηκε τοξικομανία και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 15 χρόνων για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.
-Στο νεαρό ξάδελφο των δύο αδελφών από τη Μεσσήνη επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 25 ετών για απλή συνέργεια στις δύο ανθρωποκτονίες, καθώς ακολουθούσε με αυτοκίνητο το όχημα όπου έγιναν οι δύο δολοφονίες και παρέλαβε τον Αλβανό «Νίκο» και τον 24χρονο, ενώ δικάστηκε και ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και για αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.
-Στη σύντροφο του 50χρονου αρχηγού της οργάνωσης το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 9 ετών για απλή συνέργεια στις κατηγορίες για τα ναρκωτικά και ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και της αναγνώρισε τοξικομανία. Το δικαστήριο αποφάσισε η έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη και θα οδηγηθεί στις φυλακές.
-Τον πρώην αστυνομικό της Δίωξης Ναρκωτικών το δικαστήριο έκρινε ένοχο για παροχή πληροφοριών στην οργάνωση και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 8 ετών, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.
 
Στα «μαλακά»

-Το δημόσιο υπάλληλο το δικαστήριο καταδίκασε σε 3 χρόνια φυλάκισης και 6 μήνες, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη και την ποινή να είναι μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως. Το δικαστήριο τον αθώωσε για την κατηγορία της συμμετοχής στην εγκληματική οργάνωση.
-Για τη σύντροφο του καταζητούμενου δίδυμου αδελφού, το δικαστήριο αναγνώρισε τοξικομανία και για τις υποθέσεις ναρκωτικών της επέβαλε ποινή 4 χρόνων φυλάκιση με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
-Όσο για τους επιχειρηματίες, πατέρα και γιο, το δικαστήριο τούς έκρινε ενόχους για ηθική αυτουργία σε απόπειρα κακουργηματικής εκβίασης και επέβαλε στον καθέναν ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή. Τους αναγνώρισε, επίσης, το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.